Λοβέρδος: Δεν είχε προβλεφθεί μετεγγραφή για τους φτωχούς

Λοβέρδος: Δεν είχε προβλεφθεί μετεγγραφή για τους φτωχούς
Στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πρυτάνεων θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα των μετεγγραφών

Στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πρυτάνεων θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα των μετεγγραφών, σε συνδυασμό με την οικονομική δυνατότητα που έχουν τα πανεπιστήμια να υποδεχθούν περισσότερους φοιτητές.

Το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι τα Α.Ε.Ι. της χώρας, τα ερευνητικά κέντρα και όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Παιδείας δέχονται μία ακόμα περικοπή των προϋπολογισμών τους για το 2015, σύμφωνα με τη γενικότερη δημοσιονομική πολιτική.

«Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε την περικοπή στα Α.Ε.Ι. στα χαμηλότερα επίπεδα, κρατώντας ανέπαφη την επιχορήγηση για τη σίτιση και στέγαση» επισημαίνεται από το υπουργείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, «την προσεχή εβδομάδα θα γίνει συνάντηση στο Υ.ΠΑΙ.Θ. των προεδρείων των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα. Συγχρόνως, καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων του ΠΔΕ και των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ. Ταυτοχρόνως, στη συνάντηση αυτή, όπως και χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, διευκρινίσαμε, θα συζητηθεί και το θέμα των μετεγγραφών, όπως αυτό προέκυψε από τη ρύθμιση, την οποία ψήφισε η Βουλή το Μάιο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Ως εκ περισσού η διευκρίνιση, πως νέες ρυθμίσεις περί μετεγγραφών δεν υπάρχουν».

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθάρισε: «Η δική μας παρατήρηση, ως νέα πολιτική ηγεσία, ήταν ότι δεν έχει προβλεφθεί κάτι μόνο για τους φτωχούς. Έτσι φέραμε τη διάταξη που ίσχυε το 2012-2013 για τα εισοδήματα μιας οικογένειας ανά μέλος της και είπαμε 9.000 ευρώ κατά άτομο οικογένειας, αλλά τα τμήματα θα παίρνουν από αυτούς το 10% με τη σειρά των επιδόσεών τους. Δηλαδή, κάναμε μια πρόβλεψη μόνο για τους φτωχούς -και η έννοια του φτωχού σήμερα δεν ταυτίζεται με την έννοια του ανέργου, αλλά είναι ευρύτερη, τα μεσαία στρώματα, κατά την εφορία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σπουδές δύο και τριών παιδιών ή και ενός παιδιού -και βάλαμε και αυτό το κριτήριο, από το οποίο εμείς υπολογίσαμε ότι θα μας προκύψουν 300 μεταγραφές σε όλα τα Πανεπιστήμια».

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις, εκφράζουν την ανησυχία τους για τα οικονομικά των πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με τις μετεγγραφές και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: «Το υπουργείο Παιδείας, αδιαφορώντας για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν κατά μείζονα λόγο οι ψηφισθείσες κατά τον περασμένο Μάιο, αλλά και οι σχεδιαζόμενες νέες ρυθμίσεις, οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών χιλιάδων φοιτητών/φοιτητριών και στην ουσιαστική συρρίκνωση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων. Παράλληλα, το μέτρο αυτό θα θίξει και τα Κεντρικά Πανεπιστήμια, τα οποία θα καταρρεύσουν υπό το βάρος της, για ακόμη μια φορά, αλόγιστης και άμετρης αύξησης των φοιτητών τους, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισακτέων σε πολλά ακαδημαϊκά Τμήματα».

»Η αναφορά δε, σε μεταφορά κονδυλίων των μετεγγραφέντων φοιτητών, δίχως διευκρίνιση για ποια κονδύλια μιλά το ΥΠΑΙΘ, προκαλεί μεγάλη και εύλογη ανησυχία. Η προβλεπόμενη δραματική αύξηση των φοιτητών στα Κεντρικά Πανεπιστήμια, ως αποτέλεσμα του μέτρου των μετεγγραφών, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας, οι οποίες ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν με τη μεταφορά των λιγοστών πιστώσεων των μετεγγραφομένων φοιτητών, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές».

»Ως εκ τούτου, η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καλεί για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε καμία νέα ρύθμιση για επιπλέον μετεγγραφές, παρά να διαβουλευθεί με τα Πανεπιστήμια προκειμένου να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων».

Και υπογραμμίζουν: «Σκόπιμο είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα και να υπάρξει η κατάλληλη φοιτητική μέριμνα (ενδεικτικά, μέσω της δραστικής επέκτασης της δυνατότητας στέγασης και σίτισης) για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους, δίκην κοινωνικής πολιτικής και ως εναλλακτική στρατηγική, έναντι της επερχόμενης διάλυσης των Ελληνικών Πανεπιστημίων».

Επίσης, οι πρυτάνεις τονίζουν ότι με επείγον ηλεκτρονικό μήνυμα του υπουργείου στις 23-7-2014, ζητείται να υποβληθούν μέχρι τις 25-7-2014 συνοπτικοί προϋπολογισμοί για το οικονομικό έτος 2015, οι οποίοι είναι μειωμένοι στο σκέλος των τακτικών λειτουργικών δαπανών έως και 20% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014.

Το προεδρείο της Συνόδου απευθύνει έκκληση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, τονίζοντας: «Τα πανεπιστήμια βρίσκονται ήδη σε δραματική κατάσταση. Οι νέες μειώσεις στους προϋπολογισμούς τους θα καταστήσουν ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής τους προς την κοινωνία και την Πολιτεία».

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...