Ιστορικές μέρες ζει η χώρα με τον Αλέξη

Ιστορικές μέρες ζει η χώρα με τον Αλέξη

Τσίπρας και Παυλόπουλος τα είπαν χύμα στον Ερντογάν

Να μη χαθεί η ευκαιρία για συνεργασία των δύο λαών και να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι προκλήσεις

ΣΕ μεγάλο παίκτη της διεθνούς πολιτικής σκηνής εξελίσσεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο ξεκαθάρισε λογαριασμούς δεκαετιών με την Άγκυρα αλλά κάλυψε και το διαπραγματευτικό κενό ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Ψύχραιμα και αποφασιστικά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στον Ερντογάν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη.

Έθεσε επίσης μια σειρά από ζητήματα που δημιουργούν διαρκείς κρίσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Με ρεαλιστικό τρόπο ο πρωθυπουργός όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκαθάρισαν στον Ερντογάν ότι το ευρωπαϊκό διαβατήριο της Τουρκίας το κρατάει στα χέρια της η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ο Τούρκος Πρόεδρος δέχονταν μια νέα ψυχρολουσία από το Βερολίνο με τις δηλώσεις ότι ζητιανεύει μέσω Ελλάδας δίαυλο επικοινωνίας με την Ευρώπη.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα με τον Αλέξη ζει ιστορικές στιγμές, αντίστοιχες με αυτές που έγραψαν οι, Βενιζέλος, Κεμάλ και Ινονού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταφέρει να έχει οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την Αμερική, την Ευρώπη, το Ισραήλ και τα Αραβικά κράτη. Εξελίσσεται σε ένα παίκτη με ενισχυμένο κύρος και ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Έχει καταφέρει να βάλει στο προσκήνιο μια χώρα την οποία όλοι χαρακτήριζαν χρεοκοπημένη και ξοφλημένη.

Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες εισέπρατταν μονίμως εξευτελισμούς.

Η κατάσταση αυτή άλλαξε ριζικά με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και να αναζητούν τη βοήθειά του, μεγάλοι περιφερειακοί παίκτες, όπως ο Τούρκος Πρόεδρος που επιχειρεί μέσω Ελλάδας να σπάσει την απομόνωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ράπισε στην κυριολεξία τον Ταγίπ Ερντογάν ειδικά στο ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης.

Βέβαια Πρόεδρος και πρωθυπουργός γνώριζαν καλά ότι οι αναφορές του Ερντογάν και η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, στόχευαν σε εσωτερική κατανάλωση.

Γι΄ αυτό η ελληνική, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, επικεντρώθηκε στα περιθώρια που υπάρχουν για μια βιώσιμη συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς.

Οι πιέσεις που δέχεται η Τουρκία από Αμερική και Ευρώπη, σε συνδυασμό με τον εγκλωβισμό της στο μέτωπο της Συρίας, καθιστούν ευνοϊκή τη συγκυρία για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Το ζήτημα των παραβιάσεων θα μπορούσε κάλλιστα να λυθεί όπως και η συνεργασία στο προσφυγικό.

Η δυνατότητα συνεργασίας σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας είναι τεράστια.

Ακόμα και με το σημερινό κλίμα έντασης, Τούρκοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Ελλάδα και Έλληνες στην Τουρκία.

Η ευκαιρία για συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς δεν πρέπει να χαθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να κάνει τολμηρά βήματα, αλλά με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και την καλή γειτονία.

Ο Ερντογάν δεν πρέπει να ξεχνάει ότι χωρίς την Ελλάδα, το ευρωπαϊκό όραμα της Τουρκίας δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πραγματικότητα.

Ολα όσα συμφώνησαν Τσίπρας-Ερντογάν

Η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια», ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, με φόντο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως, αν η Τουρκία δεν αποδεχτεί το νέο αυτό κεφάλαιο, θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο Πρωθυπουργός, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τόνισε ότι αναγκαίο για να μπούμε σε νέο κεφάλαιο είναι:

Α) Ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας απέρριψε και αποδόμησε την ρητορική Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρησή της. Το Μαξίμου καλωσορίζει την αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.

Β) Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο. Ο Πρωθυπουργός, υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, ζήτησε να τερματιστεί η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli. Η κυβέρνηση καλωσορίζει το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».

Γ) Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, αποχώρησης στρατού. Το Μαξίμου καλωσορίζει τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία, αλλά και ότι η Ελλάδα είναι κράτος – δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πάντα πηγές:

•        Συμφωνήθηκε η -υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών- επανέναρξη των συνομιλιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ) και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα,

•        Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών

•        Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών.

Επιπλέον:

•        Τονίσθηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης. Καλωσορίζουμε τη δήλωση Τ/Προέδρου ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας»  

•        Σε απάντηση σχολίων για την θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκαν όλες οι ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τονίσθηκε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς – κακώς – κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία»

•        Υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την δημοκρατία στη γείτονα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.  

Μπρα ντε φερ με τον Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο

Η συνθΗκη της Λωζάνης βρέθηκε στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με αιχμή την αμφισβήτηση της ισχύος της από τον δεύτερο, σε συνέντευξή του μόλις μία ημέρα πριν από την άφιξή του στην Αθήνα.

Τόσο ο κ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκαν εκτενώς στο ζήτημα κατά τις αρχικές τους τοποθετήσεις. Μόλις ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξαναπήρε τον λόγο, προκειμένου να κλείσει τη συνομιλία με ένα σύντομο σχόλιο, το οποίο τελικά δεν έμεινε αναπάντητο. Η αρχή έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κανένα κενό και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση». Ακόμη ανέφερε ότι «καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες». Παίρνοντας τον λόγο ο Ερντογάν υποστήριξε ότι είναι αναγκαίες ορισμένες αλλαγές, δεδομένου ότι «έχουν περάσει 94 χρόνια από την υπογραφή της και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό».

Υποστήριξε ότι η συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Δυτική Θράκη, καθώς «οι ιμάμηδες εξακολουθούν να μην μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους» και πρόσθεσε: «Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι όλες οι πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θράκη είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για μας».

Μόλις ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε τον λόγο για να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος και να προσθέσει ότι η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο παρατήρησε ότι «οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, η ερμηνεία του δικαίου είναι εκείνη που επιτρέπει να προσαρμόζεται ο κανόνας δικαίου στα δικά σου δεδομένα». «Αυτό», συνέχισε, «δεν λέγεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, λέγεται ερμηνεία». Στο σημείο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος σχολίασε ότι «αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που νομικά δεν ταιριάζουν, θα είχαν λήξει ορισμένες παρεξηγήσεις». Τελικά, ο Τούρκος πρόεδρος ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που κάνει αναφορά για επικαιροποίηση συνθηκών και υπάρχουν διάφορα παραδείγματα ανά τον κόσμο». «Αναφέρθηκα στα θέματα αυτά, επειδή αναφερθήκατε εσείς στα θέματα αυτά. Αν δεν υπήρχε αναφορά από σας θα τα συζητούσα αυτά στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα», κατέληξε. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/312910-Istorikes-meres-zei-e-chora-me-ton-Alexe ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...