ΙΟΒΕ : Αισθητή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο

ΙΟΒΕ : Αισθητή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο
Αισθητή υποχώρηση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το Δεκέμβριο, σημειώνοντας τη χαμηλότερη επίδοσή του από τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω της όξυνσης της αβεβαιότητας που προκάλεσε η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και εν συνεχεία η προκήρυξη εκλογών.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο υποχώρησε αισθητά στις 98,9 μονάδες, από 102,7 μονάδες το Νοέμβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοσή από τον περασμένο Απρίλιο (95,8 μονάδες).

Η έρευνα του ΙΟΒΕ καταδεικνύει πως σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας – εκτός των κατασκευών – καταγράφεται αποδυνάμωση των προσδοκιών, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται σημαντικά.

Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ σημειώνουν πως διακόπτεται έτσι μία περίοδος βελτίωσης των προσδοκιών, καθώς είναι σαφές ότι η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο εν όψει των βουλευτικών εκλογών επηρέασε καθοριστικά τις εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη το Δεκέμβριο, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο εξασθενούν σημαντικά, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται ελαφρά και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας εντείνονται.
Στη Βιομηχανία, τόσο οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής όσο και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης επιδεινώνονται, ενώ και ο δείκτης των αποθεμάτων υποδηλώνει χαμηλότερη ρευστοποίηση.
Στις Υπηρεσίες οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους κινούνται πτωτικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης και, περισσότερο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.
Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναμώνονται, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, με το ισοζύγιο των αποθεμάτων να κινείται αυξητικά.
Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται, ενώ αντίθετα ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων για την απασχόληση επιδεινώνεται περαιτέρω.
Σημειώνεται πως το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο παρέμεινε εκ νέου αμετάβλητο σε σχέση με τον Νοέμβριο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 104,2 και στις 100,7 μονάδες πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...