Θεοχαρόπουλος: Η σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων αποτελεί θέση αρχής και δεν εξαρτάται από τη στάση κανενός

Θεοχαρόπουλος: Η σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων αποτελεί θέση αρχής και δεν εξαρτάται από τη στάση κανενός

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 τόνισε μεταξύ άλλων:

 • Το ζήτημα της ονομασίας της FYROM είναι ένα θέμα που ταλανίζει για δεκαετίες τη χώρα.
 • Η θέση μας είναι σταθερά υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes).
 • Σταθερά είμαι υπέρ της χάραξης εθνικής στρατηγικής και υπέρ της εθνικής συνεννόησης σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα.
 • Η κυβέρνηση παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε μια συμμαχία με ένα ακροδεξιό σχήμα και φαίνεται ότι δεν μπορεί με αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο να δώσει λύση στο πρόβλημα. Επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της.
 • Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά και να φέρει λύση και πρόταση όσον αφορά την ονομασία της FYROM.
 • Αυτό το οποίο δεν πρέπει να γίνει είναι να επαναληφθεί και εδώ το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κυπριακό το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και στα δύο θέματα κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος και όχι υπέρ της χώρας.
 • Θέλουμε αποτελεσματική διαπραγμάτευση και εθνική στρατηγική μακριά από εθνικισμούς, από όπου κι αν αυτοί προέρχονται.
 • Η στάση μας, υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων, είναι στάση αρχών και δεν εξαρτάται από τη θέση κανενός.
 • Βάζουμε πάνω από όλα την σύνθετη ονομασία, για χρήση έναντι όλων, εσωτερική και διεθνή (erga omnes). Καλούμε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά και να ενημερώσει επίσημα, γιατί δεν το έχει κάνει, τα κόμματα και να χαραχθεί, όσο είναι δυνατόν, μια εθνική στρατηγική.
 • Ο κ. Καμμένος, όπως τον χαρακτηρίζει και ο κ. Γιούνγκερ, είναι το ακροδεξιό σχήμα με το οποίο συγκυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο είναι εγκλωβισμένη η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα αδιέξοδα έρχονται συνέχεια στο πολιτικό σκηνικό, λόγω των επιλογών που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας.
 • Θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν έρθει η πρόταση, δεν είναι υπεύθυνη στάση να κάνω εικασίες για ονομασίες αυτή τη στιγμή όταν δεν υπάρχει επίσημη πρόταση και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης.
 • Έχουμε αποδείξει την υπεύθυνη στάση μας σε όλα τα εθνικά θέματα, για αυτό και δεν μπαίνουμε σε καμία συγκεκριμένη συζήτηση ονομασίας προς το παρόν. Δεν θα έπρεπε να ανοίγει δημόσια συζήτηση, αυτό γίνεται κακώς, λόγω της διαφωνίας Κοτζιά – Καμμένου με τον κ. Τσίπρα να μην έχει πάρει ακόμη θέση.
 • Στα μείζονα εθνικά θέματα πρέπει να γίνεται διάλογος σε όλα στα επίπεδα, και σε επίπεδο αρχηγών. Ωστόσο, να θυμίσω ότι στο συμβούλιο του 1992 είχαμε ένα αποτέλεσμα που οδήγησε σε αδιέξοδο, όπως αποδεικνύεται μετά από 25 χρόνια, ουσιαστικά λειτούργησε σε βάρος μας αυτή η κατάσταση. Το 2007, επί κυβέρνησης ΝΔ, έγινε αποδεκτή η σύνθετη ονομασία από το ελληνικό κοινοβούλιο, οπότε ακυρώθηκε διαπραγματευτικά εκείνη η αδιέξοδη λογική. Τότε, ήταν και ο κ. Καμμένος βουλευτής της ΝΔ και δεν διαφώνησε στη σύνθετη ονομασία. Οι συζητήσεις σήμερα πρέπει να γίνουν στη βάση μιας ρεαλιστικής λογικής και όχι στη βάση παραγωγής νέων αδιεξόδων για τη χώρα.
 • Πολιτικά παιχνίδια, λογικές κομματικής επιβίωσης και τακτικισμοί, από τους κυβερνητικούς εταίρους, ιδίως στα εθνικά θέματα, είναι επικίνδυνοι.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/315288-THeocharopoylos-E-synthete-onomasia-gia-chrese-enanti-olon-apotelei-these-arches-kai-den-exartatai-apo-te-stase-kanenos ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...