Μία «ανάσα» απέχει η συμφωνία με την πΓΔΜ

Μία «ανάσα» απέχει η συμφωνία με την πΓΔΜ

Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία για το ονοματολογικό. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις, μετά τη σειρά συναντήσεων που είχαν, οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτροφ, όσο και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.  

Όπως δήλωσε ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του, η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπορεί να πραγματοποιηθεί «σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη), αύριο ή την Παρασκευή», από την οποία αναμένει να προκύψει και το «επόμενο βήμα», ενώ η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να γίνει αμέσως μετά.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» παραμένει ακόμα στο τραπέζι, αλλά ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το συμφωνημένο όνομα είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republika Severna Makedonija»).

Παράλληλα ο κ. Ζάεφ επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπως είχε πει από τις Βρυξέλλες και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, «στο οποίο οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το όνομα», όπως είπε.

Πριν από το δημοψήφισμα, όμως, όπως τόνισε, θα πρέπει η όποια συμφωνία να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, διότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τη στάση των πολιτικών πριν “μιλήσουν” σε δημοψήφισμα». Ως προς αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η συμφωνία θα περάσει κατά πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκτιμώντας ότι θα ψηφιστεί και από την αντιπολίτευση.

Επικρατέστερο όνομα το «Βόρεια Μακεδονία»

Αν και αναμένεται η οριστική επιβεβαίωση, το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» παραμένει, όπως όλα δείχνουν, το επικρατέστερο. Το Άνω Μακεδονία και το Νέα Μακεδονία στην πορεία φάνηκε ότι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Από πολιτικής απόψεως αυτό που τώρα καθίσταται κρίσιμο είναι το Βόρεια Μακεδονία να εγκριθεί όχι μόνο από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην πΓΔΜ, αλλά με την προβλεπόμενη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, ώστε να πραγματοποιηθεί η τροποποίηση του Συντάγματος και να ισχύσει το erga omnes.

Επιστολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Πρόσθεσε ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία», ενώ τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».  

Οι επόμενες κινήσεις
Εάν οι δύο πρωθυπουργοί συμφωνήσουν οριστικά, θα ακολουθήσει συμβολική συνάντησή τους όπου θα αναγγείλουν επίσημα την εξεύρεση λύσης, που κλείνει οριστικά ένα πρόβλημα δεκαετιών με ρίζες εκατονταετίας.

Το έγγραφο της συμφωνίας αυτής θα κυρωθεί από τη σκοπιανή Βουλή. Παράλληλα θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη ως παράρτημα της έκθεσης του Μάθιου Νίμιτς προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (στην ημερήσια διάταξη του οποίου παραμένει εγγεγραμμένο το θέμα της ονομασίας).
Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό η ΠΓΔΜ θα αποδέχεται την αλλαγή της ονομασίας της, σε πρώτη φάση για κάθε διεθνή χρήση (πολυμερή και διμερή).
Η ελληνική πλευρά θα γνωστοποιήσει με επιστολή της στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι έχει βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας – άρα η Συμμαχία μπορεί να απευθύνει πρόσκληση ένταξης στα Σκόπια.
Ανάλογη επιστολή θα σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν προενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/333380-Mia-anasa-apechei-e-symphonia-me-ten-pGDM ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...