Κωνσταντινούπολη: Εργαζόμενοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν, αλλά ο Σουλτάνος είχε άλλη γνώμη

Κωνσταντινούπολη: Εργαζόμενοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν, αλλά ο Σουλτάνος είχε άλλη γνώμη

Στα πόστα εργασίας τους επέστρεψαν σήμερα οι οικοδόμοι στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, υπό την έντονη παρουσία της αστυνομίας και της χωροφυλακής, μετά τις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο η τουρκική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας στο νέο αεροδρόμιο της πόλης, που αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν έπειτα από ατύχημα που έγινε με λεωφορείο από το οποίο τραυματίστηκαν 17 εργαζόμενοι, ενώ στη διαδήλωση είχαν λάβει μέρος χιλιάδες άτομα, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Το νέο αεροδρόμιο της πόλης βρίσκεται στον πυρήνα της δεκαπενταετούς κατασκευαστικής έκρηξης που έχει σημειωθεί στη χώρα υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η χωρητικότητά του, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, είναι 90 εκατ. επιβάτες το χρόνο, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου και πυλώνα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται επί καιρό για τις συνθήκες σίτισης, στέγασης και εργασιακής ασφάλειας στο εργοτάξιο, το οποίο συνδικάτα παρομοιάζουν με στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Τον Φεβρουάριο το τουρκικό υπουργείο Εργασίας τόνισε ότι 27 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εργασιών το 2015, κυρίως από ατυχήματα ή από προβλήματα υγείας.

«Ο λόγος που η πλειονότητα των φίλων μας επανήλθαν στις θέσεις εργασίας τους δεν είναι επειδή ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας από την εταιρεία», δήλωσε ο Αλί Οζτουτάν, πρόεδρος του συνδικάτου IYI-SEN.

Ο ίδιος είπε ότι είναι έντονη η παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στο αεροδρόμιο, που αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο μήνα, και ότι ασκήθηκαν πιέσεις στους εργαζομένους να επιστρέψουν στη δουλειά τους υπό απειλές ότι δεν θα πληρωθούν, θα απολυθούν, ή ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινοπούπολης Βασίπ Σαχίν δήλωσε την Κυριακή ότι 401 εργαζόμενοι κρατούνται επειδή έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις.

Ο φορέας διαχείρισης του αερολιμένα IGA ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι εργασίες στο αεροδρόμιο είναι εντός χρονοδιαγράμματος και ότι τα προγραμματισμένα εγκαίνια για τις 29 Οκτωβρίου δεν πρόκειται να καθυστερήσουν.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/342626-Konstantinoypole-Ergazomenoi-ethelan-na-diamartyrethoyn-alla-o-Soyltanos-eiche-alle-gnome ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...