«Κόκκινος» συναγερμός στα σχολεία για την φονική γρίπη
christos.papad…
Τρίτη 09/02/2016 – 18:54
• Στους 65 οι νεκροί – οι 5 το τελευταίο 24ωρο
• «Έσβησε» μωρό 9 μηνών από τον Η1Ν1
Σε «καραντίνα» μπαίνουν οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα της πολύ επικίνδυνης εποχικής γρίπης υπό το φόβο έξαρσης του φαινομένου καθώς ο κίνδυνος να λάβει διαστάσεις επιδημίας είναι πολύ μεγάλος.
Τα παιδιά για τα οποία υπάρχει ακόμη και υποψία ότι νοσούν θα τίθεται αναγκαστικά σε καθεστώς «απομόνωσης» έως ότου τους παραλάβουν οι γονείς τους προκειμένου να τους οδηγήσουν το ταχύτερο δυνατόν στο πλησιέστερο νοσηλευτικό ίδρυμα προτού έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα.
Ενδεικτική του συναγερμού που έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές, είναι η εγκύκλιος που εξέδωσε και απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας προς όλα τα σχολεία της χώρας με οδηγίες για την πρόληψη της ασθένειας.
Συγκεκριμένα, συστήνεται στα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.
Παράλληλα, καλούνται να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή, τηρώντας απαρέγκλιτα όλους τους κανόνες ατομικής υγιεινής όπως:
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
• Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
• Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
Επίσης, τα παιδιά απαγορεύεται να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα ενώ επιβεβλημένο κρίνεται το τακτικό πλύσιμο των χεριών τόσο των παιδιών όσο και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας εφιστά την προσοχή και στο προσωπικό των κυλικείων το οποίο πρέπει να επίσης να τηρεί με ευλάβεια τις οδηγίες.
Η πρωτόγνωρη ανησυχία που υπάρχει στα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας είναι απολύτως εύλογη, καθώς για πρώτη φορά η εποχική γρίπη εμφανίζει μια τόσο επιθετική μορφή, προσβάλλοντας ακόμη και άτομα νεαρής ηλικίας, υγιή χωρίς χρόνια προβλήματα ή βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που νοσηλεύονται είναι 53 ετών – ο χαμηλότερος των θυμάτων της γρίπης τα τελευταία χρόνια- γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση των επιστημόνων, ότι η γρίπη εφέτος είναι εξαιρετικά επιθετική.
Πρόκειται για τον πανδημικό τύπο Α της γνωστής γρίπης των χοίρων (Η1Ν1), η οποία ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ασθενών παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, δεδομένου ότι το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
Εξάλλου, οι αριθμοί που καταγράφονται έως τώρα είναι δραματικοί. Μέχρι στιγμής 65 άνθρωποι έχουν χάση τη ζωή τους όταν την προηγούμενη Δευτέρα οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ανέρχονταν σε 34, δηλαδή σχεδόν οι μισοί. Μόνο χθες είχαμε πέντε νέα θύματα εκ των οποίων τα δύο σημειώθηκαν εκτός ΜΕΘ ενώ στο ΕΣΥ επιβεβαιώθηκαν 15 νέα κρούσματα από τον ιό της γρίπης.
Την ίδια ώρα 112 άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Μεταξύ των ατόμων που χαροπαλεύουν στην βρίσκονται 16 μικρά παιδιά ενώ ήδη τέσσερα έχουν καταλήξει από τον ιό της γρίπης. Τα τρία από αυτά δεν είχαν υποκείμενο νόσημα, όπως και 1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύεται σε είναι υγιής (δηλαδή χωρίς υποκείμενο νόσημα) και νέος.
Μόνο το τελευταίο 48ωρο εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – ανάμεσά τους και ένα μωρό. Από την περασμένη Παρασκευή έχουν δηλωθεί 102 νέα κρούσματα, από τα οποία 19 εισήχθησαν στην εντατική ενώ από όλα αυτά τα 45 είναι παιδιά.
Από τότε που ξέσπασε το κύμα της γρίπης 267 άτομα συνολικά έχουν περάσει από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαθέτει μόλις 640 κλίνες ΜΕΘ. Αν η έξαρση του τύπου Α Η1Ν1 συνεχιστεί με αυτούς τους εφιαλτικούς ρυθμούς, τότε σύντομα οι Εντατικές των νοσοκομείων θα γεμίσουν και οι ασθενείς δεν θα βρίσκουν κρεβάτι με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.
Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ, απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό ακόμη και τώρα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και εμπίπτουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έστω και τώρα να εμβολιαστούν, διότι γρίπη και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα έχουμε, και η κάμψη θα εμφανιστεί από τα μέσα Απριλίου».
Εν τω μεταξύ οι ιδιωτικές κλινικές αποσύρονται από την προσφορά ΜΕΘ, εξαιτίας των υπέρογκων χρεών του ΕΟΠΥΥ.
Οι ιδιωτικές κλινικές, είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε προσφορά ΜΕΘ προς το σύστημα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ωστόσο η έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ, δημιουργεί μείζον θέμα για τον κλάδο.
Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, ζητά την ανακοστολόγηση του νοσηλίου της ΜΕΘ, στο 50% μόνο του κόστους σε Δημόσιο Νοσοκομείο, τιμή απαλλαγμένη από τα χαράτσια (rebate και clawback) και χωρίς επιβάρυνση με ΦΠΑ, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των μη τακτικών πληρωμών που βιώνουν οι ιδιωτικές κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι ειδικοί, πάντως, συστήνουν άμεση εισαγωγή σε αντιιική θεραπεία για όσους παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα με ένταση ή έχουν και υποκείμενα νοσήματα. Εξάλλου συστήνουν σταθερά τον αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμα και τώρα ενώ για όσους νοσούν είναι σημαντικό να φροντίζουν να μην μεταδώσουν ευρέως τον ιό.
Σκόπιμο είναι εξάλλου να παραμένουν οι ασθενείς στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν με μέσα μαζικής μεταφοράς ούτε να πηγαίνουν στην εργασία τους καθώς είναι βέβαιο ότι θα μεταδώσουν την νόσο και στους συναδέλφους τους. Επίσης, οι έγκυες, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι χρόνια πάσχοντες είναι καλό να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο ειδικά αν δεν έχουν εμβολιαστεί.
Τα συμπτώματα
Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει: Πυρετό μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς κελσίου και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχα, Πονόλαιμο, Μυαλγίες, Συνάχι, Πονοκέφαλο, Ρίγη, Αίσθημα κόπωσης, Διάρροια και εμέτους.
Τονίζεται ότι ασθενείς που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ μεταξύ των κυρίων συμπτωμάτων της νέας γρίπης Η1Ν1 είναι ο πολύ υψηλός πυρετός -άνω των 38,5 βαθμών κελσίου- ο οποίος επιμένει ακόμη και με παυσίπονα – αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος.
Πηγή: