«Μίλησαν» τα κινητά των απαγωγέων του Λεμπιδάκη

«Μίλησαν» τα κινητά των απαγωγέων του Λεμπιδάκη

Οι 32 κλήσεις στην οικογένεια του επιχειρηματία, το χρονικό και τα λάθη

Λεπτό προς λεπτό καταγράφεται το χρονικό των 32 επικοινωνιών που είχαν οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη με την οικογένεια του επιχειρηματία και τις «αποδείξεις ζωής» που παρείχαν. Παράλληλα αποκαλύπτουν τις εφιαλτικές ώρες που πέρασαν οι οικείοι του κατά τη διάρκεια της ομηρίας των 186 ημερών. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα το bloko, που παραθέτει και τα σχετικά έγγραφα της αστυνομίας, ο αδελφός του επιχειρηματία, Εμμανουήλ Λεμπιδάκης, κρίθηκε ο καταλληλότερος να διαχειριστεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους απαγωγείς και να συζητήσει την παράδοση των λύτρων. 

Παράλληλα τονίζεται ότι η αστυνομία έκρινε αναγκαία την άρση τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων που κατέχουν πρόσωπα που υπεδείχθησαν ή αποτέλεσαν αποδέκτη επικοινωνίας από τους δράστες, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η καταγραφή των επικοινωνιών με γνώμονα τη συγκέντρωση αποδεικτικού υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη της ταυτότητας του δράστη και την επιβεβαίωση του αδικήματος. 

1

Ετσι, μετά από σχετική άδεια, η αστυνομία απέκτησε πρόσβαση στους τηλεφωνικούς αριθμούς που υπέδειξε η οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη, παρακολουθώντας τους ουσιαστικά για να εντοπίζει τα τηλεφωνήματα των απαγωγέων. 

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου σε προγενέστερα χρονικά διαστήματα σε τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές κινητών που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούσαν οι δράστες. 

Σε κάθε επικοινωνία τους με την οικογένεια, οι αρχές προχωρούσαν σε ενέργειες προκειμένου να εξακριβωθεί το σημείο αγοράς/διάθεσης είτε της κάρτας sim είτε της συσκευής του κινητού τηλεφώνου, να διαπιστωθεί εάν έγινε χρήση κάρτας ανανέωσης χρόνου ομιλίας -και από πού αγοράστηκε- καθώς και για να διερευνηθούν άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δράστες. 

 Ως διαπιστώθηκε, οι δράστες επεδίωκαν να χρησιμοποιούν κατά βάση κατά τις επικοινωνίες με την οικογένεια, συσκευές τηλεφώνου και κάρτες SIM που ήταν «καθαρές», δηλαδή στοιχεία κινητής τηλεφωνίας μέσω των οποίων να μην είναι δυνατή σε πρώτο βαθμό η αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους. Ειδικότερα, ως προς τις κάρτες SIM, ήτοι τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν, διαπιστώθηκε ότι στο σύνολό τους είχαν ενεργοποιηθεί υπό στοιχεία συνδρομητών αλλοδαπών προσώπων, μη σχετιζομένων προφανώς με τους ίδιους («πακιστανικά» νούμερα), προκειμένου να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός και η αποκάλυψή τους.

Την ίδια ώρα, σε άλλο έγγραφο, η αστυνομία εξηγεί πώς μέσω των επικοινωνιών αυτών εξακρίβωσαν τα στοιχεία των προσώπων που συνδέονται με το κρησφύγετο και την φύλαξη του απαχθέντος. 

Το χρονικό των 32 επαφών των δραστών με την οικογένεια και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την αστυνομία 

( 1η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

 Την 02/04/2017 και ώρα 18:13, οι δράστες χρησιμοποίησαν την σύνδεση 69… και πραγματοποίησαν την αποστολή μηνύματος γραπτού κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με την οικογένεια του απαχθέντος και έπειτα από σχετική αναζήτηση διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω μήνυμα εμπεριέχονταν (α) ο Α.Φ.Μ. του απαχθέντος, (β) ο αριθμός διαβατηρίου του απαχθέντος, (γ) η ημερομηνία γέννησης της συζύγου του απαχθέντος, Κ.Α και (δ) ο αριθμός τηλεφωνικής σύνδεσης που κατέχει και χρησιμοποιεί ο πατέρας του απαχθέντος, ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης.       Ως εκ τούτου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δραστών και παράλληλα ένδειξη ζωής και πιστοποίηση ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ τυγχάνει υπό την κράτηση αυτών. Σημειωτέον ότι ορίσθηκε από τους δράστες ο κωδικός «ΑΒ» προκειμένου η οικογένεια να γνωρίζει ποια μηνύματα προέρχονται από αυτούς.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69…εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Ινδίας (ΕΠΩΝ) Μ.Σ κατοίκου Αθήνας κατόχου του υπ΄αριθμ  Διαβατηρίου, (ii) διακινήθηκε ως πακέτο σύνδεσης F2G, από την δικαιοπάροχο εταιρεία WIND, την 02/06/2016, με τη διακίνηση να πραγματοποιείται μέσω του εμπορικού συνεργάτη (εταιρικό πρόσωπο) με επωνυμία «Κέντρο κινητής τηλεφωνίας ΑΕ», το οποίο εδρεύει στην περιοχή Καλλιθέα Αττικής, (iii) ενεργοποιήθηκε στην τερματική συσκευή με αριθμό IΜΕΙ …, μάρκας NOKIA 105 (RM 1134), ενώ (iv) κατά την ενεργοποίηση και επικοινωνία με την οικογένεια ενεργοποίησε τις κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «LAGONISI 2», «LAGONISI 6», «M. OLIMPOS3» και «KALIVIA THORIKOU2», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας της Ν/Α Αττικής. 

  Επιπλέον, σύμφωνα με την πάροχο εταιρία WIND, την 02/04/2017 και ώρα 17:49, ο κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης 69…πραγματοποίησε ανανέωση χρόνου ομιλίας αξίας (10) ευρώ, χρησιμοποιώντας την κάρτα ανανέωσης με αριθμό 200092951296. Από σχετική αλληλογραφία τόσο με την πάροχο εταιρία WIND όσο και με την εταιρία διακίνησης «ΑΡΓΟΣ ΝΕΤ», προέκυψε ότι η επίμαχη κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας εκδόθηκε (σε μορφή ηλεκτρονικής απόδειξης) την 02/04/2017 και ώρα 16:00 σε περίπτερο, το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο στην Λεωφόρο Καραμανλή στην περιοχή Βούλας Αττικής, με στοιχεία ιδιοκτήτη Μ.Α

(2η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 03/04/2017 και ώρα 14:35, οι δράστες χρησιμοποίησαν ομοίως την σύνδεση 69…, ήτοι την τ/φ σύνδεση που χρησιμοποίησαν κατά την πρώτη επικοινωνία, και πραγματοποίησαν την αποστολή μηνύματος γραπτού κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Με το συγκεκριμένο μήνυμα οι δράστες γνώρισαν στην οικογένεια του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ την αρχική τους απαίτηση σε λύτρα για την απελευθέρωση αυτού, ήτοι το χρηματικό ποσό των εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) ευρώ, ενώ έθεσαν ως όρους τα λύτρα να αποτελούνται από χαρτονομίσματα μεγάλης ονομαστικής αξίας, τα οποία να είναι «καθαρά», ήτοι να μην είναι προσημειωμένα. Τέλος, οι δράστες κατέστησαν σαφές ότι ήταν πλήρως οργανωμένοι, γεγονός που πιστοποιείται από την αναφορά τους στην άνεση χρόνου που είχαν για την συγκέντρωση του συγκεκριμένου ποσού, το οποίο εκ των πραγμάτων και βάσει λογικής, εφόσον ήταν διαθέσιμο θα απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα να συγκεντρωθεί. Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται το εύρος της οργάνωσης και της προετοιμασίας των δραστών για την υλοποίηση και την υποστήριξη ενός τέτοιου σχεδίου, με την προοπτική την αρπαγής και της παράνομης κράτησης ενός προσώπου σε συγκεκριμένο χώρο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) ενεργοποιήθηκε στην τερματική συσκευή με αριθμό IΜΕΙ …, μάρκας NOKIA 105 (RM 1134), ήτοι την τερματική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε και κατά την πρώτη επικοινωνία, (ii) κατά την επικοινωνία με την οικογένεια ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «M. OLIMPOS3», ήτοι κεραία που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας Ν/Α Αττικής.

Γίνεται μνεία ότι, την 12:19 ώρα της 03/04/2017, η τηλεφωνική σύνδεση 69… ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «MOSHATO71», κατά την λήψη ειδοποίησης από το κέντρο μηνυμάτων.

(3η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 09/04/2017 και ώρα 21:56, ένας εκ των δραστών, μέσω της τηλεφωνικής σύνδεσης 69…, πραγματοποίησε κλήση ομιλίας διάρκειας -117- δευτερολέπτων προς την τηλεφωνική σύνδεση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ. Κατά την επικοινωνία, ο δράστης, αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά φωνής του, αφού επιβεβαίωσε την «ταυτότητά του» κάνοντας χρήστη του συνθηματικού κωδικού «ΑΒ», ρώτησε τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ αν είναι έτοιμοι να παραλάβουν τον άνθρωπό τους για να περάσουν μαζί την εορτή του Πάσχα, με τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ να επιχειρεί να εξηγήσει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμοι και ότι το χρηματικό ποσό που απαιτείται από τους δράστες είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί. Επιπροσθέτως, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ είναι ζωντανός και σε καλή κατάσταση, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ ζήτησε να λάβει απάντηση σε συγκεκριμένο ερώτημα, την οποία θα γνώριζε μόνο ο απαχθείς, με τον δράστη να τον διαβεβαιώνει ότι ο απαχθείς είναι καλά, αναφέροντας ότι θα υπάρξει νεότερη επικοινωνία σε μελλοντικό μη προσδιορισθέντα χρόνο και τερματίζοντας την κλήση.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6948351404 εταιρίας VODAFONE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Πακιστάν , ( ενεργοποιήθηκε και ονομαστικοποιήθηκε την 08/11/2016, ενώ διακινήθηκε την 13/10/2016 μέσω του καταστήματος με επωνυμία «…» με έδρα στην οδό Μενάνδρου , (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ … και (iv) ενεργοποιήθηκε κεραία εταιρίας VODAFONE με κωδική ονομασία «5628 VRISINAS RETHIMNOU» του Νομού Ρεθύμνου.

(4η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – εναπόθεση επιστολής σε σημείο)

Την 11/04/2017 και ώρα 13:03, οι δράστες χρησιμοποίησαν την σύνδεση 69… και πραγματοποίησαν την αποστολή μηνύματος γραπτού κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επικοινωνίας, οι δράστες, κάνοντας ομοίως χρήση του κωδικού «ΑΒ», γνώρισαν στην οικογένεια ότι σε συγκεκριμένο σημείο της Εθνικής Οδού (Β.Ο.Α.Κ.) υπήρχε μήνυμα του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα έρχεται σε απάντηση της απόδειξης ζωής που είχε ζητηθεί από την οικογένεια κατά την τρίτη επικοινωνία, η οποία αφορούσε απάντηση σε ερώτηση που έκανε η οικογένεια και αφορούσε ζήτημα που γνώριζε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ.

Κατόπιν τούτου, αστυνομικοί της Υ.Α. Ηρακλείου μετέβησαν στο 103ο χλμ του Β.Ο.Α.Κ., το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Σισσών Ρεθύμνου, όπου σε σημείο που εντοπίσθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δώσει οι δράστες, ήτοι στην βάση πινακίδας χιλιομετρικής απόστασης με ένδειξη «103» που βρίσκεται στο ρεύμα προς Ηράκλειο πλησίον Σισσών, εντοπίσθηκε επιστολή. Αφού περισυλλέχθηκε με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ), διαπιστώθηκε εν τέλει ότι η χειρόγραφη επιστολή εμπεριείχε ιδιόχειρο κείμενο του απαχθέντος ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, με το οποίο έδινε απάντηση (απόδειξη ζωής) επί ερωτήματος που είχε θέσει σε προηγούμενη επικοινωνία η οικογένεια. Επισημαίνεται ότι επί της επιστολής είχε τοποθετηθεί σκόπιμα από τους δράστες βιολογικό υλικό του απαχθέντος, καθώς και υπογραφές αυτού, με σχετικές ενδείξεις, προκειμένου να μην τίθεται αμφιβολία ότι προέρχεται από τον απαχθέντα.   

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69.. εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας (επ) (ii) ονομαστικοποιήθηκε την 09/09/2016 και ώρα 14:03, (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ … και (iv) ενεργοποίησε κεραία της εταιρίας COSMOTE με κωδική ονομασία «BALI – Χ ΜΠΑΛΙ ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ», η οποία τοποθετείται στο Νομό Ρεθύμνου.

(5η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 12/04/2017 και μεταξύ των ωρών 16:23-16:49, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ζητώντας να μάθουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκέντρωση χρημάτων από την οικογένεια, με την οικογένεια να καθιστά σαφές ότι το ποσό που απαιτείται είναι μεγάλο και δεν υπάρχει σχετική δυνατότητα συγκέντρωσής του.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας VODAFONE, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την 3η επικοινωνία ότι: (i) ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …, ήτοι την ίδια συσκευή τηλεφώνου που είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την 3η επικοινωνία και (ii) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας VODAFONE με κωδική ονομασία «VASSILIKO 2992», «VASSILIKO 2294», «VASSILIKO 2991» και «VASSILIKO 2998», ήτοι περιοχή πέριξ Φόδελε και Αγίας Πελαγίας Ηρακλείου.

(6η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 14/04/2017 και μεταξύ των ωρών 12:40-12:58, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με τo περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων κειμένου, η οικογένεια του απαχθέντος ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ γνώρισε στους δράστες ότι είχε συγκεντρώσει μέχρι αυτό το σημείο το χρηματικό ποσό των έξι εκατομμυρίων εκατόν σαράντα χιλιάδων (6.140.000) ευρώ, το οποίο προτίθετο να παραδώσει σε αυτούς ως λύτρα για την απελευθέρωση του απαχθέντος.

Παρ’ όλα αυτά, καθίσταται σαφές ότι οι δράστες παραμένουν σταθεροί στις απαιτήσεις τους και δεν μειώνουν προς το παρόν το ύψος των απαιτούμενων λύτρων, γεγονός που επιβεβαιώνει το επίπεδο οργάνωσής τους, το οποίο τους παρείχε τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πολύμηνη κράτηση του απαχθέντος και σε μεγιστοποίηση με αυτόν τον τρόπο του προσδοκώμενου παράνομου οικονομικού οφέλους.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69…εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Ρουμανίας  (ii) ενεργοποιήθηκε κατά την επικοινωνία σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …, ενώ (iii) κατά την πραγματοποίηση των επικοινωνιών, ενεργοποιήθηκαν κεραίες εταιρίας COSMOTE με κωδική ονομασία «ARKADI HOTEL B», «CHANIA_B W», «PERIVOLIA_HAN C», «CHANIA 6 C», «KTIMA_MANOU C», «CHANIA _A V» και «MALAXA-X W», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν περιοχές του Νομού Χανίων.

(7η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 19/04/2017 και από την ώρα 23:08, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων κειμένου, προκύπτει ότι οι δράστες μείωσαν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό στα εβδομήντα εκατομμύρια (70.000.000) ευρώ, ενώ ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο απαχθείς δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Με τη σειρά της η οικογένεια του απαχθέντος ζητάει από τους δράστες νεότερη απόδειξη ζωής, καλώντας τους να απαντήσουν επί ερωτήματος που προφανώς και γνώριζε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ, με τους δράστες να απαντούν ότι τα όποια πειστήρια, ήτοι οι αποδείξεις ζωής, θα έρθουν μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας  (ii) ενεργοποιήθηκε την 19/04/2017, ενώ προκύπτει ως ημερομηνία ενεργοποίησης και καταχώρησης στοιχείων και η 12/10/2016, κατά την πραγματοποίηση των επικοινωνιών (iii) ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …ενώ (iv) ενεργοποιήθηκαν κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «SKALETA2», «SKALETA5», «RETHIMNO1», «GEROPOTAMOS (V)1», «PANORMOS RETHIMNOU3», «PANORMOS RETHIMNOU1», «CRETA MARINE RETHIMNO (V)1», «RETHIMNO4» και «BALI2».

(8η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 20/04/2017 και περί ώρα 19:36, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν αρχικά γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ σύμφωνα με το οποίο τον ενημέρωναν ότι θα ακολουθούσε τηλεφωνική επικοινωνία και του έδιναν οδηγίες για τον τρόπο που θα πραγματοποιείτο η επικοινωνία, ενώ ακολούθως, την 19:51 ώρα της ιδίας, πραγματοποιήθηκε εξερχόμενη κλήση ομιλίας διάρκειας -119- δευτερολέπτων προς την τηλεφωνική σύνδεση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ. Το περιεχόμενο της κλήσης ομιλίας, αφορούσε την κατά περίπτωση αρνητική ή καταφατική απόκριση του δράστη σε δηλώσεις και ερωτήσεις του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ, σχετικά με ζητήματα υγείας του απαχθέντος ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ και καθορισμού επόμενης επικοινωνίας τους. Η απόκριση του δράστη πραγματοποιήθηκε με τον προσδιορισμένο στο προηγηθέν γραπτό μήνυμα (SMS) τρόπο, ήτοι τεχνητό σφύριγμα, χωρίς φυσική ομιλία. 

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας (επ) , (ii) εγγράφηκε στο δίκτυο της WIND την 20/04/2017, ενώ ημερομηνία ενεργοποίησης αυτής είναι η 09/09/2016, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες στην τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ … ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «GLIFADA GOLF2», «VATHI1» και «PIREO HILL 31», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

Γίνεται μνεία ότι, κατόπιν αλληλογραφίας με την πάροχο εταιρία WIND, προέκυψε ότι την 20/04/2017, πραγματοποιήθηκε ανανέωση του χρόνου ομιλίας στην εν λόγω τηλεφωνική σύνδεση με χρήση της υπ’ αριθμ. 200092946430 κάρτας, η οποία διακινήθηκε από το κατάστημα με τίτλο «Κέντρο Κινητής Τηλεφωνίας ΑΕΕ», με έδρα την Καλλιθέα Αττικής.

(9η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από την 23:19 ώρα της 21/04/2017 έως και την 00:01 ώρα της 22/04/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επικοινωνίας, οι δράστες απευθυνόμενο στην αστυνομία και συγκεκριμένα στους διαπραγματευτές, εκτοξεύουν απειλές και ορίζουν την Πέμπτη 27/04 ως καταληκτική ημερομηνία για την συγκέντρωση και παράδοση των λύτρων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6994965893 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας , (ii) ενεργοποιήθηκε την 13/06/2016, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες στην τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …., ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «BALI1», «PANORMOS RETHIMNOU2», «CRETA MARINE RETHIMNO (V)1», «SISES (V)2» και «VASILIKO1». 

(10η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – εναπόθεση φακέλου σε σημείο)

Την 26/04/2017 και μεταξύ ωρών 20:30 και 20:32, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο Κ.Ε. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των συγκεκριμένων μηνυμάτων γραπτού κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες: απευθύνονται πλέον στον Κ.Ε., ο οποίος συνδέεται με τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ με σχέση κουμπάρου και αποτελεί πρόσωπο τόσο του στενού οικογενειακού κύκλου όσο και συνεργάτη στην εταιρία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ», ενώ προφανώς επιδιώκοντας να παρακάμψουν την αστυνομία και να αποστείλουν μήνυμα προς την οικογένεια χωρίς να γίνει αντιληπτό, ενημερώνουν τον Κ.Ε ότι έχουν εναποθέσει σε σημείο της Εθνικής Οδού (24ο χλμ. Β.Ο.Α.Κ. – από Βρύσες προς Χανιά) επιστολή και βίντεο του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, προκειμένου να παραδοθεί στα χέρια του πατέρα του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Ιωάννη, χωρίς να ενημερωθεί η αστυνομία, και πληροφορούν τον Κ.Ε. ότι η υγεία του απαχθέντος δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ήτοι υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την ζωή του.

Η οικογένεια και η Υπηρεσία μας ενημερώθηκαν άμεσα για το περιεχόμενο των μηνυμάτων από τον Κ.Ε, ενώ αστυνομικοί αυτής, μετά μέλους της οικογένειας, μετέβησαν στο σημείο που υποδείχθηκε από τους δράστες, ήτοι πλησίον του κέντρου συνεστιάσεων Α…. και επί του Β.Ο.Α.Κ. στο 24ο χλμ της Ε.Ο. Χανίων – Ρεθύμνου (περιοχή Βρυσών), όπου ανηύραν τα αναφερόμενα αντικείμενα, ήτοι ιδιόχειρη επιστολή και μονάδα αποθήκευσης ψηφιακού υλικού (usb), τα οποία περισυλλέχθηκαν με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ). Από την επισκόπηση του βιντεοληπτικού υλικού, αντίγραφο του οποίου έχει εξαχθεί και εμπεριέχεται στην παρούσα δικογραφία, παρουσιάζεται ο απαχθείς ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ να απευθύνεται στην οικογένειά του, χωρίς να υπάρχει στο πλάνο έτερο πρόσωπο, ενώ τόσο η επιστολή όσο και το βίντεο αφορούν σε μήνυμα του απαχθέντος προς την οικογένειά του για την επίσπευση των ενεργειών. 

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης , (ii) ενεργοποιήθηκε την 11-12-2015 και ώρα 09:52, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά την επικοινωνία σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ … ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας COSMOTE με κωδική ονομασία «SAMONAS_X V», «SKLOPA_RRS B», «SOUDA_NORTH U», «SOUDA_NORTH B», «SOUDA_TK B», «MALAXA-X U», «MALAXA-X W» και «MALAXA-X D».

(11η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 22:50 της 02/05/2017 έως ώρα 01:07 της 03/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας (πυρετός, πόνοι στην κοιλιά) και βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην οικογένεια όσο και στην αστυνομία για το γεγονός ότι δεν έχει συγκεντρωθεί το απαιτηθέν χρηματικό ποσό των λύτρων, το οποίο σε προηγούμενη επικοινωνία είχε ορισθεί στα εβδομήντα εκατομμύρια (70.000.000) ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι έχει συγκεντρώσει ποσό οκτώ εκατομμυρίων διακοσίων πενήντα χιλιάδων (8.250.000) ευρώ, καθώς και ότι αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την άμεση εξεύρεση περισσοτέρων χρημάτων, με τους δράστες να απορρίπτουν και αυτήν την προσφορά της οικογένειας, θεωρώντας ασήμαντο το ποσό που είχε συγκεντρωθεί μέχρι εκείνη την στιγμή.

Εκ των ανωτέρω επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι οι δράστες έχουν καταρτίσει και υλοποιούν ένα πλήρως οργανωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο εμπεριέχει τη δυνατότητα εκ μέρους τους για κράτηση του απαχθέντος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαναγκάζοντας με τον τρόπο αυτό την οικογένεια να προβεί στην συγκέντρωση και την παράδοση του μεγαλύτερου δυνατού ποσού ως λύτρων, ενώ άνευ αμφιβολίας έχουν εκ των προτέρων εκτιμήσει και προκαθορίσει το παράνομο οικονομικό όφελος που επιδιώκουν από την έκνομη συμπεριφορά τους, απορρίπτοντας το ποσό που τους προσέφερε η οικογένεια του απαχθέντος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καίτοι το συγκεκριμένο ποσό (8.250.000 ευρώ) θεωρείται βάσει της κοινής λογικής ως αρκετά σημαντικό και διόλου ευκαταφρόνητο.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (επ) , (ii) ημερομηνία καταχώρησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016 και ημερομηνία εγγραφής στο δίκτυο WIND η 02/05/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ … ενώ (iv) ενεργοποιήησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «LIKOTINAREA (V)1», «KAREDENA RETHIMNO2», «PANORMOS RETHIMNO3», «BALI2» και «MTX IRAKLIO3 2G». 

(12η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 22:53 της 03/05/2017 έως ώρα 00:14 της 04/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας (πυρετός), ενώ επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην οικογένεια όσο και στην αστυνομία για το γεγονός ότι δεν έχει συγκεντρωθεί το απαιτηθέν χρηματικό ποσό των λύτρων, με το ποσό των -8.250.000- ευρώ που είχε διατεθεί από την οικογένεια κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα να κρίνεται ανεπαρκές από τους δράστες. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την άμεση εξεύρεση περισσοτέρων χρημάτων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης, (ii) ημερομηνία καταχώρησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 25/05/2016, (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …, ήτοι την τερματική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε και κατά την ενδέκατη επικοινωνία, ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHIMNO WEST (V)7 2G», «RETHYMNO CITY 1(V)1 2G», «KALITHEA RETHIMNO2 2G», «RITHYMNA», «KAREDENA RETHIMNOU2», «SKALETA5 2G», «GEROPOTAMOS (V)» και «M ARKADIOU2 2G». 

(13η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 23:29 έως ώρα 23:50 της 05/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας (πυρετός), ενώ απειλούν εμμέσως την οικογένεια ότι από την όποια καθυστέρηση συγκέντρωσης του χρηματικού ποσού (λύτρα) που απαιτούν, αυξάνεται ο κίνδυνος για την ζωή και την υγεία του απαχθέντος. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την άμεση εξεύρεση περισσοτέρων χρημάτων, ενώ καθιστά σαφές ότι κάνει ότι μπορεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δραστών.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (επ), (ii) ημερομηνία καταχώρησης της σύνδεσης είναι η 03/05/2017 και ημερομηνία εγγραφής η 05/05/2017, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά την επικοινωνία σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …), ήτοι την συσκευή που χρησιμοποιήθηκε στην ενδέκατη και τη δωδέκατη επικοινωνία, (iv) ενώ ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHYMNO CITY 1(V)3 2G», ήτοι κεραία που εξυπηρετεί τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής αυτού. 

 (14η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

 Από ώρα 02:04 έως ώρα 02:42 της 12/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι κατόρθωσε να συγκεντρώσει επιπλέον χρηματικό ποσό ύψους διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων (270.000) ευρώ, με το συγκεντρωθέν πλέον χρηματικό ποσό που η οικογένεια διαθέτει στους δράστες ως λύτρα για την απελευθέρωση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ να ανέρχεται στα οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες είκοσι χιλιάδες (8.520.000) ευρώ. Επιπλέον, η οικογένεια εξηγεί στους δράστες ότι βρίσκεται σε σημαντική δυσχέρεια και αδυνατεί να συγκεντρώσει το επιπλέον χρηματικό ποσό, με τους δράστες να απορρίπτουν και αυτήν την προσφορά, να επισημαίνουν στην οικογένεια ότι ο απαχθείς δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση (προφανώς ψυχολογική και υγείας) και να απαιτούν από την οικογένεια να προβεί σε νεότερες ενέργειες συγκέντρωσης χρημάτων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης  (ii) ημερομηνία καταχώρησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016 και ημερομηνία εγγραφής η 12/05/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …, ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «EPISKOPI 1 2G», «LIKOTINAREA (V)1 2G», «KOURNA2 2G» και «KOURNA3 3G». 

(15η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 00:35 έως ώρα 00:47 της 17/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) αντίστοιχα προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης (πατέρας του απαχθέντος), και ο Τ.Χ. (υπάλληλος της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ»). Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες προβαίνουν στην αποστολή παράλληλα μηνυμάτων σε τρία πρόσωπα, ήτοι τον αδερφό ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ, το πατέρα ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Ιωάννη και τον υπάλληλο της εταιρίας Τ.Χ., προφανώς για να παρακάμψουν την όποια πιθανότητα να κατευθύνονται –όπως προφανώς εμφαίνεται να θεωρούν- οι απαντήσεις της οικογένειας από την αστυνομία και να ανοίξουν διαπραγμάτευση χωρίς να λαμβάνει γνώση η αστυνομία. Παράλληλα, ενημερώνουν την οικογένεια ότι το «παιχνίδι», ήτοι η διαπραγμάτευση, τελείωσε, καθώς αμφότερες οι πλευρές «έπαιξαν και έχασαν», αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι ο απαχθείς δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή, με τα μηνύματα να λαμβάνουν χαρακτήρα δηλωτικό τετελεσμένων γεγονότων.

 Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Μπαγκλαντές, (ii) ημερομηνία καταχώρησης, ενεργοποίησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 17/05/2016, (iii) ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ…(0), ήτοι την τερματική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε και κατά την δέκατη τέταρτη επικοινωνία, ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «M. ARKADIOU2», ήτοι κεραία που εξυπηρετεί περιοχή του Ν. Ρεθύμνου.

(16η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 00:48 έως ώρα 02:52 της 21/06/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτουν τα εξής: Μετά την 17/05/2017 και την επικοινωνία που είχαν με την οικογένεια, οι δράστες διέκοψαν την διαπραγμάτευση, αφήνοντας τότε να εννοηθεί ότι ο απαχθείς δεν βρισκόταν πλέον στην ζωή και ότι η διαπραγμάτευση τερματιζόταν εκείνη τη χρονική στιγμή. Κατά το χρονικό διάστημα από 17/05/2017 έως και 21/06/2017, οπότε οι δράστες επανεμφανίζονται και αρχίζουν εκ νέου τη διαπραγμάτευση, μεσολάβησε αριθμός δημοσιευμάτων στα Μ.Μ.Ε. στα οποία δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων και επιστολή της οικογένειας του απαχθέντος, η οποία γνωστοποιούσε τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης εκ μέρους των δραστών, γεγονός που ενίσχυε βάσει της κοινής λογικής ότι ο απαχθείς δεν βρισκόταν πλέον στην ζωή. Με αφορμή τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, οι δράστες επανήλθαν στη διαπραγμάτευση, ζητώντας πλέον να μάθουν σε τι ακριβώς ενέργειες ήταν διατεθειμένη η οικογένεια να προβεί προκειμένου να απελευθερωθεί ο απαχθείς, δηλαδή τι ακριβώς ποσό είχε συγκεντρώσει για να τους παραδώσει για την απελευθέρωση. Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, η οικογένεια ζητάει από τους δράστες να αποστείλουν απόδειξη ζωής του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, ήτοι να αποστείλουν απάντηση επί συγκεκριμένου ερωτήματος που ο ίδιος θα γνώριζε, με τους δράστες να επιμένουν να μάθουν το ποσό που η οικογένεια είχε συγκεντρώσει. Τέλος, οι δράστες διακόπτουν την επικοινωνία, αρνούμενοι να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση αν η οικογένεια δεν τους γνωρίσει το ποσό που είχε συγκεντρώσει και παραπέμποντας τα μέλη της οικογένειας να απευθυνθούν εκ νέου στα Μ.Μ.Ε. όταν θα είναι έτοιμα για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση.

Εκ των ανωτέρω, καταδεικνύεται εκ νέου το οργανωμένου και πλήρως συντονισμένο σχέδιο των δραστών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να διακόψουν την όποια διαπραγμάτευση με την οικογένεια για χρονικό διάστημα τριάντα πέντε (35) ημερών, προκειμένου να ασκήσουν ασφυκτική πίεση στα μέλη αυτής και αδιαφορώντας πλήρως για την όποια επίπτωση θα είχε στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του απαχθέντος η παράταση της κράτησής του. 

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή ii) ημερομηνία ενεργοποίησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 10/04/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ … ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHIMNO HUB 2 2G» και «RETHIMNO UNIVERSITY1 2G», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν νότια της πόλης του Ρεθύμνου.

(17η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 00:46 έως ώρα 01:38 της 28/06/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, με το οποίο ζητούσαν να μάθουν αν η οικογένεια ήταν έτοιμη, ήτοι αν είχε συγκεντρώσει τα απαιτηθέν χρηματικό ποσό.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή  (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ … ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «IRAKLIO TSALIKAKI NEW VF2 2G», «MTX IRAKLIO3 2G» και «CANDIA MARIS3 2G», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν περιοχές πέριξ της πόλης του Ηρακλείου.

(18η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 23:08 της 28/06/2017 έως ώρα 00:41 της 29/06/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες επιμένουν να λάβουν γνώση για το ποσό που η οικογένεια έχει συγκεντρώσει, με την οικογένεια να αποκρίνεται ότι έχει συγκεντρώσει οκτώ εκατομμύρια οκτακόσιες δέκα χιλιάδες (8.810.000) ευρώ, και να ζητάει απόδειξη ζωής του απαχθέντος καθόσον έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα από την τελευταία απόδειξη ζωής, με τους δράστες να απορρίπτουν την προσφορά της οικογένειας, να απαιτούν για την απελευθέρωση πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ, και να ολοκληρώνουν την επικοινωνία εξυβρίζοντας την οικογένεια για την στάση της.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (iii) ενεργοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …  ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «HANIA RETHIMNO NATIONAL RD NEW (V)1 2G», «HANIA PAZINOS1 2G», «DARATSO HANION NEW (V)3 2G», «PLATANIAS HANION 23 2G», «MALAXA3 2G» και «PLATANIAS2 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του νομού Χανίων.

 (19η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 00:40 της 28/06/2017 έως ώρα 02:09 της 01/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69…και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι μόνο σε περίπτωση συμφωνίας θα αποστείλουν νέα απόδειξη ζωής σε μορφή βίντεο, στην οποία θα εμφαίνεται η άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο απαχθείς, αναφέρουν ότι ο απαχθείς βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστεί σοβαρή ψυχική-σωματική βλάβη από την παράταση της κράτησης, ενώ προειδοποιούν την οικογένεια ότι αν δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις εκ νέου στα τέλη Αυγούστου, ήτοι μετά από δύο (2) μήνες πάλι. Στην παράκληση της οικογένειας για απόδειξη ζωής, (ε) οι δράστες αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένοι να αποστείλουν στην οικογένεια κάποιο μέλος του απαχθέντος (δάκτυλο χεριού), με την οικογένεια να απαντά ότι κάνει ενέργειες για την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων, πλην όμως υφίστανται αντικειμενικές δυσκολίες στην εύρεση τέτοιου μεγέθους ποσού. Κατόπιν, οι δράστες δίνουν απάντηση εκ μέρους του απαχθέντος σε ερώτημα που είχε θέσει η οικογένεια σε προηγούμενη επικοινωνία, η οποία δύναται να εκληφθεί ως απόδειξη ζωής, ενώ απειλούν την οικογένεια ότι αν δεν συγκεντρώσει τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ (50.000.000) που επιθυμούν, ότι έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την κράτηση για άλλους τρεις (3) μήνες, με αρνητικές συνέπειες και προφανή διακινδύνευση για την ζωή του απαχθέντος.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή  (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 17/05/2016, (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHIMNO WEST (V)2 2G», «RETHYMNO CITY 1(V)1 2G», «RETHIMNO7 2G» και «RETHYMNO CITY 1(V)3 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν την πόλη του Ρεθύμνου.

(20η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 23:02 της 06/07/2017 έως ώρα 01:17 της 07/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ και η μητέρα του απαχθέντος, ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες περιμένουν την απάντηση της οικογένειας για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, ενώ αναφέρουν ότι ο απαχθείς καταλαμβάνεται από κρίσεις πανικού, με την οικογένεια να προσφέρει οκτώ εκατομμύρια εννιακόσιες εβδομήντα χιλιάδες (8.970.000) ευρώ, με τους δράστες να απορρίπτουν και αυτήν την προσφορά της οικογένειας. Ακολούθως, οι δράστες απευθύνονται στην μητέρα του απαχθέντος προειδοποιώντας την ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης και ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ την ενημερώνουν ότι θα περιέλθει στα χέρια της σύντομα επιστολή από τον υιό της.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης  (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ … ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «BALI1 2G», «BALI2 2G», «PANORMOS RETHIMNOU1 2G» και «SISES (V)2 2G». 

(21η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – εναπόθεση επιστολής σε σημείο)

Την 01:11 ώρα της 08/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος. Στο εν λόγω μήνυμα οι δράστες ενημέρωσαν την οικογένεια ότι στο σημείο όπου βρίσκεται η πινακίδα με την ένδειξη χιλιομέτρου «104» του Β.Ο.Α.Κ. (Ηράκλειο-Χανιά), υπήρχε ιδιόχειρη επιστολή του απαχθέντος. 

Η Υπηρεσία μας ενημερώθηκε άμεσα για το περιεχόμενο του μηνύματος, ενώ αστυνομικοί αυτής, μετά μέλους της οικογένειας, μετέβησαν στο σημείο που υποδείχθηκε από τους δράστες, ήτοι επί του Β.Ο.Α.Κ. στο 104ο χλμ της Ε.Ο. Χανίων – Ηρακλείου (περιοχή Σισών), όπου ανηύραν το επίμαχο αντικείμενο – επιστολή, το οποίο περισυλλέχθηκε με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ). Από την επισκόπηση του περιεχομένου της επιστολής, αντίγραφο της οποίας έχει εξαχθεί και εμπεριέχεται στην παρούσα δικογραφία, προκύπτει ότι ο απαχθείς καλεί την οικογένειά του να επισπεύσει τις ενέργειες για την συγκέντρωση ενός ικανοποιητικού χρηματικού ποσού, ενώ δηλώνει ότι βρίσκεται στα όριά του. Επισημαίνεται ότι η επιστολή ήταν χειρόγραφη και ο γραφικός χαρακτήρας ήταν όντως του απαχθέντος, πλην όμως η επιστολή που αφέθηκε στο σημείο από τους δράστες ήταν φωτοαντιγραφικό αντίγραφο της πραγματικής, με τη συγκεκριμένη μέθοδο να εκτιμάται ότι επιλέχθηκε προκειμένου οι απαγωγείς, αφενός να μην διαθέσουν το πρωτότυπο έγγραφο και να εκθέσουν τυχόν ίχνη που είχαν εναποτεθεί στο πειστήριο, αφετέρου για να αποφύγουν σε μία τέτοια περίπτωση, την διαδικασία επανέκδοσης και νέας μεταφοράς του πειστηρίου, από τον τόπο κράτησης του απαχθέντος . 

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «SISES (V)2 2G» και «VASILIKO 2 2G».

 (22η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 22:41 έως ώρα 23:01 της 11/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος, ο Κ.Ε., κουμπάρος και συνεργάτης του απαχθέντος, και ο Σ.Ε, συνεργάτης της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» και προσωπικός φίλος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες ενημέρωναν την οικογένεια ότι κατά το προηγούμενο διάστημα ο απαχθείς προέβη σε απόπειρα αυτοκτονίας με πλαστικό μαχαίρι, επιχειρώντας να κόψει τις φλέβες του με αυτό, ενώ προειδοποιούσαν την οικογένεια ότι αν δεν συγκεντρώσει το απαιτηθέν ποσό εντός τριημέρου, ο απαχθείς θα «επιστρέψει» νεκρός στο σπίτι του. 

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 12/04/2017 και η ημερομηνία εγγραφής η 11/07/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ … ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «GEWRGIOUPOLI (V)1 2G», «HANIA RETHIMNO NATIONAL RD NEW (V)2 2G», «MALAXA2 2G», «ALIKAMPOS1 2G», «ALIKAMPOS2 2G», «ALIKAMPOS3 2G», «ALIKAMPOS4 2G» και «LIKOTINAREA (V)1 2G».

 (23η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 21:28 έως ώρα 22:28 της 15/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, η Κ.Α., σύζυγος του απαχθέντος, η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος, ο Κ.Ε, κουμπάρος και συνεργάτης του απαχθέντος, ο Σ.Ε., συνεργάτης της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» και προσωπικός φίλος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες απαιτούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκέντρωσης χρημάτων και την ικανοποίησή τους προκειμένου να απελευθερωθεί ο απαχθείς, διαφορετικά προειδοποιούν την οικογένεια ότι ο απαχθείς θα «επιστρέψει» σπίτι του νεκρός, με την οικογένεια να ενημερώνει τους δράστες ότι έχει συγκεντρώσει συνολικά εννέα εκατομμύρια ογδόντα πέντε χιλιάδες (9.085.000) ευρώ και ζητώντας να δοθεί νέα απόδειξη ζωής από τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ. 

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 07/02/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …, ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «FALIRO OLYMPIC COASTAL ZONE4 2G», «FALIRO OLYMPIC COASTAL ZONE5 2G», «INTERAMERICAN SIGROU3 2G», «TZITZIFIES2 2G», «THISSEOS KALITHEA5 2G», «OMONOIA6 2G», «OMONOIA4 2G», «OMONOIA1 2G», «AG MELETIOU2 2G» και «AG PANTELEIMON ACHARNON4 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

(24η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 22:39 της 18/07/2017 έως ώρα 00:01 της 19/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, η Κ.Α, σύζυγος του απαχθέντος, η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος, ο Κ.Ε., κουμπάρος και συνεργάτης του απαχθέντος, ο Σ.Ε., συνεργάτης της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» και προσωπικός φίλος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες απαιτούν την άμεση συγκέντρωση χρηματικού ποσού πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση απειλούν ότι θα διαρρεύσουν βίντεο και χειρόγραφα στα Μ.Μ.Ε., με την οικογένεια να τονίζει την αντικειμενική δυσχέρεια για την συγκέντρωση περισσοτέρων χρημάτων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή , (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 30/08/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …, ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «MOSHATO 32 2G», «KALLITHEA 13 2G», «RENTIS 42 2G», «N PHILADELPHIA 15 2G», «MARINA FLISVOU MICRO2 2G» και «PIREO HILL 34 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

 (25η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 16:33 έως ώρα 19:53 της 19/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, η Κ.Α σύζυγος του απαχθέντος, και η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες απαιτούν από την οικογένεια την συγκέντρωση ποσού πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ για την απελευθέρωση του απαχθέντος, ενημερώνουν δε ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι κινδυνεύει, ενώ απαιτούν από την οικογένεια να στείλει μήνυμα ότι είναι έτοιμοι μέσω των Μ.Μ.Ε..

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή ((ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 01/09/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «WEST AIRPORT3 2G» και «GLIFADA 41 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχή του Νομού Αττικής.

(26η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – Αποστολή επιστολής μέσω ΕΛ.ΤΑ.)

Την 25/8/2017 και ώρα μεσημβρινή, παρελήφθη στην έδρα της επιχείρησης εμπορίας ξυλείας, ένας επιστολικός φάκελος χρώματος κίτρινου, διαστάσεων 35*25, ο οποίος είχε αποσταλεί από τους δράστες και απευθυνόταν στην οικογένεια του απαχθέντος. Η διαλογή και διαχείριση του φακέλου πραγματοποιήθηκε την 24/8/2017, στο κατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων το οποίο εδρεύει στην συμβολή των οδών Ρούσσου Χούρδου και Ζωγράφου, στην περιοχή Πλατείας Δασκαλογιάννη του Ηρακλείου, ενώ η άφεση του φακέλου προσδιορίστηκε ότι πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικό κυτίο του ανωτέρω καταστήματος ΕΛΤΑ, κατά το χρονικό διάστημα από την 14:00 ώρα της 23/8/2017 έως την 14:00 ώρα της 24/8/2017.

Ο φάκελος περιείχε χειρόγραφη σημείωση του απαχθέντος προς τον Β.Α., προσωπικό φίλο του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, με το οποίο του ζητούσε να παραδώσει τον φάκελο στην οικογένεια, χωρίς να ενημερωθεί η αστυνομία. Συγχρόνως,, περιείχε δύο (2) ιδιόχειρες επιστολές του απαχθέντος προς την οικογένειά του και ένα (1) usb, στο οποίο παρουσιαζόταν ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ, με το σύνολο των στοιχείων να αναφέρονται στην κατάσταση της υγείας του και την παρουσίαση συγκεκριμένου γεγονότος (τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη) προκειμένου να πειστεί η οικογένεια ότι το βίντεο έχει ληφθεί πρόσφατα.

Επισημαίνεται ότι κατά την παράδοση του φακέλου, των επιστολών και του usb, προηγήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες προς αποφυγή περαιτέρω επιμόλυνσης των πειστηρίων, προκειμένου να είναι δυνατή η εργαστηριακή εξέταση αυτών προς ανίχνευση εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ).

 (27η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – Αποστολή φακέλου μέσω ΚΤΕΛ)

Την 29/08/2017 και ώρα 12:41, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και κάλεσαν το τηλεφωνικό κέντρο της επιχείρησης εμπορίας ξυλείας όπου άνδρας, συνομιλώντας με τον Β.Α., τον ενημέρωσε ότι καλούσε για την απαγωγή του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ και ότι είχε αποσταλεί μέσω ΚΤΕΛ φάκελος στο όνομα «Μ.Φ» (θεία του απαχθέντος), τον οποίο έπρεπε να παραλάβει από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου και να τον παραδώσει στα χέρια της οικογένειας. Η διάρκεια της κλήσης ήταν εκατόν σαράντα πέντε (145) δευτερόλεπτα.

Ο φάκελος εμπεριείχε (i) εντυπωμένο μήνυμα προς την παραλήπτρια Φ.Μ., με το οποίο οι δράστες την καλούσαν να παραδώσει το φάκελο στα χέρια της οικογένειας χωρίς να ενημερωθούν τρίτα πρόσωπα και η αστυνομία, και (ii) ψηφιακό μέσο αποθήκευσης με αποθηκευμένα δύο (2) ψηφιακά αρχεία κειμένου (επιστολές) και ένα (1) αρχείο βιντεοληπτικού υλικού. Οι επιστολές προέρχονταν από τους δράστες και απευθύνονταν προς την οικογένεια, την οποία καλούσαν να συγκεντρώσει άμεσα το ποσό των τριάντα (30) εκατομμυρίων ευρώ, ορίζοντας τα χρήματα να είναι σε χαρτονομίσματα των πενήντα (50) και (100) ευρώ και να κατανεμηθούν ισομερώς σε δέκα (10) σφραγισμένα σακίδια χρώματος μαύρου, τα οποία εφόσον η οικογένεια συμφωνούσε, θα παραδίδονταν με συγκεκριμένη διαδικασία η οποία θα λάμβανε χώρα από την 00:30 ώρα της 02/09/2017 (Κυριακή), με καθορισμένο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό όρισαν στην οικογένεια προθεσμία αποδοχής την 30/08/2017 (Τετάρτη) από ώρα 16:00 έως ώρα 19:00, υπέδειξαν δε ως τρόπο κατάφασης επί της προτάσεως τους, την τοποθέτηση διακριτού οχήματος της οικογένειας, σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί του Β.Ο.Α.Κ. στην περιοχή Φόδελε Ηρακλείου.

Ο τρόπος με τον οποίο η οικογένεια θα έδειχνε ότι συμφωνούσε στην πρόταση των δραστών όσο και η διαδικασία παράδοσης των λύτρων, ορίζονταν στο βιντεοληπτικό υλικό, όπου παρουσιαζόταν ο απαχθείς να διαβάζει σελίδες χαρτιού με τις αναλυτικές οδηγίες προς την οικογένεια.  

Γίνεται μνεία ότι κατά την παράδοση του φακέλου, των επιστολών και του usb, προηγήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες προς αποφυγή περαιτέρω επιμόλυνσης των πειστηρίων, προκειμένου να είναι δυνατή η εργαστηριακή εξέταση αυτών προς ανίχνευση εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ).

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69…εταιρίας VODAFONE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου , με αριθμό εγγράφου Ν9738509, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 24/05/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραία εταιρίας VODAFONE με την κωδική ονομασία «RETHIMNO».

Επισημαίνεται ότι, εν τέλει η οικογένεια δεν δύνατο να ικανοποιήσει την συγκεκριμένη χρηματική απαίτηση των δραστών και δεν προέβη την 30/08/2017 στην τοποθέτηση οχήματος στο σημείο όπου είχε υποδειχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες, ως εκ τούτου δεν προχώρησε η διαδικασία παράδοσης των λύτρων την 02/09/2017 ως είχαν απαιτήσει οι δράστες.

 (28η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – εναπόθεση φακέλου σε σημείο)

Την 08/09/2017 και ώρα 19:01, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και κάλεσαν τον ΚΥΚΡΙΛΗ Εμμανουήλ, κουμπάρο και συνεργάτη του απαχθέντος, όπου άνδρας τον ενημέρωσε ότι στην εκκλησία του Αγίου Εφραίμ στο Καταλαγάρι Ηρακλείου, κάτω από τον κάδο που βρισκόταν στον προθάλαμο της τουαλέτας, υπήρχε φάκελος τον οποίο θα έπρεπε να παραδώσει στην Λ.Α., σύζυγο του απαχθέντος. Η διάρκεια της κλήσης ήταν εκατόν εννέα (109) δευτερόλεπτα.

Άμεσα αστυνομικοί της υπηρεσίας μας μετέβησαν στο υποδειχθέν σημείο, όπου ακολουθώντας πλήρως την περιγραφή εντόπισαν κάτω από τον κάδο, έναν (1) φάκελο που απευθυνόταν στην οικογένεια του απαχθέντος. Ο φάκελος περισυλλέχθηκε με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ). Από την εξέταση κατόπιν του περιεχομένου του φακέλου, διαπιστώθηκε ότι εμπεριείχε τρεις (3) συνολικά επιστολές, εκ των οποίων οι δύο (2) ήταν χειρόγραφες, ανήκαν στον απαχθέντα και απευθύνονταν στα μέλη της οικογενείας του, ενώ η τρίτη ήταν εκτυπωμένο κείμενο (word) με το οποίο οι δράστες απευθύνονταν προς την οικογένεια.

 Από την επισκόπηση του περιεχόμενου των δύο (2) ιδιόχειρων επιστολών του απαχθέντος, διαπιστώθηκε ότι ο απαχθείς ικετεύει την οικογένεια να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την συγκέντρωση μεγαλύτερου χρηματικού ποσού, καθόσον οι δράστες δεν μειώνουν την απαίτησή τους για τα τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ, ενώ ο απαχθείς δηλώνει ότι βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και ότι κινδυνεύει να τρελαθεί από το γεγονός που βιώνει. Επισημαίνεται ότι ο απαχθείς επισημαίνει στην οικογένεια ότι οι δράστες είχαν εξοργιστεί εξαιτίας της διαρροής στα Μ.Μ.Ε. και της δημοσίευσης αναφορικά με την αποστολή του βιντεοληπτικού υλικού που είχε πραγματοποιηθεί σε προηγούμενη επικοινωνία, γεγονός που δημιουργούσε πρόβλημα στον ίδιο.

Από την επισκόπηση του περιεχομένου της τρίτης επιστολής, ήτοι της επιστολής των δραστών προς την οικογένεια, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες καλούσαν την οικογένεια να αποδεχθεί τις απαιτήσεις τους και να συγκεντρώσει τα λύτρα, ενώ επέρριπταν ευθύνες στην οικογένεια για την αργοπορία ικανοποίησης τις απαίτησής τους, εκτοξεύοντας εν τέλει απειλή για την ζωή του απαχθέντος. Ακολούθως, έθεσαν ως τρόπο για να δείξει η οικογένεια στους ίδιους του δράστες ότι συναινεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, τη δημοσίευση εκ μέρους της οικογένειας στην εφημερίδα «Κρητικές αγγελίες», στο φύλλο δημοσίευσης που θα κυκλοφορούσε την Δευτέρα 11/09/2017, αγγελία με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Πωλείτε στην βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου, μεγάλος επαγγελματικός- βιοτεχνικός χώρος 3000 τμ κτισμένος σε 10.000 τμ οικοπεδική έκταση. Κατάλληλος για πολλές χρήσεις. Τιμή πώλησης ανάλογη με την μοναδικότητα του . Τηλέφωνα επικοινωνίας 69………………. 69…….………. 69…….……….». Οι δράστες δήλωσαν στην οικογένεια ότι αν δεν προβεί στην ανάρτηση της αγγελίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν επιθυμεί η οικογένεια να ικανοποιήσει την απαίτησή τους, αυτό θα σημάνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, υπονοώντας το θάνατο του απαχθέντος.

 Επισημαίνεται ότι, η οικογένεια προέβη την 11/09/2017 στη δημοσίευση στο υποδειχθέν φύλλο της εφημερίδας «Κρητικές αγγελίες» σχετικής αγγελίας, στην οποία ωστόσο είχαν παραλλαχθεί οι αριθμητικές τιμές που αντιστοιχούσαν στο εμβαδόν του κτίσματος και της οικοπεδικής έκτασης που δήθεν πωλούνταν, καθόσον διαπιστώθηκε ότι το γινόμενο των συγκεκριμένων αριθμητικών τιμών αντιστοιχούσε σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000), γεγονός που θα υποδήλωνε στους δράστες ότι η οικογένεια είχε όντως συγκεντρώσει το συγκεκριμένο ποσό και θα τους το παρέδιδε. Αντ’ αυτού, η οικογένεια χρησιμοποίησε αριθμητικές τιμές, των οποίων το γινόμενο αντιστοιχούσε σε εννέα εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες (9.300.000) ευρώ, ήτοι το ποσό που η οικογένεια είχε συγκεντρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Γίνεται μνεία ότι, από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας VODAFONE, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την εικοστή έβδομη (27η) επικοινωνία της 29/08/2017, ότι: (i) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …), ήτοι την τερματική συσκευή που ομοίως είχε χρησιμοποιηθεί κατά την εικοστή έβδομη (27η) επικοινωνία, ενώ (iI) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας VODAFONE με την κωδική ονομασία «RODIA», «MTX HERAKLIO», «HERAKLIO GAZI», «GOURNES» και «GIOUHTAS HERAKLIOU», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Ηρακλείου.

 (29η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 20:58 ώρα της 23/09/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης, πατέρας του απαχθέντος, και η ΚΑΛΟΚΥΡΗ Αικατερίνη, σύζυγος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μηνύματος, οι δράστες αντιλαμβανόμενοι την αλλαγή που είχε πραγματοποιηθεί στην δημοσιευμένη αγγελία και ότι αυτή παρέπεμπε στο ποσό των εννέα εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων (9.300.000) ευρώ, δηλώνουν στην οικογένεια ότι διαθέτουν μεγαλύτερη υπομονή από αυτή που έχουν τα μέλη της οικογενείας, ενώ όρισαν ότι αναλόγως της απάντησης της οικογενείας θα προέβαιναν σε επόμενη επικοινωνία, με την οικογένεια να προβάλλει την αντικειμενική δυσχέρεια στην ικανοποίηση της χρηματικής απαίτησης των δραστών. 

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 22/09/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ … ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ», «ΑΛΙΚΑΜΠΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΟΣ», «ΚΕΦΑΛΑΣ ΒΑΜΟΥ» και «ΑΤΣΙΠΑΔΕΣ ΦΟΙΝΙΚΑ».

Επισημαίνεται ότι, ως προέκυψε από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ο δράστης απενεργοποίησε την τηλεφωνική σύνδεση 69… προτού παραλάβει το απαντητικό μήνυμα της οικογένειας. Η παραλαβή του μηνύματος πραγματοποιήθηκε την επομένη (24/09/2017) και ώρα 19:58, όταν ο δράστης ενεργοποίησε εκ νέου την τηλεφωνική σύνδεση, ενεργοποιώντας κεραία εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «ΑΤΣΙΠΑΔΕΣ ΦΟΙΝΙΚΑ».

 (30η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 22:21 ώρα της 25/09/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση … και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης, πατέρας του απαχθέντος, και η Κ.Α., σύζυγος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μηνύματος, οι δράστες απαιτούν πλέον την συγκέντρωση χρηματικού ποσού δεκαοκτώ εκατομμυρίων (18.000.000) ευρώ για την απελευθέρωση του απαχθέντος, με την οικογένεια να αποκρίνεται ότι υφίσταται αντικειμενική δυσχέρεια για την συγκέντρωση τέτοιου ποσού.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 εταιρίας COSMOTE, η οποία χρησιμοποιήθηκε και κατά την 29η επικοινωνία διαπραγμάτευσης, ότι: (i) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …(0), ήτοι την συσκευή που είχε χρησιμοποιηθεί και για την 29η επικοινωνία, ενώ (ii) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «ΗΡΑΚΛΕΙΟ», «TALOS2 A» και «LEOF. MARTIRON A», ήτοι κεραίες που καλύπτουν την πόλη του Ηρακλείου.

Επισημαίνεται ότι, ως προέκυψε από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ο δράστης απενεργοποίησε την τηλεφωνική σύνδεση 69…προτού παραλάβει το απαντητικό μήνυμα της οικογένειας. Η παραλαβή του μηνύματος πραγματοποιήθηκε την επομένη (26/09/2017) και ώρα 15:05, όταν ο δράστης ενεργοποίησε εκ νέου την τηλεφωνική σύνδεση, ενεργοποιώντας κεραία εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «RETHIMNO_X4 K1».

(31η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 10:49 ώρα της 28/09/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις της οικογένειας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μηνύματος, οι δράστες απαιτούν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την συγκέντρωση των λύτρων, σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουν για ακόμα έξι (6) μήνες, γεγονός που θα σημάνει ότι ο απαχθείς δεν θα αντέξει την κράτηση και θα πεθάνει. Τονίζεται ότι οι δράστες καθ’ όλη τη διάρκειά της διαπραγμάτευσης αναφέρουν τη δυνατότητά τους να κρατήσουν τον απαχθέντα για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69… εταιρίας VODAFONE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 22/09/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ … ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας VODAFONE περιοχές της πόλης των Αθηνών.

(32η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – Εναπόθεση φακέλου σε σημείο)

Την 28/09/2017 και ώρα 17:20, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69… και κάλεσαν την Τ.Ε., θεία του απαχθέντος, όπου άνδρας την ενημέρωσε ότι καλούσε για την απαγωγή του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ και ότι είχε εναποτεθεί φάκελος στο όνομά της, σε γραμματοκιβώτιο ιατρείου , στην περιοχή της Κηφισιάς. Η διάρκεια της κλήσης ήταν πενήντα οκτώ (58) δευτερόλεπτα.

Άμεσα ενημερώθηκε η οικογένεια και η Υπηρεσία μας, ο δε φάκελος παρελήφθη και μεταφέρθηκε στην Κρήτη, ενώ προηγουμένως ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα προς αποφυγή περαιτέρω επιμόλυνσης των πειστηρίων, προκειμένου να είναι δυνατή η εργαστηριακή εξέταση αυτών προς ανίχνευση εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ).

Ο φάκελος εμπεριείχε δύο (2) ιδιόχειρες επιστολές του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, με την πρώτη να απευθύνεται στην αρχική παραλήπτρια του φακέλου, την οποία παρακαλούσε να αποστείλει μέσω ΦΑΞ στην οικογένειά του στην Κρήτη την δεύτερη επιστολή. Η δεύτερη επιστολή απευθυνόταν στα μέλη της οικογενείας, με τον απαχθέντα να μεταφέρει την δυσαρέσκεια των απαγωγέων για την μη συμφωνία στην καταβολή των δεκαοκτώ εκατομμυρίων (18.000.000) ευρώ, καθώς και ότι οι απαγωγείς απείλησαν ότι θα τον μεταφέρουν σε έτερο κρησφύγετο, όπου οι φύλακες θα είναι πιο σκληροί απέναντί του. Τέλος, ο απαχθείς εκφράζει στην επιστολή την προσωπική του σωματική και ψυχική αδυναμία να υπομείνει για περαιτέρω καιρό την κράτηση.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69…εταιρίας COSMOTE, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί επίσης και κατά την 29η και 30η επικοινωνία, ότι: (i) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ …), ήτοι την συσκευή που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την 29η  και 30η επικοινωνία, ενώ (ii) ενεργοποίησε κεραία εταιρίας COSMOTE που καλύπτει περιοχή της πόλης των Αθηνών.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/304118-Milesan-ta-kineta-ton-apagogeon-toy-Lempidake ΚΟΙΝΩΝΙΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...