Μετά το 2ο «ψαλίδι» στις επικουρικές, ξεκινά ο επανυπολογισμός στις κύριες!

Τα νέα «μαθηματικά» του Ασφαλιστικού, φέρνουν νέες ανατροπές στις συντάξεις! Επανυπολογισμός, δίχως τέλος, για τις συντάξεις, αφού την δεύτερη εργάσιμη του Σεπτεμβρίου, που κλείνει ο κύκλος των αλλαγών στις επικουρικές, ανοίγει αυτός των κύριων συντάξεων! Οι επικουρικές μέσα από τον επανυπολογισμό, δέχθηκαν μειώσεις μέχρι και 38% ενώ συνολικά, οι μειώσεις αφορούν μόνο όσους συνταξιούχους είχαν σύνολο κύριας και επικουρικής, πάνω από 1.300 ευρώ (1.170 καθαρά). Όμως σύμφωνα με τον νέο νόμο, αμέσως μετά, πρέπει να επανυπολογιστούν και οι κύριες συντάξεις.

Αυτή η διαδικασία θα γίνει σε τέσσερα στάδια, με το πρώτο 10% να πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.  Το τέλος αυτού του νέου εγχειρήματος για το σύνολο των 2 εκατομμυρίων ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Δηλαδή μετά την πρώτη δόση επικουρικών που μπήκε στις τράπεζες στις δύο Αυγούστου, και το δεύτερο πακέτο που μπαίνει τον Σεπτέμβριο, ακολουθεί ένα τρίμηνο μέχρι τον Δεκέμβριο, που θα πληρωθούν τα αναδρομικά των μειώσεων στις επικουρικές, οι οποίες ισχύουν από τον Ιούνιο. Τον Σεπτέμβριο, ξεκινούν οι αλλαγές στις κύριες συντάξεις.

Το πρώτο 10% αναλογεί σε περίπου 200.000 κύριες συντάξεις,  από το σύνολο των δύο εκατομμυρίων, με εξαίρεση αυτές του ΟΓΑ.  Αυτό το πρώτο πακέτο συντάξεων, αφορά όσες η καταβολή τους είχε ξεκινήσει μέχρι και τις 12 Μαΐου και σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να έχουν καταχωριστεί μέχρι Σεπτεμβρίου και να επαναϋπολογιστούν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2016. Δηλαδή, σύμφωνα με τον νέο νόμο, για να βγει το ποσό της νέας σύνταξης, θα υπολογιστούν  τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και οι μέσες αποδοχές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου.  

Ο νόμος «Κατρούγκαλου», προβλέπει πως, «Εάν το καταβαλλόμενο ή καταβλητέο κατά την ημερομηνία έναρξης του νόμου ποσό της σύνταξης είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς κατ’ έτος, σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ακόμα και αν μετά τον νέο υπολογισμό, οι συντάξεις βγουν «λειψές», οι μειώσεις δεν μετρηθούν, καθώς θα προστατευτούν από την «προσωπική διαφορά». Μία προστασία που θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2018. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος, έχει συνδέσει το ύψος των συντάξεων με την πορεία της Οικονομίας και συγκεκριμένα με την διακύμανση του ΑΕΠ. Δηλαδή, πως όταν έρθει η προβλεπόμενη από το μνημόνιο Ανάπτυξη και ακολουθήσουν αυξήσεις στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν μειώσεις με τον επανυπολογισμό, δεν θα πάρουν τις αυξήσεις.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας,  Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 10% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Δεκεμβρίου 2016. Στην συνέχεια, μέχρι το τέλος του 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί οριστικά, ως την 31η Μαρτίου 2017. Μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2017 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί ως την 30η Ιουνίου 2017 και τέλος μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το σύνολο (100%) και αυτό να έχει επανυπολογιστεί ως 30η Σεπτεμβρίου.

Πηγή:Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...