Θετικά μηνύματα για την Οικονομία από τους Οίκους αξιολόγησης

Θετικά μηνύματα για την Οικονομία από τους Οίκους αξιολόγησης

Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, έδειξαν τα στελέχη της επενδυτικής-χρηματοπιστωτικής κοινότητας του Σίτι, που άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα, να τονίζει ότι πρέπει  να αξιοποιηθεί τώρα η θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, για να στηριχθεί η δυναμική ανάκαμψη της χώρας.

Κατά την χθεσινή ομιλία του, σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης και απευθυνόμενος σε περίπου 120 εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «η πρόσφατη λύση για το χρέος επισφραγίζει το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας για την Ελλάδα, ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Η απόφαση του Eurogroup συνιστά αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη σταθερή και βιώσιμη έξοδο στις αγορές».

Όπως έγινε γνωστό, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής του Σίτι, Τομ Σλέι, καλωσόρισε με τα θερμότερα λόγια, εκ μέρους του Σίτι τον Έλληνα πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στις προοπτικές που ανοίγονται το επόμενο διάστημα.  Στις 6 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του αριθμού 10 της Downing Street και συνάντησε την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι.

Οι αποφάσεις για το χρέος έφεραν την αναβάθμιση από την S&P

Το καλό κλίμα για την ελληνική Οικονομία, ενισχύθηκε από εχτές το βράδυ, όταν η S&P αναβάθμισε εκτάκτως την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «B+» από «Β», με σταθερές προοπτικές για το μέλλον. Ο οίκος αξιολόγησης, αναφέρει στην συνοδευτική έκθεση, ότι αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω των μειωμένων κινδύνων για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Προσθέτει ότι η δημιουργία μαξιλαριών ρευστότητας αλλά και η περαιτέρω επιμήκυνση χρέους θα μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το χρέος τα προσεχή δύο χρόνια. Παράλληλα οι αναλυτές τονίζουν ότι οι τράπεζες της χώρας πραγματοποιούν πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων, δεδομένο που θα ενισχύσει το χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Μεγάλη βελτίωση στα Ομόλογα

Πολύ θετικά αποτίμησαν οι αγορές τη μείωση του χρέους, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων. Το 10ετές υποχώρησε στο 4,08% από 4,13%. Το 5ετές παραμένει στο 3,28%, ενώ του 7ετούς διαμορφώνεται ελαφρώς χαμηλότερα, στο 3,69%. Αν συνεχιστεί αυτή η αποκλιμάκωση, τότε δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει την έκδοση νέου 10ετούς. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει βιασύνη, καθώς το μαξιλάρι ρευστότητας εξασφαλίζει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, είναι καλυμμένες για 24 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, χωρίς πιέσεις από το εξωτερικό θα έχει το χρόνο να επιστρέψει στις αγορές, μόνο όταν αυτό γίνει συμφέρον, με επιτόκιο αρκετά μικρότερο από το σημερινό.  

Συγκριτικά, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε στο 1,39%, του ιταλικού στο 2,85%, ενώ και το γερμανικό έχει σημειώσει άνοδο στο 0,33%. Στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται στο 2,89%.

JP Morgan: Η Ελλάδα πήρε καλή συμφωνία στο Eurogroup

Το καλό κλίμα για την ελληνική Οικονομία, φαίνεται και στις εκθέσεις των οίκων και των γραφείων αξιολόγησης τω μεγάλων τραπεζών.  Πως η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα βρίσκεται στο «άνω εύρος» των προσδοκιών μας, αναφέρει σε ανάλυσή της για τη συμφωνία, η JP Morgan. Τονίζει ότι η χώρα θα έχει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, χωρίς δηλαδή προληπτική γραμμή. Συγκεκριμένα παρότι οι περισσότερες από τις επιμέρους αποφάσεις ήταν εν πολλοίς ευθυγραμμισμένες με τις προσδοκίες του οίκου, η έκταση της ελάφρυνσης χρέους με την οποία επιβραβεύτηκε η χώρα είναι «δίκαια γενναιόδωρη», ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τη μακρόχρονη αντίσταση της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η 10ετής επέκταση ωρίμανσης και περιόδου χάριτος στα δάνεια του EFSF είναι ένα σημαντικό βήμα για να εξασφαλιστεί όχι μόνο μεσοπρόθεσμα (σ.σ. που ούτως ή άλλως είχε εξασφαλιστεί ως το 2023 με άλλα μέτρα) αλλά και μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα χρέους.

Fitch Καθαρή η έξοδος από το πρόγραμμα

Βιώσιμο για πολλά χρόνια το ελληνικό χρέος, τονίζει σε νέα έκθεσή της η Fitch! Στην έκθεση αναλύεται η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τα μέτρα που ελήφθησαν για το χρέος, τονίζοντας ότι βελτιώνουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες του οίκου, όταν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε Β/Positive τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το «μαξιλάρι» ρευστότητας και η παράταση στις ωριμάνσεις περιορίζουν το ρίσκο αναχρηματοδότησης και θα στηρίξουν τη μεταμνημονιακή πρόσβαση στις αγορές και την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το χρέος της προς τους ιδιώτες πιστωτές.

Ο οίκος αξιολόγησης, αναφέρει στην έκθεσή του, ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αναμένεται να βελτιωθεί μέσω τέτοιων μέτρων, σε συνδυασμό με διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ, μειωμένα πολιτικά ρίσκα, το ιστορικό των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα υιοθετηθούν ως το 2020.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η απόφαση του Eurogroup τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες για «υβριδικά καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με σημαντικούς όρους. «Το Eurogroup επισημαίνει ότι η ελάφρυνση χρέους περιλαμβάνει κίνητρα που διασφαλίζουν τη συνεχιζόμενη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μεταξύ των οποίων και ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022, καθώς και τις δεσμεύσεις σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο αμέσως μετά».

Ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα λέει η UBS

Στη βελτίωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας μετά το συμβούλιο του Λουξεμβούργου, αναφέρεται η τράπεζα UBS, που όμως εκτιμά άνοδο των τιμών και φτάνει στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν ένα από τα καλύτερα στοιχήματα των τελευταίων ετών στην συγκεκριμένη αγορά και ένα από τα «top trades» του οίκου.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι λόγοι πηγαίνουν πέρα από την ελάφρυνση χρέους που έλαβε στο Eurogroup. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πήχης είναι χαμηλά για θετικές μακροοικονομικές εκπλήξεις που μπορούν να τονώσουν τη βιωσιμότητα χρέους, ότι το μαξιλάρι ρευστότητας καλύπτει τη χώρα για δυο χρόνια και ότι η δομή χρέους της χώρας παραμένει πολύ ελκυστική.

Παράλληλα, η αποσύνδεση από την πρόσφατη αναταραχή στην Ιταλία αποτελεί ένδειξη της θετικής δυναμικής, ενώ η αναβάθμιση από την S&P θεωρείται ως προάγγελος περαιτέρω θετικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, για τα ομόλογα επισημαίνεται ότι έχουν εκδοθεί σε αγγλικό δίκαιο και χωρίς αμφιβολία προσφέρουν μεγαλύτερη νομική προστασία έναντι όσων εκδίδονται σε τοπικό δίκαιο. Αντιπροσωπεύουν δε μόλις 40 δισ. ευρώ ή 11% του συνολικού χρέους. Οι δε περιορισμένες εκδόσεις τα επόμενα χρόνια σημαίνουν ότι θα παραμείνουν περιορισμένα σε όγκο, ενώ το μικρό μέγεθός τους έναντι των επίσημων δανείων ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο νέας αναδιάρθρωσής τους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335758-THetika-menymata-gia-ten-Oikonomia-apo-toys-Oikoys-axiologeses ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...