Λούκα Κατσέλη: Ανάγκη επιστροφής της εμπιστοσύνης στις Τράπεζες

Λούκα Κατσέλη: Ανάγκη επιστροφής της εμπιστοσύνης στις Τράπεζες

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 10/05/2016 – 21:51

Λούκα Κατσέλη: Ανάγκη επιστροφής της εμπιστοσύνης στις Τράπεζες

ΤΑ 5 ΜΕΤΡΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ                                                                 

«Το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί και πρέπει να καλυφθεί με την κινητοποίηση όλων μας», ήταν τον μήνυμα της προέδρου  της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ)και της Εθνικής Τράπεζας,  κατά την τοποθέτησή της στο banking forum, που διοργανώνει η ΕΕΔΕ, «αν θέλουμε το τραπεζικό σύστημα να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας και στήριξης των απαραίτητων μετασχηματισμών της Ελληνικής παραγωγικής βάσης».

Η Επικεφαλής της Εθνικής τόνισε ότι είναι η προσδοκία όλων ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί «εντός του τρέχοντος μηνός». Κατά την τοποθέτησή της, Λούκα Κατσέλη, αναφέρθηκε στις προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες και περιέγραψε τα  5 μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα στην κανονικότητα.

Πρώτον, η άρση των Capital Controls

«Ο στόχος αυτός  θα επιτευχθεί όταν  ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς.», εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΕΤ, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει ισχυρή θετική σηματοδότηση προς τους επενδυτές και τους πολίτες και θα βοηθήσει, ώστε να αρθεί η πολιτική και συστημική αβεβαιότητα.  «Οι προσδοκίες όλων μας είναι ότι το πρώτο αυτό βήμα  θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός».

Δεύτερο μέτρο, η οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η  αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις  στο 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%», είπε η κυρία Κατσέλη  εξηγώντας ότι  αύξηση αυτή είναι «απόρροια της βαθιάς ύφεσης κατά τη τελευταία εξαετία και της συνακόλουθης συρρίκνωσης των εισοδημάτων των δανειοληπτών». Σχετικά με τα δάνεια ιδιωτών, είπε πως,  «ήδη οι τράπεζες από μόνες τους προσφέρουν μία σειρά ευέλικτων και ελκυστικών προϊόντων ρύθμισης.

Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να ενταθούν ώστε οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δανείων να είναι αντίστοιχες των εξειδικευμένων αναγκών και δυνατοτήτων κάθε πελάτη, είτε είναι ιδιώτης είτε μικρομεσαία επιχείρηση».

Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά που  «προτεραιότητα των ίδιων των τραπεζών»,  είπε ότι αν ρυθμιστούν σωστό τρόπο τότε «θα απελευθερωθούν κεφάλαια τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων».

Τρίτο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η αλλαγή εταιρικής κουλτούρας και η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης.

«Η αλλαγή εταιρικής κουλτούρας, είναι όρος επιβίωσης για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα» και οι τράπεζες καλούνται να επενδύσουν και να αναβαθμίσουν τα συστήματα διαχείρισης κινδύνων και εταιρικής διακυβέρνησης ,ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται έγκαιρα στις αυξημένες απαιτήσεις πληροφόρησης και λογοδοσίας  προς τις εποπτικές αρχές , τους μετόχους και τους πελάτες τους και  να συμμορφώνονται γρήγορα και αποτελεσματικά  ως προς τους δείκτες κεφαλαιακών απαιτήσεων και μόχλευσης στο πλαίσιο της προληπτικής εποπτείας.

Τέταρτο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η καθιέρωση ενός νέου επιχειρησιακού μοντέλου στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η μετάβαση στο νέο ψηφιακό τραπεζικό πρότυπο, προϋποθέτει αποτελεσματικές και σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και νέες τεχνολογίες, οι οποίες να μπορούν αφενός να υποστηρίζουν ενδοεπιχειρησιακά την οργάνωση και τη λειτουργία της ψηφιακής τράπεζας, και αφετέρου να μπορούν να υποστηρίζουν και να διαθέτουν τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πελάτες, γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια».

Πέμπτο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η εξωστρέφεια και λογοδοσία του τραπεζικού συστήματος προς την κοινωνία.

«Η αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και η ανάγκη έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης  αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη μείωση της αβεβαιότητας και την αντιστροφή  της  προβληματικής αντίληψης ότι «οι τράπεζες είναι απέναντι στη κοινωνία», είπε η κυρία Κατσέλη προσθέτοντας ότι  «το μέλλον που έχουμε μπροστά μας στο τραπεζικό κλάδο, είναι γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες».

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...