Η τραπεζική χρηματοδότηση, η «ατμομηχανή» της Ανάπτυξης μετά το μνημόνιο

Η τραπεζική χρηματοδότηση, η «ατμομηχανή» της Ανάπτυξης μετά το μνημόνιο

Χρηματοδότηση, το «κλειδί» για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, στη μεταμνημονιακή εποχή! Το ολιστικό σχέδιο Ανάπτυξης, της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζουν αναλυτές από όλο τον κόσμο. Στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, επικεντρώνεται σε έναν παράγοντα-κλειδί, που θα μπορούσε θα βάλει μπροστά την οικονομία της χώρας, τις τράπεζες.

Σύμφωνα τους συντάκτες, του αμερικανικού δημοσιεύματος, στο πλαίσιο του «μετασχηματισμού του ελληνικού χρηματοοικονομικού τομέα», η κυβέρνηση δεσμεύεται να δημιουργήσει συνεργατικές τράπεζες που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων εταιρειών και τοπικών επιχειρήσεων. Η διατήρηση επαρκούς επιπέδου κεφαλαίων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας είναι «ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής».

Κάτι το οποίο γίνεται μετά και την μεγάλη επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στα Stress Tests της ΕΚΤ. Παρά το «άριστα» παραμένουν γεμάτες κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με το πρακτορείο, εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, που πλησιάζουν το 50% του συνόλου των δανείων.

Οι αναλυτές, επισημαίνουν ότι η σταδιακή απελευθέρωση των τραπεζών, «θα είναι σχεδιασμένη διεξοδικά, στη βάση μιας ορθολογικής πρακτικής των μετόχων, προκειμένου να επιτευχθούν δίκαιοι όροι και μια ομαλή μετάβαση».

Για τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζεται η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιολογήσει τα κόστη και τα οφέλη της υιοθέτησης μιας εναλλακτικής διαδικασίας για την επίλυση των κόκκινων δανείων, όπως η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιτυχίες, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του «σύννεφου» της  αβεβαιότητας, πάνω από το τραπεζικό σύστημα, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις αναλήψεις και το άνοιγμα νέων λογαριασμών θα ολοκληρώσει την απελευθέρωση των εγχώριων τραπεζικών συναλλαγών, βάζοντας τέλος στα Capital Controls. Τα αυξημένα όρια μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό για επιχειρήσεις και ιδιώτες επίσης θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα κάνουν ευκολότερη την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

 Οι στόχοι για ανάπτυξη, είναι φιλόδοξοι και για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η ελληνική Οικονομία, θα δημιουργηθούν μια σειρά εργαλείων για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη στήριξη από άλλους οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και με το ελληνικό σχέδιο για τη δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τέλος, σημαντικό ρόλο, αναμένεται να διαδραματίσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνεργατικών και κοινωνικών επιχειρήσεων καθώς και δημόσιων οντοτήτων. Δεν θα επικεντρώνεται στη λιανική τραπεζική, όμως ίσως ενεργήσει ως ενδιάμεσος για τις εμπορικές τράπεζες, τους ιδιώτες επενδυτές και άλλους χρηματοοικονομικούς ενδιάμεσους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/332536-E-trapezike-chrematodotese-e-atmomechane-tes-Anaptyxes-meta-to-mnemonio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...