Μεταρρύθμιση με… Μονάδες Ψυχικής Υγείας που παρανομούν

Μεταρρύθμιση με... Μονάδες Ψυχικής Υγείας που παρανομούν
Και μονάδες ψυχικής υγείας ενοχοποιούνται τώρα για σοβαρές παρατυπίες και παράνομες εγγραφές χρηστών, ζήτημα το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης της χώρας.
Για τον λόγο αυτό, η υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή ετοιμάζεται να καταθέσει τον σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα, αφού προηγουμένως ελεγχθούν ενδελεχώς από το ΣΕΥΠ, οι συγκεκριμένες Μονάδες και ξενώνες Ψυχικής υγείας που εμπλέκονται στην υπόθεση. Παράλληλα, σύμφωνα με την κυρία Μακρή, προβλέπεται η έκδοση εγκυκλίου που θα περιορίζει το περιθώριο παρερμηνείας της ισχύουσας νομοθεσίας.

Το θέμα αυτό βεβαίως σηκώνει μεγάλη συζήτηση, γιατί από την μία πλευρά, το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα η κυρία Μακρή υποτίθεται ότι ξεκινά μία ψυχιατρική μεταρρύθμιση με στόχο την αποασυλοποίηση και το κλείσιμο δημόσιων Ψυχιατρείων, από την άλλη πλευρά ωστόσο, μονάδες που μπαίνουν στο «παιχνίδι» της παροχής υπηρεσιών, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα παρανομώντας. Και μέσα στην «καρδιά» του ζητήματος βρίσκονται για ακόμη φορά οι ασθενείς, οι οποίοι γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από επιχειρηματίες και εμπόρους που θεωρούν σκόπιμο να παρανομήσουν ακόμη και σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Πάντως ας μην απορεί η κυρία Μακρή για το γεγονός ότι τις εν λόγω Μονάδες έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες, την ώρα που η κρίση έχει δημιουργήσει ουρές με εκατομμύρια ανασφάλιστους και τα ψυχικά προβλήματα ακόμη και οι αυτοκτονίες έχουν αγγίξει το ζενίθ.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, έχουν αναπτυχθεί Μονάδες Ψυχικής Υγείας, οι οποίες χρηματοδοτούνται, κυρίως, από πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, καθώς και από πόρους του ΕΣΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 μέχρι και σήμερα, η χρηματοδότηση των εν λόγω Μονάδων που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, γίνεται σύμφωνα με το νέο μοντέλο κοστολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανά ωφελούμενο και τύπο μονάδας ψυχικής υγείας, τηρώντας, παράλληλα, τις σχετικές δεσμεύσεις του Μνημονίου Συνεργασίας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση μεταξύ των κ. ANDOR – κ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ.

Κατόπιν εντολής της Υφυπουργού κυρίας Ζέττας Μ. Μακρή διενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στα δηλωθέντα στοιχεία των Φορέων, ως προς τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των ωφελουμένων.

Από τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου, στο σύνολο των εξήντα πέντε (65) Φορέων Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των υποβληθέντων στοιχείων σε τριάντα οκτώ (38) Φορείς, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 58%.

Σε δήλωσή της για τους ελέγχους σε μονάδες ψυχικής υγείας, η κυρία Μακρή, ανέφερε τα εξής: «Το εξάμηνο του 2013 που εφαρμόστηκε ο νέος τρόπος χρηματοδότησης διαπιστώθηκε ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες έκαναν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αριθμός υπερβολικά μεγάλος, δεν χρειάζεται να το τονίσω αυτό. Ελέγχοντας τους 65 φορείς διαπιστώθηκε ότι στους 38 χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος».

Ο έλεγχος λοιπόν των συγκεκριμένων μονάδων, σύμφωνα με την κυρία Μακρή, κατέληξε στα εξής δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως τα χαρακτηρίζει:
«Ένα ποσοστό που αγγίζει το 20% από τους ωφελούμενους από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας επισκέπτεται την ίδια ημέρα διαφορετικά κέντρα που πολλές φορές είναι στην επαρχία και στην Αθήνα. Ένας αριθμός που αγγίζει το 43% είναι ανάρπαστος από τα κέντρα ψυχικής υγείας, δηλαδή επισκέπτεται διαφορετικά κέντρα στο διάστημα του ελέγχου. Και ένας αριθμός που αγγίζει το 40% ενώ νοσηλεύεται ως εσωτερικός σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα κάνει χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από κέντρα ημέρας. Δηλαδή είναι εσωτερικός σε κέντρα που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό , πολλοί από αυτούς έχουν βαριά νοητική στέρηση και ταυτόχρονα φαίνεται ότι κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας και από κέντρα ημέρας, ως εξωτερικοί ασθενείς. Γίνονται λοιπόν διπλές παροχές. Υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 3% που είναι και αυτό σημαντικό που φαίνεται ότι είναι ταυτόχρονα σε οικοτροφεία και ξενώνες διαφορετικά, ταυτόχρονα νοσηλεύονται σε διαφορετικές μονάδες. Και ένα ποσοστό της τάξης του 12% που το ΑΜΚΑ δεν ταυτοποιείται με φυσικό πρόσωπο. Αυτός ήταν ο πρώτος έλεγχος που έγινε με βάση το ΑΜΚΑ και εν συνεχεία, όπως αντιλαμβάνεστε, θα προχωρήσουμε σε ελέγχους επιτοπίως αλλά και σε ελέγχους των παραπεμπτικών των γιατρών. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι υπάρχει περίπτωση ασθενούς που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική. Θα ενεργοποιηθεί το ΣΕΥΠ, η Επιτροπή Διοικητικού και Οικονομικού Ελέγχου και βεβαίως ο πλήρης φάκελος θα σταλεί και στην εισαγγελία».

Read more: http://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/312388/ston-eisaggelea-monades-psuchikis-ugeias-pou-paranomoun/#ixzz30NZONtH8

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...