Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

Πρώτο θέμα

Ντάϊσελμπλουμ σε Τσίπρα: Πήρες την οικονομία σε κατάσταση αποσταθεροποίησης και την οδήγησες στην ανάπτυξη – Τσακαλώτος: Θα βγούμε στις αγορές αρκετές φορές

ΚΑΘΑΡΗ έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια προανήγγειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Για πρώτη φορά ο συγκρατημένος και πολλές φορές χολερικός με την Ελλάδα Πρόεδρος του Eurogroup έδωσε τα εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα για τη μεγάλη ανατροπή του κλίματος στην οικονομία, ενώ παράλληλα απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

«Πήρες την οικονομία σε κατάσταση αποσταθεροποίησης και την οδήγησες σε ρυθμούς ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα δύσκολα επιτεύγματα της κυβέρνησης με τα οποία εξασφαλίζει την έξοδο από τα μνημόνια.

Η προαναγγελία του Προέδρου του Eurogroup για έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και η παραδοχή του για την τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας και των τραπεζών, αποτελούν κόλαφο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που στήριξε τη στρατηγική της ΝΔ στο ενδεχόμενο της αποτυχίας της κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους, να κλείσει την αξιολόγηση και να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη.

Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας έχει καταρρεύσει στην κυριολεξία και γι΄ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφεύγει στη σκανδαλολογία, στην εναγώνια προσπάθειά του να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο.

Με τις θυσίες του ελληνικού λαού ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε αυτό που μέχρι πρόσφατα φαινόταν ως ακατόρθωτο: Να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, να βγει με επιτυχία δοκιμαστικά στις αγορές και σε ένα χρόνο από σήμερα να κάνει πραγματικότητα το όραμα του ελληνικού λαού για έξοδο από τα μνημόνια.

Το σύνολο της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα κινείται πλέον αναγκαστικά στην εκπλήρωση του μεγάλου εθνικού στόχου.

Γι΄ αυτό η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ντάισελμπλουμ με Τσίπρα

Κοινή επιδίωξη είναι η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε ότι στόχος και των δύο πλευρών είναι να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα καθώς και ότι  απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε: « πέτυχες κάτι εντυπωσιακό. Πήρες την οικονομία από μια κατάσταση αποσταθεροποίησης και την οδήγησες σε ρυθμούς ανάπτυξης». Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι πλέον τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, «η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει» και σχολίασε ότι «έγινε τόση πολύ δουλειά και τα νέα είναι καλα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη». «Έχουμε κοινό στόχο να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την “καθαρή” έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί», σημείωσε. Ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συνεργασία τους και την υποδοχή εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα, «δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας» σημείωσε. «Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Ντέισελμπλουμ, «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.Απ’ την πλευρά του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και πως πλέον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλέον βρισκόμαστε στο τέλος», είπε υπογραμμίζοντας πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλάδας».

«Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πάντως πως τα οικονομικά στοιχεία μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Με τον  Π. Παυλόπουλο

Να ανταποκριθούν οι εταίροι μας στις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας αναφορικά με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά τους κανόνες του ΕSM ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του Eurogroup ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, περιμένοντας βέβαια και από τους Εταίρους της να εκπληρώσουν και τις δικές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους κατά τους κανόνες του ΕSM. Και υπογράμμισε ότι «για όλους και για μας, κυρίως, είναι καλύτερα να τελειώσουμε αυτή την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», επαναλαμβάνοντας, ότι από την πλευρά μας θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί. Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος προέβη σε τρεις επιμέρους παρατηρήσεις για το Eurogroup, επισημαίνοντας:

Πρώτον, πως για το κύρος του Eurogroup, είναι καλύτερα να ξαναδούμε ορισμένους κανόνες λειτουργίας του. «Είναι ανάγκη ν’ αποκτήσει μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση για να μπορεί, πραγματικά, να είναι ένα πλήρες Όργανο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας διαβεβαιώ ότι αυτή η παρατήρηση είναι παρατήρηση σεβασμού στον ρόλο του Εurogroup» τόνισε. Δεύτερον, σημείωσε ότι «χωρίς να αμφισβητεί κανείς το κύρος και την χρησιμότητα του ΔΝΤ, νομίζω ότι είναι κοινή πεποίθηση πλέον ότι καιρός είναι ν’ αποκτήσουμε, μέσω του ESM, το δικό μας Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με την ανάλογη εμπειρία σε ό,τι αφορά το Ευρώ και την Ευρωζώνη». Τέλος, τόνισε ότι «πρέπει όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από το αποτέλεσμα των χθεσινών γερμανικών εκλογών. Γιατί το αποτέλεσμα αυτό δεν αφορά μόνο την Γερμανία, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Και νομίζω ότι πρέπει να δούμε ποια πρέπει να είναι η πολιτική μας μελλοντικά για την υπεράσπιση θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, ιδίως, για την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους. Είναι βασικός ευρωπαϊκός πυλώνας, κύριε πρόεδρε, το Κοινωνικό Κράτος. Ξέρω καλά τις απόψεις σας, ξέρω καλά τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεσθε. Ξέρω καλά ότι συμφωνείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να υπερασπισθούμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, πριν αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα της πολιτικής μας.

Απ’ αυτή την κοινωνική συνοχή εξαρτάται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και η σταθερότητα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/302830-Kathare-exodos-apo-ta-mnemonia ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...