Καμπανάκι Ντομπροβσκις ενα 24ωρο πριν έρθει στην Αθήνα

bb
Καμπανάκι Ντομπροβσκις ενα 24ωρο πριν έρθει στην Αθήνα

Μία ημέρα πριν έρθει στην Αθήνα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως «δεν υπάρχει επ’ ουδενί χρόνος για χάσιμο».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στη χώρα μας αύριο, Δευτέρα, αλλά μέσω συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής», προειδοποίησε την Αθήνα ότι πρέπει να βιαστεί για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Μετά από τις πρώτες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, αυτή την εβδομάδα, όπου προέκυψαν αρκετά «αγκάθια», ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι οι εταίροι δεν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν δεν υπάρξει υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων από την Αθήνα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η πρώτη αξιολόγηση αποτελεί ένα «σημαντικό σημάδι» για τους εταίρους, τους επενδυτές και τις αγορές, ώστε διαπιστωθεί η τήρηση του νέου προγράμματος στήριξης. Επιπλέον, υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι η «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων και η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους αποτελούν «κλειδιά» για την επίτευξη των αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

«Περιθώριο για κάποιες αλλαγές ίσως υπάρχει, αλλά τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ισόποση δημοσιονομική αξία», συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε ότι «οι δύσκολες και κουραστικές διαπραγματεύσεις έχουν προκαλέσει σοβαρότατη διάβρωση στην εμπιστοσύνη» μεταξύ Αθήνας και δανειστών, αλλά συμπλήρωσε ότι υπάρχουν λόγοι πίστης στην εκπλήρωση των ελληνικών υποσχέσεων, πρώτα από όλα διότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με βάση τη συμφωνία είναι στο συμφέρον «της χώρας και του λαού».

Πάντως, ο κ. Ντομπρόβσκις απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά το αν υφίσταται ακόμη το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι με τη συνεπή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος η χώρα μπορεί να είναι ένα επιτυχημένο μέλος του κοινού νομίσματος, ενώ πρόσθεσε την εξ αρχής επιθυμία της Κομισιόν να αποφευχθεί το Grexit.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, επανέλαβε τη θέση των Ευρωπαίων ότι δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων στήριξης, με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος έως ότου να αρχίσουν οι πληρωμές.

Από την άλλη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν κάποια μέτρα λιτότητας, λόγω της προσφυγικής κρίσης αναφερει το δημοσίευμα του iefimerida .gr

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...