Μεγάλη βελτίωση στα ομόλογα – Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς!

Μεγάλη βελτίωση στα ομόλογα – Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς!

Σημαντική βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καταγράφεται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς το 10ετές σημειώνει πτώση της τάξης του 1,8% και έφτασε το 3,93% που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου όταν διεθνείς εξελίξεις προκάλεσαν “sell-off” που επηρέασε και τους ελληνικούς τίτλους.

Παράλληλα, το 5ετές υποχωρεί κατά 1,5% στο 3,05%, που είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Φεβρουαρίου και την ημέρα της έκδοσης του νέου 7ετούς ελληνικού ομολόγου. Σε ό,τι αφορά το 7ετές ομόλογο, η απόδοσή του κινείται στο 3,6274% από 3,61% χθες.

Η καλή πορεία των ελληνικών τίτλων, διευκολύνει σημαντικά το οικονομικό επιτελείο, που προετοιμάζει τη  νέα έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα και μετά τα stress tests των τραπεζών.

Τις βάσεις για το τέλος του μνημονίου, θέλουν να βάλουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της Παρασκευής, στη Σόφια. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για βασικά θέματα που σχετίζονται με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Θα εξετάσουν την τεχνική εργασία που έχει γίνει στον μηχανισμό που συνδέει ανάπτυξη-χρέος, (σ.σ. γαλλικό κλειδί) ο οποίος όπως αναφέρεται «είναι ένα από τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», αλλά και το πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Τζανακόπουλος: Αν χρειαστεί και έκτακτο Eurogroup για να κλείσει η αξιολόγηση

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι είναι ρεαλιστικός στόχος η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο Eurogroup στις 21 Αυγούστου, όμως δεν είναι απολύτως απίθανο να χρειαστεί ένα ακόμη για να σφραγίσει την συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε αναφορά και στις θετικές ανακοινώσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, επισημαίνοντας, πως δίνει ένα ισχυρό επιχείρημα στις συζητήσεις με το ΔΝΤ το οποίο επί τρία συναπτά έτη υποεκτιμά την δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε, πλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην χώρα έχει ολοκληρωθεί και ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο. Εξαπολύοντας τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  σχολίασε ότι το αποτέλεσμα, διαψεύδει τα όσα έλεγε κατά καιρούς, η ΝΔ ότι η χώρα οδηγείται στα «βράχια» και τις προβλέψεις για ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη».

Στράουχ (ESM): Η Ελλάδα θα έχει χαμηλά επιτόκια τα επόμενα χρόνια

«Ο δανεισμός από τον ESM διασφαλίζει ότι η χώρα (σ.σ. Ελλάδα), θα αντιμετωπίσει χαμηλά μέσα επιτόκια και διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ, σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Eurofi”.

Σύμφωνα με τον έμπειρο οικονομολόγο, «Δεδομένης της αναπτυξιακής επίδοσης και της διάρθρωσης του χρέους, η ομαλοποίηση της πολιτικής δεν θέτει άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης. Πολλές χώρες εκμεταλλεύθηκαν τα χαμηλά επιτόκια των προηγούμενων ετών για να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους τους. Επομένως, οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική θα οδηγήσουν μόνο σταδιακά σε αυξημένο κόστος επιτοκίων».

Ως εξαιρετικά σημαντική, θεωρείται η άποψη που εξέφρασε ο κ. Στράουχ και φαίνεται να είναι η επικρατούσα στον ESM, ότι η αναμενόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν δημιουργεί κάποιον άμεσο κίνδυνο βιωσιμότητας του χρέους για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης.

Πάντως, σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη να μάθουμε από το παρελθόν και να δημιουργήσουμε τον αναγκαίο χώρο πολιτικής για την αντιμετώπιση περιόδων ασθενέστερης ανάπτυξης στο μέλλον. Όπως είπε, «οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, χαμηλό μακροπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και οι μικρές οικονομίες με υψηλές διακυμάνσεις στην παραγωγή τους πρέπει να δημιουργήσουν δημοσιονομικά ‘μαξιλάρια’ για να αποφύγουν μία δημοσιονομική σύσφιξη σε μελλοντικές υφέσεις».

Παπαδημούλης:  Στοίχημα η ισχυρή και μακροχρόνια ανάπτυξη

Τη μεγάλη σημασία που έχει ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας, ώστε να επωφεληθούν οι νέοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργίας, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή που παραχώρησε, στην ισπανική εφημερίδα «ElPais».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «αξιοποιούνται πόροι από το Κοινωνικό Ταμείο για τη μείωση της ανεργίας, αλλά το βασικό στοίχημα είναι να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι το 2017, για πρώτη χρονιά, μετά από δέκα χρόνια, η Ελλάδα πέτυχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται από την Κομισιόν ρυθμός ανάπτυξης 2,5%.

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην ανεργία των νέων, λέγοντας ότι «μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο εάν εξασφαλίσουμε αυτή η ανάπτυξη να είναι ισχυρή και μακροχρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, για τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας θα έχει η αναστροφή του «brain-drain» που όπως είπε, πρέπει να το μετατρέψουμε σε «brain-gain», να μην καταλήξουμε σε θέσεις εργασίας που ενισχύουν το «πρεκαριάτο», με υψηλά καταρτισμένους νέους να δουλεύουν ως σερβιτόροι, και να επιταχύνουμε τις επενδύσεις.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/329770-Megale-beltiose-sta-omologa-Kato-apo-to-4-e-apodose-toy-10etoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...