Κομισιόν: Μικρή αλλά ενθαρρυντική η μείωση αφίξεων μεταναστών και προσφύγων

Κομισιόν: Μικρή αλλά ενθαρρυντική η μείωση αφίξεων μεταναστών και προσφύγων

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 29/03/2016 – 15:56

prosfyges-nisia-afixeis

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ                                                         

Ενθαρρυντική χαρακτηρίζει τη μικρή μείωση των ημερήσιων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ημερήσιες αφίξεις είναι λιγότερες από 1.000, ενώ στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις 2.000.

Σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τις επιστροφές των μεταναστών στην Τουρκία, είπε πως πραγματοποιούνται ήδη οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, σημειώνοντας πως στις 24 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 76 μετανάστες και στις 25 Μαρτίου 71.

Ακόμα, ανέφερε ότι οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία (βάσει της φόρμουλας ένας προς έναν) στις 4 Απριλίου.

Η Νατάσα Μπερτό υπενθύμισε πως η Επιτροπή τελεί εν αναμονή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ανέφερε πως οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Επίσης, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσέθεσε πως οι όποιες αλλαγές είναι «απόλυτα συμβατές με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».

«Από την άλλη, η Τουρκία καλείται να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία των προσφύγων όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Γενεύης», ανέφερε ακόμα η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη Νατάσα Μπερτό, στελέχη της Κομισιόν βρίσκονται σε επαφή με την Άγκυρα γι´αυτό το σκοπό, ενώ ο συντονιστής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Φερβέι, θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα για να συνεχίσει τις συνομιλίες.

«Ύστατη λύση η κράτηση ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία»

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο η κράτηση ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία, είπε πως σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται, «ως ύστατη λύση».

Σχολιάζοντας την αποχώρηση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων από τα hot spots, καθώς αμφισβητούν τη νομιμότητα της ευρω-τουρκικής συμφωνίας, η Νατάσα Μπερτό επανέλαβε πως η συμφωνία είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης και την υποχρέωση για εξατομικευμένη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Επίσης, η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως η συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «αναμένεται να συνεχιστεί με εποικοδομητικό τρόπο».

Όπως ανέφερε η Μπερτό, η Frontex έλαβε προσφορές από 19 κράτη-μέλη (47 υπαλλήλους που θα συνδράμουν στην επανεισδοχή ατόμων στην Τουρκία και 492 αστυνομικούς), ενώ η EASO έλαβε προσφορές από 16 χώρες (396 εμπειρογνώμονες ασύλου και 22 διερμηνείς). Από αυτούς, 170 άτομα έχουν ήδη προταθεί και θα ξεκινήσει η αποστολή τους στην Ελλάδα.

Συνεχίζεται η υλικοτεχνική βοήθεια

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα επιπλέον υλική βοήθεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, δύο φορτηγά έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα με 100 κρεβάτια, 500 κουβέρτες, 150 ηλεκτρικές θερμάστρες, 50 σκηνές, 150 συναγερμούς πυρκαγιάς, και  32 πυροσβεστήρες που παρέχονται από τη Σουηδία, καθώς και 100 κρεβάτια και 1000 μαξιλάρια από τη Γερμανία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την υποστήριξη των προσφύγων, 17 χώρες έχουν προσφέρει υλική βοήθεια, συμβάλλοντας στην παράδοση περισσότερων από 87.000 αντικειμένων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...