Μήνυμα Κέρι από τη Χιροσίμα για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά»

Μήνυμα Κέρι από τη Χιροσίμα για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά»

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 10/04/2016 – 11:23

Μήνυμα Κέρι από τη Χιροσίμα για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά»

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ                                                                 

Μήνυμα για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, από τη Χιροσίμα, όπου βρίσκεται σήμερα για την συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7), των μεγαλύτερων βιομηχανικών οικονομιών του κόσμου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού στην πόλη που βομβαρδίστηκε από τους Αμερικανούς με ατομική βόμβα τον Αύγουστο του 1945.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, προσγειώθηκε στην βάση Πεζοναυτών στην Ιουακούνι. Ο Τζον Κέρι θα παραστεί, έως την ολοκλήρωσή τους αύριο Δευτέρα, στις εργασίες των ομολόγων του της Ομάδος G7.

Ο Τζον Κέρι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται ποτέ την Χιροσίμα και αναμένεται να επισκεφτεί την Δευτέρα το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα.

Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Σουγκόκου Σιμπούν, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Τζον Κέρι απέφυγε να σταθεί υπερβολικά στον συμβολισμό που ενέχει η επίσκεψή του και παρέκαμψε το ακανθώδες θέμα της συγγνώμης, ή της απλής συμπάθειας που πολλοί θα ανέμεναν από την Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα για το εάν «υποστηρίζει έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα», ο Κέρι υπενθύμισε πως ο «πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευτεί σε αυτόν τον στόχο κι είχε περιγράψει το όραμα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα», υπαινισσόμενος τη διάσημη ομιλία του στην Πράγα το 2009.

«Ναι, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί από πολλού καιρού για έναν παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό», τονίζει στην εφημερίδα ο Κέρι.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...