Θράσος ΔΝΤ – Μετά από την καταστροφή των μνημονίων παραδέχεται ότι έκανε λάθος

Θράσος ΔΝΤ - Μετά από την καταστροφή των μνημονίων παραδέχεται ότι έκανε λάθος

Διέταξε Ε.Δ.Ε. για να βρει τους υπευθύνους για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

«Συγγνώμη λάθος», θα μπορούσε να ήταν ένας θρασύς τίτλος για την νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), όπου οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού,  για πρώτη φορά παραδέχονται  ότι έκαναν λάθη και παραλείψεις στο ελληνικό πρόγραμμα.  

Από την «κόλαση» χρειάστηκε να περάσει η ελληνική οικονομία και πέντε χρόνια αποτυχίας στο κυνήγι της ανάπτυξης,  για να παραδεχτεί το ΔΝΤ το λάθος του, να μην «κουρέψει» το ελληνικό χρέος το 2010.

Μετά από εκατοντάδες νέα μέτρα, πείνα, φτώχεια και κύματα δυστυχίας, έρχονται να μας πουν ότι αν είχαν «κουρέψει» (όπως έπρεπε σύμφωνα με το καταστατικό τους) το χρέος πριν από μία πενταετία, τότε το πρώτο μνημόνιο θα ήταν πολύ πιο ελαφρύ και είναι πιθανό να ήταν και το τελευταίο.

Το 2015, θα ήταν πολύ διαφορετικό και η Ελλάδα θα είχε ξεπεράσει την τρικυμία όπως έγινε και με τις άλλες χώρες που υπέγραψαν μνημόνιο, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Έκθεση που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, και χωρίς περιστροφές, αδειάζει όσους αναμείχθηκαν στην έμπνευση και την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Στην έκθεση δεν αποδίδονται ευθύνες ονομαστικά, κάτι που θα κάνει η ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά το θέμα, ειδικά για την αναδιάρθρωση, που όπως τονίζεται πολλαπλασίασε τις δυσκολίες για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. ακόμα περιμένει την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ για το ρόλο των στελεχών του στην κρίση της ευρωζώνης, μία έκθεση που έχει «παγώσει»  μετά από απαίτηση του γνωστού πρώην τροϊκανού, Πολ Τόμσεν, με τη δικαιολογία ότι «το

Πρόγραμμα ακόμα τρέχει». Ο κ. Τόμσεν που «έφτιαξε» την καριέρα του πάνω στο ελληνικό μαρτύριο, έχει πάρει προαγωγή για την «δουλειά» που έκανε στην Ελλάδα και τώρα είναι αναπληρωτής διευθυντής όλου του Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Στο «φλέγον» θέμα της αναδιάρθρωση του χρέους, που ήταν απαραίτητο από το 2010, αλλά δεν ζητήθηκε από την τότε ελληνική κυβέρνηση, κατ’ εκτίμηση μετά από απαίτηση των Ευρωπαίων δανειστών και των κρατών – μελών της Ευρωζώνης που βρίσκονται εντός της σφαίρας επιρροής τους, η έκθεση αναφέρει ότι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδα.

Ήταν συστημική εξαίρεση, τονίζεται, αν και με την τότε απόφαση παραβιάστηκε «βάναυσα» το Καταστατικό του ΔΝΤ.
Όλα άλλαξαν όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  δεσμεύτηκε να κάνει ότι χρειάζεται για να διασωθεί η ζώνη του Ευρώ.

Μετά από την μνημονιακή «καταιγίδα» και δύο χρόνια αβεβαιότητας, που στοίχησαν στην ελληνική Οικονομία, στην παραγωγή και την ανάπτυξη, σαν να πέρασε η χώρα από πόλεμο,  άρχισε να αποκτάται ξανά η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα τονίζεται: «Συνολικά η εμπειρία αποκαλύπτει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ταμείο όταν η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων. Όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πολύ αργά και αυτή απεδείχθη πολύ λίγη».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...