Μεταφέρουν τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα

Μεταφέρουν τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα

Οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν γεωστρατηγικά τη χώρα μας – Ο Τραμπ τελειώνει τον Ερντογάν

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να τελειώσει οριστικά τον Ταγίπ Ερντογάν και να αφήσει την Τουρκία να βυθιστεί στο χάος εμφανίζεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Στην Ουάσινγκτον χαρακτηρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο ως επικίνδυνο για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της Δύσης και του καταλογίζουν βρόμικα παιχνίδια με το Ιράν και τη Ρωσία.

Στην κατεύθυνση αυτή οι Αμερικανοί σχεδιάζουν τη μεταφορά μαχητικών από το Ιντζιρλίκ στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας γεωπολιτικά τη χώρα.

Στην ουσία επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε δύναμη σταθερότητας για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η αναβάθμιση της βάσης στη Σούδα σε συνδυασμό με τη μεταφορά των αμερικανικών μαχητικών που σταθμεύουν στο Ιντζερλίκ στη Λάρισα θωρακίζει την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική απειλή.

Οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν και μια σειρά ακόμα πρωτοβουλιών που αφορούν στενούς συνεργάτες και συγγενείς του Ερντογάν οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίου με το Ιράν.

Τα σκληρά μέτρα των ΗΠΑ οδηγούν την Τουρκία σε ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση.

Ο Ερντογάν απειλεί ευθέως τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναζητήσει άλλους συμμάχους, εννοώντας την Ρωσία, αλλά η Μόσχα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσει την κρίση της τουρκικής οικονομίας.

Δεν έχει ούτε τα απαραίτητα κεφάλαια ούτε την τεχνογνωσία που απαιτείται.

Η Ουάσινγκτον σκληραίνει τη στάση της και απέναντι στο Ιράν που έχει διαμορφώσει κοινό μέτωπο με την Τουρκία.

Άλλωστε, σε όλη τη διάρκεια που ίσχυε το εμπάργκο με το Ιράν, οι Τούρκοι είναι αυτοί που προμήθευαν την Τεχεράνη με αντάλλαγμα χρυσό και λαθραίο πετρέλαιο.

 

Η Αθήνα «παγώνει» το μορατόριουμ με Άγκυρα

 

Την αναστολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία μέχρι νεωτέρας αποφάσισε, σύμφωνα το ΓΕΕΘΑ.

Η Ελλάδα περιορίζει τις επαφές της με την Τουρκία μετά από ενέργειες στις οποίες προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, με σήμα το οποίο έφτασε σε όλα τα Γενικά Επιτελεία, αναστέλλονται δραστηριότητες που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το 2018, μέχρι νεοτέρας.

Τα μέτρα που αναστέλλονται αφορούν ανταλλαγή αποφοίτων στρατιωτικών σχολών, αθλητικές ή πολιτιστικές δράσεις, τα οποία αποτελούσαν μέχρι τώρα «όχημα» συνεννόησης με την Άγκυρα.

Σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα σε μείζονα θέματα όπως είναι ο προγραμματισμός στρατιωτικών ασκήσεων και οι έγκαιρες προειδοποιήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά και οι επαφές που αφορούν διμερή ζητήματα σε όλα τα επίπεδα.

Η συγκεκριμένη απόφαση για αυτή τη χαμηλής έντασης αντίδραση ελήφθη σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο και συνδέεται με την ανησυχία που είναι έκδηλη της τελευταίες ημέρες αναφορικά με την αστάθεια που επικρατεί στη γείτονα.

 

Ο Τραμπ «πάγωσε» την πώληση των F-35 στην Τουρκία

 

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αναμένεται ότι θα προκαλέσει το «πάγωμα» της πώλησης των F-35 στην Άγκυρα που από χθες το βράδυ φέρει την υπογραφή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Το «πάγωμα» θα γίνει επίσημο μετά την υπογραφή του Τραμπ στο νομοσχέδιο για τον ετήσιο προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, από το οποίο εξαιρέθηκε η πώληση των μαχητικών στην Άγκυρα.

Η διαδικασία θα γίνει σε πανηγυρική τελετή στη βάση Wheeler-Sack Army Air Field, στην πολιτεία της Νέα Υόρκης, στις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Το νομοσχέδιο φέρει τίτλο «The John S. McCain National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2019».

Ο Λευκός Οίκος, μετά την υπερψήφισή του, προσπάθησε ανεπιτυχώς να αλλάξει έξι σημεία του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και η πρόνοια για πάγωμα παράδοσης των F-35 μέχρις ότου αποδείξει το Πεντάγωνο ότι η Τουρκία είναι καλός και πιστός σύμμαχος της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα γερουσιαστές και βουλευτές ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο ο Πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε «κατάσκοπο» και κατηγόρησε ότι συνεργάστηκε με «τρομοκράτες».

Το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ αρνήθηκε να αφαιρέσει την αναφορά για την Τουρκία.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Πενταγώνου ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια και στόχο έχει την ανοικοδόμηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Παραδόθηκαν δύο F-35 την περασμένη εβδομάδα

 

Πάντως, τις προηγούμενες εβδομάδες, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Τουρκία τα πρώτα δύο F-35, τα οποία μεταφέρθηκαν από βάση του Τέξας σε αμερικανική βάση στην Αριζόνα, όπου ξεκίνησε και η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων και τεχνικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η εκπαίδευση καλύπτει το 50% των δυνατοτήτων των μαχητικών αεροσκαφών.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/339901-Metapheroyn-te-base-toy-Intsirlik-sten-Ellada ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...