Μάρδας: Καμία επίπτωση στη διακίνηση κεφαλαίων από το Brexit

Παρασκευή 24/06/2016 – 13:16Δημήτρης Μάρδας«Δεν θα υπάρξει επίπτωση στη διακίνηση των κεφαλαίων και ευτυχώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι στο ευρώ» είπε μιλώντας στον ρ/σ Αlpha μετά την απόφαση για Brexit ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.
«Είναι άλλο να φεύγει κάποιος από μια οικονομική ένωση και άλλο από μια νομισματική. Ο κίνδυνος της εξόδου προκάλεσε αυτή την ταραχή στη λίρα, είναι κάτι αναμενόμενο. Κάποιοι θα εκμεταλλευτούν το γεγονός για να βγάλουν χρήματα από την ιστορία», πρόσθεσε.
Εκτίμησε πως «ό,τι επιπτώσεις υπάρχουν σε επίπεδο Ένωσης, θα μεταφερθούν και σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ», πρόσθεσε όμως ότι «κάτι ιδιαίτερο για μας δεν θα υπάρχει».
Ο κ. Μάρδας ανέφερε ακόμη ότι «θα δούμε απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον προϋπολογισμό της κοινότητας, που σημαίνει ότι η συμβολή του θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη συμβολή άλλων κρατών μελών».
Γενικότερα εκτίμησε ότι «αν το δούμε ψύχραιμα, είναι διαχειρίσιμο… δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Σε ένα άλλο επίπεδο η Νορβηγία δυο φορές ήταν να γίνει μέλος της ΕΕ και δεν έγινε τελικά και έχουν βρεθεί λύσεις».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό ή στα δίδακτρα των φοιτητών:
«Δεν έχουμε να χάσουμε από την αλλαγή περιβάλλοντος (στον τουρισμό). Η χώρα μας δεν έχει ως κυρίαρχους τουρίστες τους Βρετανούς. Έχει τεθεί ένα θέμα για τους γονείς, μήπως ξαφνικά τα δίδακτρα τα βρετανικά αυξηθούν. Έχουν αλλάξει από παλιά μέχρι σήμερα τα δεδομένα.
Σήμερα ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη έχει αυξηθεί και τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν χάσει έδαφος. Δεν θα κάνουν κίνηση ώστε να χάσουν όλους τους Έλληνες φοιτητές, θα τους στοιχίσει πολλά χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο εμπόριο, είπε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι νησίδα στον ωκεανό. Δεν βλέπω να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις ούτε στο χώρο του εμπορίου, αν βάλουν δασμούς, θα αντιμετωπίσουν και οι Βρετανοί δασμούς και αυτό παραβιάζει πρωτόκολλα».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως «ό,τι έχει σχέση με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων δεν πρόκειται να αγγιχτεί. Μόνο για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων θα υπάρξουν αλλαγές, θα παίξει ρόλο στη διαπραγμάτευση, αφού αυτό ήταν το ζήτημα που προκάλεσε το δημοψήφισμα».
 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...