Κατρούγκαλος: Η Ευρώπη πρέπει να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας

Παρασκευή 15/07/2016 – 18:57

ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΣΤΗΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ, Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ                        

Το «αύριο» της εργασίας στην Ευρώπη και οι μεγάλες προκλήσεις που φέρνουν οι τεχνολογικές και δημογραφικές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Άτυπη  Σύνοδο των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας στις 14 και 15 Ιουλίου 2016.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος εκπροσωπώντας την Ελλάδα τόνισε στους ομολόγους του πως η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην ανάγκη αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων της Ευρώπης υπογράμμισε ότι η γενικευμένη απογοήτευση των λαών, σύμπτωμα της οποίας ήταν και το Brexit, δεν έχει ως αιτία το ευρωπαϊκό εγχείρημα καθ’ αυτό, αλλά τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν στη διάβρωση της μεσαίας τάξης, την υπονόμευση του κράτους πρόνοιας και την έκρηξη των ανισοτήτων.

Στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί πολιτικό και οικονομικό σταθεροποιητή, ο υπουργός ενημέρωσε για την πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, βασικοί πυλώνες της οποίας είναι η ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, προσδιορίζοντας ως προτεραιότητα της χώρας αποτελεί η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικότερα μέσω της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πέρα από την παραγωγικότητα και τις συνθήκες εργασίας, οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τη δομή της αγοράς εργασίας, προς μια κατεύθυνση που θα μπορούσε να εντείνει την «εκτεταμένη ανασφάλεια», με κίνδυνο, αν δεν ληφθούν μέτρα, η πλήρης απασχόληση να μην αποτελεί κανόνα, αλλά να αφορά μόνο μια προνομιούχα μειοψηφία, τόνισε ο υπουργός, κατά τη δεύτερη τοποθέτησή του.

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, διαμήνυσε πως, κύρια προτεραιότητα της χώρας θα πρέπει να είναι η προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους και η επέκταση της κοινωνικής προστασίας (συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας) στις νέες μορφές εργασίας. Ανέφερε ως καλή πρακτική το Μηχανισμό Διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας που έχει θεσπίσει το Υπουργείο  Εργασίας.

Εκτός από την Σύνοδο, ο υπουργός συμμετείχε ως παρατηρητής, στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών υπουργών Εργασίας και πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με τους ομολόγους του της Αυστρίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας και την ηγεσία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...