Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός: Oι σίγουροι, τα φαβορί και οι…εκπλήξεις

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός: Oι σίγουροι, τα φαβορί και οι…εκπλήξεις

Τσίπρας

Όλα τα ονόματα

Ο πρωθυπουργός, μετά και τις δύο επιπλέον κενές θέσεις που έμειναν στην κυβέρνηση με τις παραιτήσεις Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου, λόγω του σκανδαλώδους επιδόματος ενοικίου που αποκαλύφθηκε ότι έπαιρνε η υπουργός, αναμένεται να προχωρήσει -εκτός μεγάλου απροόπτου- Σε μίνι ανασχηματισμό εντός της ημέρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεψε από την Τρίπολη αργά χθες το βράδυ και σήμερα αναμένεται να έχει στο Μέγαρο Μαξίμου «κλειστές» συσκέψεις με τους εξ απορρήτων συνεργάτες του.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν θέλουν να συνεχιστεί η εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών. Αφενός για λόγους ουσίας -και με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς εισέρχονται στην πιο κρίσιμη φάση τους- αφετέρου για λόγους επικοινωνίας, το θέμα του ανασχηματισμού δεν μπορεί να «σέρνεται».

Εξ αυτού του λόγου ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πάρει στα χέρια του τα… χαρτάκια από τις εισηγήσεις που δέχεται για στοχευμένες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα.

Πάντως, το δίλημμα που φαίνεται να κυριάρχησε τα τελευταία 24ωρα στο Μαξίμου ήταν ανασχηματισμός «από διορθωτικός μέχρι δομικός» ή από τώρα ανασχηματισμός «εκλογικής μάχης», με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά πληροφορίες, να κλίνει προς την πρώτη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός αναμένεται σήμερα, ενώ δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναχωρεί το μεσημέρι της Πέμπτης για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν -πιθανότατα- αύριο το πρωί.

Ποιες είναι οι κενές θέσεις

Αυτή τη στιγμή οι κενές θέσεις είναι τέσσερις: Του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, του υφυπουργού Παιδείας, η οποία δεν αναπληρώθηκε μετά την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι, και του υφυπουργού Υποδομών, καθώς ο Παναγιώτης Σγουρίδης είχε παραιτηθεί μετά τη δήλωση ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στους αγρότες.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ακούγεται πως δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, λόγω προβλημάτων υγείας.

«Κλειδώνει» ο Βίτσας στο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Έτσι, ο Γιάννης Μουζάλας αναμένεται να δει την έξοδο. Ο κ. Τσίπρας αναζητεί έμπειρο στέλεχος και με αποτελεσματικότητα στα επιχειρησιακά, προκειμένου να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο που σηκώνει στους ώμους του ο Γιάννης Μουζάλας, αλλά και να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την τάση των «53+» στο κόμμα.

Φαβορί για τη θέση του είναι, κατά πληροφορίες, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ερώτημα θα αποτελέσει ποιος θα είναι το μάτι και το αυτί του ΣΥΡΙΖΑ στο Πεντάγωνο. Στο Μαξίμου εξετάζουν πολύ σοβαρά την περίπτωση του Νίκου Ξυδάκη, καθώς κρίνουν ότι πρόκειται για πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, το όνομα του τελευταίου ακούγεται και για το Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ πιθανός αντικαταστάτης του κ. Μουζάλα θεωρείται και ο Γιάννης Μπαλάφας (ωστόσο, η εμπειρία του δεν είναι αρκετή και το χαρτοφυλάκιο «καίει»).

Έκπληξη στο Ανάπτυξης;

Είναι το υπουργείο που αποτελεί επίκεντρο των αλλαγών. Και αποτελεί μεγάλο γρίφο το ποιος θα αναλάβει επικεφαλής, την ώρα που η κυβέρνηση δίνει τεράστια έμφαση στις επενδύσεις και στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας.

Για την εν λόγω θέση, αναζητείται πρόσωπο που να έχει κύρος, καλή γνώση του χαρτοφυλακίου της οικονομίας και το οποίο να έχει ασχοληθεί και με το πρότζεκτ των επενδύσεων.

Να σημειωθεί ότι, τελικώς, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Στέργιος Πιτσιόρλας να παραμείνουν στις θέσεις τους, με το όνομα του τελευταίου, ωστόσο, να ακούγεται έντονα και για το υπουργείο Ναυτιλίας, σε περίπτωση τελικά που φύγει από εκεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στη θέση της Αντωνοπούλου η διοικήτρια του ΟΑΕΔ;

Την ίδια ώρα, στο κόμμα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το ποιος θα αναλάβει καθήκοντα για το χαρτοφυλάκιο της ανεργίας. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που προκρίνουν τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, η οποία -όπως λένε- γνωρίζει άριστα το αντικείμενο. Η κυρία Καραμεσίνη έχει ήδη εκπονήσει για το 2018 σχεδιασμό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με μονίμως ανοιχτά προγράμματα και με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας στις νεαρές ηλικίες.

Το δεύτερο πρόσωπο με θετικές εντυπώσεις είναι αυτό το Νάσου Ηλιόπουλου, επί των ημερών του οποίου το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας όχι μόνο «αναστήθηκε» αλλά πήρε… φωτιά και έκαψε αρκετές επιχειρήσεις με μαύρη και αδήλωτη εργασία.

Στο τραπέζι και το όνομα του Φώτη Κουβέλη

Σε αναζήτηση προσώπου βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού. Η Λυδία Κονιόρδου, άλλωστε, κατά καιρούς έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από βουλευτές και συναδέλφους της για το γεγονός ότι «δεν ήταν διοικητικά αποτελεσματική». Ερώτημα, πάντως, παραμένει το αν ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε αντικατάστασή της τώρα ή αργότερα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνουν για τη θέση της στο υπουργείο Πολιτισμού ακόμα και τον Φώτη Κουβέλη! Με δεδομένο άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ανοίγματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, θα μπορούσε να αποτελεί μια κίνηση διεμβολισμού.

Για τη θέση της κυρίας Κονιόρδου ακούγεται και άλλο ένα όνομα-έκπληξη, αυτό του Σταύρου Μπένου, χωρίς, όμως, η επιλογή να αποτελεί φαβορί.

Τι θα γίνει με Κουρουμπλή και Αποστόλου

Αβέβαιη είναι η τύχη του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αν και από την κυβέρνηση τον υπερασπίζονται για την υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή και πως το μόνο που υπάρχει είναι μια μήνυση σε βάρος του κ. Κουρουμπλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σε περίπτωση που ο κ. Κουρουμπλής τεθεί εκτός, όπως προαναφέρθηκε, ακούγεται έντονα το όνομα του κ. Πιτσιόρλα για τη θέση του, ενώ δεν αποκλείεται και αναβάθμιση του Νεκτάριου Σαντορινιού.

Τέλος, για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ακούγεται έντονα πως τη θέση του μπορεί να αναλάβει ο νυν βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης. Ωστόσο, και πάλι οι πιθανότητες αντικατάταστασης του κ. Αποστόλου είναι 50-50.

Ποιοι υπουργοί μένουν στη θέση τους

Όλα δείχνουν ότι ακλόνητο παραμένει το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς η διαπραγμάτευση για το χρέος και οι όροι της εξόδου από το Μνημόνιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση.

Αμετακίνητοι θα πρέπει να θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το Σκοπιανό σε διαπραγμάτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Χωρίς την εξεταστική για τη Novartis, αλλαγές θα αναμένονταν και στο Δικαιοσύνης. Με την υπόθεση (και την ακραία πολιτική σύγκρουση) ανοιχτή, το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Σταύρου Κοντονή απομακρύνεται.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/323305-THema-oron-o-anaschematismos-Oi-sigoyroi-ta-phabori-kai-oi-ekplexeis ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...