Κοτζιάς: Έτσι θα είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

bb

Κοτζιάς: Έτσι θα είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Τη σύσταση ενός «κλασικού Συμβουλίου Ασφαλείας» το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Όπως είπε «είμαστε σε ένα πρώτο σχεδιασμό και αυτό που προβλέπουμε είναι να υπάρχει ένα κλασικό Συμβούλιο Ασφαλείας -κλασικό εννοώ για το διεθνές γίγνεσθαι- που θα αποτελείται από τους υπουργούς, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες των οποίων το αντικείμενο εργασίας συνδέεται με νέα φαινόμενα κρίσης, ή συνδέεται με τις ανάγκες για την ασφάλεια της χώρας».

Σε δεύτερο επίπεδο, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, «ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας θα ενημερώνει για τις συζητήσεις, τους σχεδιασμούς και τα εναλλακτικά σενάρια που θα διαμορφώνονται στο πρώτο επίπεδο, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων».

Ερωτηθείς για το  αν ο σύμβουλος ασφαλείας θα είναι υπουργός ή θα είναι ένα νέο πρόσωπο, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως «δεν θα είναι κάποιος υπουργός με τη μορφή Αντιπροέδρου, θα μπορεί να συντονίζει τα άλλα υπουργεία. Θα αναφέρεται στον Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά θα είναι στο ποιοτικό επίπεδο ενός υπουργού, όσον αφορά τις επιστημονικές του γνώσεις και τα καθήκοντά του. Όπως σε όλο τον κόσμο, γιατί μερικοί κάνουν σαν να ανακαλύπτουν κάτι το πρωτότυπο».

«Ασφαλώς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας -ο οποίος θα συντονίζει υπηρεσίες, υπουργεία και θα συνεννοείται και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- θα είναι διορισμένος από τον Πρωθυπουργό. Αλλά αυτή είναι η πρωτοτυπία του δικού μας νόμου. Πρώτα θα περάσει και θα εγκριθεί και θα πάρει το καλώς έχειν από τη Βουλή με τον τρόπο που θα προβλέψει η ίδια η Βουλή. Άρα θα έχει και μια κοινοβουλευτική κάλυψη και επιβεβαίωση», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εκτόξευσε βέλη κατά της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «σε αυτό το καλό κλίμα της συνεδρίασης δεν ανταποκρίθηκε, όπως πάντα, η Ν.Δ. που έχει αποφασίσει να μη συζητά επί των θεμάτων τα οποία καλούμεθα να λύσουμε -όπως είναι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας- και προτιμά να περιορίζεται σε έναν συνεχή καταγγελτικό λόγο».

Όπως σημείωσε η πρόσκληση που είχε απευθύνει είναι από τις 16 Αυγούστου, επισημαίνοντας πως ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατία, Γιώργος Κουμουτσάκος «παρέλαβε το έγγραφο με την υπογραφή του ο ίδιος, και όχι κάποιος εκπρόσωπός του, στις 17 Αυγούστου 2018. Από τις 17 Αυγούστου είχε χρόνο προκειμένου είτε να στείλει δικές του σκέψεις, είτε να κάνει παρατηρήσεις επί της ημερήσιας διάταξης ή να προτείνει να αλλάξουμε ακόμα και το θέμα της συνεδρίασης».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά «δεν το έκανε, λέγοντας ψευδώς ότι έλαβε το έγγραφο της πρόσκλησης μόλις πριν από δύο μέρες, ενώ αποδεικνύεται από την υπογραφή του -όπου έχει βάλει ο ίδιος την ημερομηνία που το έχει λάβει- ότι το έχει λάβει εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Και αυτό μόνο και μόνο για να μην τοποθετηθεί πάνω στα θέματα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας».

«Είναι ένα δείγμα ότι η Ν.Δ. υπηρετεί τα στενά κομματικά της συμφέροντα και εξακολουθούμε να έχουμε το φαινόμενο, αντί να έχει τη ματιά της στραμμένη στις ανάγκες της χώρας, στο διεθνές γίγνεσθαι, ούτε καν να έχει στραμμένη τη ματιά της στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στο εσωτερικό του κόμματός της», πρόσθεσε.

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκαν αναλυτικά και «θέματα που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τα θέματα που αφορούν τη fYROM -και στο μέλλον “Βόρεια Μακεδονία”- και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/342183-Kotzias-Etsi-tha-einai-to-Symboylio-Ethnikes-Asphaleias ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...