ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΧΩΡΑ
Δραματικός είναι ο απολογισμός από το φονικό σεισμό των 6,2 ρίχτερ που έπληξε την Κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης με τα επιβεβαιωμένα θύματα να ξεπερνούν τα 252 αργά χθες το βράδυ, ενώ η κρατική ιταλική εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 1.000.
Εκατοντάδες άτομα παραμένουν αγνοούμενα ενώ οι τραυματίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πάνω από 400, γεγονός που οδηγεί στο θλιβερό συμπέρασμα ότι οι ανθρώπινες απώλειες θα αυξηθούν κατά πολύ τα επόμενα 24ωρα.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως
190 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ριέτι και 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά μικρά παιδιά. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στο Ακούμολι, κοντά στο επίκεντρο, καθώς και στην Αματρίτσε, όπου τα τρία τέταρτα των σπιτιών έχουν ισοπεδωθεί.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.
Οι ιστορίες, ειδικά παιδιών, συγκλονίζουν ολόκληρη τη χώρα. Στο Αματρίτσε βρέθηκαν δύο δίδυμα αγόρια επτά ετών, εκ των οποίων το ένα έχει μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση με ελικόπτερο στη Ρώμη αλλά το δεύτερο άφησε την τελευταία του πνοή. Ή η τραγική ειρωνεία με ένα κορίτσι μόλις 18 μηνών, η μητέρα του οποίου είχε φύγει από τη Λ’ Άκουιλα μετά τον σεισμό του 2009 για να χάσει το παιδί της από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου.
Συγκίνηση προκαλεί και η περίπτωση ενός 10χρονου κοριτσιού στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο, που απεγκλωβίστηκε μετά από 17 ώρες στα συντρίμμια.
Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι 11 ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.
Στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, μια παιδική χαρά έχει αναγκαστικά μετατραπεί σε νεκροτομείο. Εκεί μεταφέρονται οι σοροί των νεκρών, εκεί πάνε και τα φέρετρα για να τους ετοιμάσουν για τις κηδείες τους.
Στο μεταξύ, άγνωστη παραμένει η τύχη δεκάδων τουριστών που κατέλυαν στο ξακουστό ξενοδοχείο Roma, στο Αματρίτσε, καθώς δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το ξενοδοχείο ήταν πλήρες αυτές της ημέρες και το μεγαλύτερο μέρος του κατέρρευσε από το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι διασώστες έχουν κατορθώσει να σώσουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον 215 ζωές. Ωστόσο, το 90% όσων ανασύρονται είναι νεκροί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν μέλη των σωστικών συνεργείων από το Ριέτι.
Οι Αρχές φοβούνται ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη πιο φρικιαστικός και από αυτόν του 2009 στην Λ’ Ακουιλα όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών έχουν μείνει άστεγοι – άλλοι προσωρινά και άλλοι για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Μετά τον καταστροφικό σεισμό έχουν ξεσπιτωθεί και πέρασαν τις δύο πρώτες νύχτες στο δρόμο, είτε καλυμμένοι με κουβέρτες είτε μέσα σε σκηνές.
Οι συνθήκες όμως είναι το μικρότερό τους πρόβλημα, επειδή τη νύχτα συνεχίζονται οι μετασεισμοί, με τους ισχυρότερους να σπέρνουν ξανά πανικό, ενώ εκφράζονται φόβοι πως τα επόμενα 24ωρα μπορεί να σημειωθεί μια νέα εξίσου ισχυρή ή και ακόμη μεγαλύτερη δόνηση.
Βιβλική καταστροφή
Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτίρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, ενώ o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, τόνισε πως τα περισσότερα σπίτια έχουν καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του, ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών. «Είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ’ αυτό είναι αποκλεισμένες» είπε με σπασμένη φωνή.
Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. από το επίκεντρο. «Βιβλικές» είναι οι καταστροφές από τα φονικά Ρίχτερ και στις περιοχές μεταξύ Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια και Αμπρούτσο.
Το μικρό χωριό της Νόρτσα είναι το μόνο που γλίτωσε από το χάος, καθώς μολονότι απείχε 17 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές, ούτε θύματα όπως αλλού.
Ο λόγος για την σωτηρία της μικρής γραφικής κοινότητας, που μάλιστα ήταν γεμάτη τουρίστες, οφείλεται στην προνοητικότητα των κατοίκων και της τοπικής αρχής να ανακαινίσει και να στερεώσει όλα τα κτίρια βάσει αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: