Κοτζιάς για Σκοπιανό: Η πρόταση θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Η πρόταση θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών

Δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης

«Η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα», δήλωσε για το Σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8.

«Στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων, δεν έχουμε μια κομματοκρατούμενη Δημοκρατία όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούνε. Στη Δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα δείξει και εξάλλου αυτό είναι ένα θέμα που το επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χώρας».

Ο Νίκος Κοτζίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία.

«Ακούω το εξής τρομερό επιχείρημα: να παραιτηθεί, λέει, η κυβέρνηση επειδή διαφωνεί ένα μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή έχει μια άλλη γνώμη. Πρώτον, η κυβέρνηση έχει τον τρόπο της για να συζητάει και να λύνει τα θέματα, ασφαλώς θα υπάρξει και υπουργικό συμβούλιο, τις επόμενες ημέρες, όπου θα συζητήσουμε και θα παρουσιάσω τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης, όμως με κανένα τρόπο εμείς δεν έχουμε αυτό το σπυρί της αρρώστιας, θα έλεγα, που είχε η Νέα Δημοκρατία στην εποχή που ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική του γραμμή γύρω από το Μακεδονικό διότι την πρώτη έφυγε ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με μια ομάδα βουλευτών και τη δεύτερη οι Έβερτ, Κανελλόπουλος και Δήμας του απέτρεψαν να έχει την πλειοψηφία για να πάρει αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών έστρεψε τα βέλη του και κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας: «Δεν θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε να λύσει το πρόβλημα και που απέτυχαν, να έχει παραιτηθεί. Και είναι άξιον απορίας να λέει αυτά τα πράγματα ο γιος του, ο οποίος, εντάξει, να μην ξέρει επαρκώς την ελληνική ιστορία, αλλά την ιστορία της οικογένειάς του και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όφειλε να γνωρίζει».

Διαβάστε τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για το Σκοπιανό:

Κοτζιάς: Η κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση αυτού του προβλήματος, διότι όπως έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει η ιστορία πρέπει να είναι το μεγάλο μας σχολείο και η κληρονομιά, με κανένα τρόπο η φυλακή μας. Δεν ζητάμε να μας τα λύσουν τρίτοι εντός της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, αυτά είναι ανοησίες, διότι το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, που δεν μπόρεσε 25 χρόνια μαζί με τον άλλο εταίρο του στον δικομματισμό να το λύσει, και που δεν δείχνει ικανό να δώσει έστω και μια στοιχειώδη απάντηση ως αντιπολίτευση, ασφαλώς δεν μπορεί να το λύσει. Δοκιμάστηκε σαν κυβέρνηση, δοκιμάστηκε και σαν αντιπολίτευση. Οι άνθρωποι δεν κάνουν.

Ερώτηση: Υπάρχουν προϋποθέσεις, υπάρχουν κινήσεις που πρέπει να κάνει η γειτονική μας χώρα, προκειμένου να ξεκινήσει επί της ουσίας ο διάλογος;

Κοτζιάς: Η γείτονα χώρα πρέπει να εξαλείψει τους τόνους που σχετίζονται με τον αλυτρωτισμό, όπως και η χώρα μας επέδειξε και επιμένει ότι εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτό το κράτος και δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να το διαμελίσουμε, ούτε να το διαλύσουμε. Δηλαδή, μια αποκατάσταση εμπιστοσύνης. Στα πλαίσια αυτής της πορείας για περισσότερο εμπιστοσύνη μεγάλο ρόλο παίζουν και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που όταν τα πρότεινα πριν από 2,5 χρόνια θεωρούσαν ότι είναι ύποπτα από πολλές πλευρές και από τους φίλους μας στα Σκόπια και από κάποιους διεθνείς οργανισμούς. Αποδείχθηκαν ότι είναι πολύ ωφέλιμα για τους λαούς και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο βήμα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το άνοιγμα των συνοριακών διόδων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γείτονα βόρεια χώρα, στη λίμνη των Πρεσπών, που πρέπει να αξιοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί ισχυρά κονδύλια που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής.

Ερώτηση: Εμείς πάμε με κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση; Υπάρχει κόκκινη γραμμή;

Κοτζιάς: Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς κόκκινη γραμμή. Αυτές, βέβαια, δεν ανακοινώνονται γιατί θέλω να σας υπογραμμίσω, απορώ με τις δηλώσεις σειράς κομμάτων και προσωπικοτήτων, οι οποίοι απαιτούν πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση να δηλώσω εγώ δημόσια ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, που πάει η διαπραγμάτευση, ποιοι είναι οι στόχοι της κ.λπ. Νομίζω ότι δεν έχει στοιχείο λογικής, παρά μικροκομματικής αντίληψης το να θέλεις η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση να έχει παραδώσει όλη την διαπραγματευτική της τακτική και στρατηγική. Τέτοια λάθη δεν τα κάνουμε, διότι εγώ και η κυβέρνησή μας κάνουμε εξωτερική πολιτική κοιτώντας τις ανάγκες της χώρας, τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα, της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, τη λύση ασφαλώς με συμβιβασμούς αλλά όχι όπως τις λέω εγώ “σάπιους συμβιβασμούς” αλλά δημιουργικούς και προσθετικούς και ασφαλώς δεν κοιτάμε την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο είτε στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας, είτε στα μικροκομματικά συμφέροντα που υπάρχουν σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ερώτηση: Θα χρειαστεί σύσκεψη αρχηγών όταν ληφθεί η απόφαση;

Κοτζιάς: Θα δείξει και εξάλλου αυτό είναι ένα θέμα που το επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ερώτηση: Θέμα δεδηλωμένης σε αυτό το ζήτημα για την κυβέρνηση μπορεί να υπάρχει;

Κοτζιάς: Που δεν υπάρχει. Ακούω το εξής τρομερό επιχείρημα: να παραιτηθεί, λέει, η κυβέρνηση επειδή διαφωνεί ένα μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή έχει μια άλλη γνώμη. Πρώτον, η κυβέρνηση έχει τον τρόπο της για να συζητάει και να λύνει τα θέματα, ασφαλώς θα υπάρξει και υπουργικό συμβούλιο, τις επόμενες ημέρες, όπου θα συζητήσουμε και θα παρουσιάσω τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης, όμως με κανένα τρόπο εμείς δεν έχουμε αυτό το σπυρί της αρρώστιας, θα έλεγα, που είχε η Νέα Δημοκρατία στην εποχή που ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική του γραμμή γύρω από το Μακεδονικό διότι την πρώτη έφυγε ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με μια ομάδα βουλευτών και τη δεύτερη οι Έβερτ, Κανελλόπουλος και Δήμας του απέτρεψαν να έχει την πλειοψηφία για να πάρει αποφάσεις. Θεωρώ δε το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, που διασπάστηκε ουσιαστικά και στην πραγματικότητα και τυπικά πάνω σε αυτό το ζήτημα, το να λέει τώρα ότι υπάρχει μία ή άλλη γνώμη στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι λόγος παραίτησης. Δεν θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε να λύσει το πρόβλημα και που απέτυχαν, να έχει παραιτηθεί. Και είναι άξιον απορίας να λέει αυτά τα πράγματα ο γιος του, ο οποίος, εντάξει, να μην ξέρει επαρκώς την ελληνική ιστορία, αλλά την ιστορία της οικογένειάς του και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όφειλε να γνωρίζει.

Ερώτηση: Θεωρείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κατέβει με μία θέση, να μην υπάρχει διαφωνία με τους ΑΝΕΛ;

Κοτζιάς: Εγώ, αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι θα υπάρξει μια πλειοψηφία στη Βουλή και αντιλαμβάνομαι ότι μερικοί ενοχλήθηκαν επειδή είπα ότι η πλειοψηφία θα είναι βουλευτών και όχι κομμάτων. Στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων, δεν έχουμε μια κομματοκρατούμενη Δημοκρατία όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούνε. Στη Δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει. Ας υποθέταμε ότι δεν υπήρχε αυτή η πλειοψηφία. Δεν θα ερχόταν η απόφαση. Kαι τι θα κάναμε; 25 χρόνια έμεινε άλυτο το πρόβλημα, θα προσθέταμε άλλα δύο. Εμείς τέτοια ανευθυνότητα ποτέ δεν θα επιδείξουμε. Το θέμα θα έρθει στη Βουλή. Η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/315920-Kotzias-gia-Skopiano-E-protase-tha-echei-ten-pleiopsephia-ton-boyleyton ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...