Η σχέση του Νίκου Μαζιώτη με τον Αγρινιώτη Λάμπρο Φούντα

Πηγή: agriniopress.gr

Από τα πιο γνωστά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε λίγο μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη είναι ο Επαναστατικός Αγώνας, μια οργάνωση όπου πρωταγωνιστικό ρόλο από τα πρώτα της χτυπήματα είχε ο καταζητούμενος συλληφθείς πριν από λίγες ώρες Νίκος Μαζιώτης και ο σύντροφός του Λάμπρος Φούντας με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα τη Λυσιμαχεία και το Κεφαλόβρυσο του δήμου Αγρινίου
Όπως γράφει το protothema.gr  , ο Επαναστατικός Αγώνας «γεννήθηκε» τον Σεπτέμβριο του 2003, ένα χρόνο μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, όταν έκανε την πρώτη του επίθεση με διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Λάμπρος Φούντας, Νίκος Μαζιώτης και Πώλα Ρούπα τα πιο γνωστά στελέχη του.

Είναι η οργάνωση πίσω από τη βομβιστική επίθεση κοντά στο σπίτι του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη στο Λυκαβηττό και σε εκείνη με ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η ρουκέτα πέρασε ξυστά από τον αμερικανικό θυρεό.
geg-maziotis1Με τον ίδιο τρόπο που έκανε την επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Επαναστατικός Αγώνας έχει χτυπήσει άλλες δυο φορές: στις 18 Φεβρουαρίου 2009, όταν τοποθέτησαν παγιδευμένο αυτοκίνητο με την εκρηκτική ύλη ANFO έξω από τα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά και στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, όταν με τον ίδιο τρόπο προκάλεσαν ισχυρότατη έκρηξη έξω από Χρηματιστήριο Αθηνών.
epi-fountas
Από τα ιδρυτικά στελέχη του Επαναστατικού Αγώνα ήταν ο  Λάμπρος Φούντας, που έπεσε νεκρός στις 10 Μαρτίου του 2010 στη Δάφνη, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς. Ο 35χρονος βιολόγος και άλλοι δυο άνδρες είχαν επιχειρήσει να κλέψουν αυτοκίνητο. Ο Λ. Φούντας, ήταν στενός συγγενής του ιατρού και τ. βουλευτή Γ. Αλεξόπουλου, μέλος του Δ.Σ. της  ιδιωτικής κλινικής «Ιπποκράτειο Ίδρυμα» στο Αγρίνιο από το 2001 έως το 2008 και με πολύ στενή ενασχόληση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και τις διαμάχες του θείου του, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του.

Ο θάνατός του «προκάλεσε» τις συλλήψεις κι άλλων μελών του Επαναστατικού Αγώνα όπως του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του, Παναγιώτας Ρούπα. Οι δυο τους μαζί με τους Βαγγέλη Σταθόπουλο, Χριστόφορο Κορτέση, Σαράντη Νικητόπουλο και Κωνσταντίνο Γουρνά συνελήφθησαν στις 9 Απριλίου του 2010 ως ύποπτοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.
Μαζιώτης και Ρούπα εκμεταλλεύθηκαν τη δικαστική αδράνεια και το γεγονός πως αποφυλακίστηκαν μετά την παρέλευση του 18μηνου της προφυλάκισης.
Οι κατηγορούμενοι όφειλαν να εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Ωστόσο, στο ραντεβού της 20ής Ιουνίου του 2012, ουδείς εμφανίστηκε, αλλά και κανείς δεν τους αναζήτησε. Έκτοτε και μέχρι σήμερα που συνελήφθη ο Νίκος Μαζιώτης ήταν καταζητούμενος, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία είχε εμπλοκή σε ληστείες Τραπεζών.

Τα «χτυπήματα» του «Επαναστατικού Αγώνα»

– 5 Σεπτεμβρίου 2003: Διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ένας αστυνομικός είχε τραυματιστεί ελαφρά
– 14 Μαρτίου 2004: Τοποθέτηση ωρολογιακού μηχανισμού σε υποκατάστημα της Citibank, από την πλευρά της οδού Κωστή Παλαμά, στο Ν. Ψυχικό
– 5 Μαΐου 2004: Τριπλή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.
– 29 Οκτωβρίου 2004: Αποτυχημένη απόπειρα να «χτυπήσει» με ενσύρματη βόμβα δύο κλούβες των ΜΑΤ και ένα μικρό βανάκι της ΕΛ.ΑΣ. τη στιγμή που περνούν από την αερογέφυρα της Π. Ράλλη.
– 2 Ιουνίου 2005: Βόμβα μεγάλης ισχύος στο υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς.
– 12 Δεκεμβρίου 2005: Παγιδευμένο με εκρηκτικά δίκυκλο έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν ελαφρά από τζάμια
– 30 Μαΐου 2006 : Πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού, στη γειτονιά του Γ. Βουλγαράκη, στον Λυκαβηττό
– 12 Ιανουαρίου 2007: Ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα
geg-maziotis2– 30 Απριλίου του 2007: Μέλη της οργάνωσης «γάζωσαν» με αυτόματο όπλο το Α.Τ. Περισσού.
– 24 Οκτωβρίου 2008: Εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το κτήριο της «Shell» στο Π. Φάληρο.
– 23 Δεκεμβρίου 2008: Πυρ εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στου Γουδή.
– 5 Ιανουαρίου 2009: Επίθεση κατά αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Τραυματίζεται σοβαρά ο 21χρονος αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης.
– 18 Φεβρουαρίου 2009: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο με την εκρηκτική ύλη ANFO στα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά.
– 9 Μαρτίου 2009: Έκρηξη στο υποκατάστημα της Citibank στη Ν. Ιωνία.
– 12 Μαΐου 2009: Επίθεση κατά του υποκαταστήματος της Eurobank στην Αργυρούπολη
– 2 Σεπτεμβρίου 2009: Ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με την εκρηκτική ύλη ANFO έξω από Χρηματιστήριο Αθηνών.
– 10 Απριλίου 2014: Παγιδευμένο αυτοκίνητο με την εκρηκτική ύλη ANFO χρησιμοποιείται για την ισχυρότατη έκρηξη έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας στην οδό Αμερικής. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...