Με ανοιξιάτικο καιρό το ψήσιμο του οβελία

Με ανοιξιάτικο καιρό το ψήσιμο του οβελία
Σε όλη τη χώρα επικρατεί ηλιοφάνεια και ζέστη.

Η θερμοκρασία να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Ο καιρός σε όλη τη χώρα θα είναι ηλιόλουστος, με τη θερμοκρασία ελαφρώς να αυξάνεται, ενώ και η επιστροφή των εκδρομέων από Δευτέρα θα γίνει με καλό καιρό, αν και αναμένονται τοπικές, ασθενείς βροχές στα δυτικά.

Μικρότερη φέτος η έξοδος των εκδρομέων

Έως τη 1 μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, από τα διόδια των Αφιδνών προς τη Λαμία είχαν περάσει 23.164 αυτοκίνητα, αριθμός μειωμένος κατά 1,21% σε σχέση με πέρυσι οπότε έως την ίδια ώρα είχαν περάσει 22.883.

Μειωμένος κατά 4% περίπου ήταν και ο αριθμός των αυτοκινήτων που πέρασαν από τα διόδια της Ελευσίνας προς την Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι είχαν περάσει 30.000 αυτοκίνητα, ενώ πέρυσι τις ίδιες ώρες είχαν περάσει 33.000.

Την Μεγάλη Πέμπτη, ειδικά μετά το μεσημέρι, η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε όλα τα μέσα μεταφοράς, ενώ αντίστοιχη ήταν και η κίνηση στις εθνικές οδούς. 

Από τα στοιχεία της Τροχαίας φέτος τη Μ. Πέμπτη πέρασαν από την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου 77.640 οχήματα, ενώ πέρυσι την ίδια ημέρα είχαν περάσει 76.391 οχήματα.

Από την Αθηνών – Λαμίας φέτος τη Μ. Πέμπτη πέρασαν 52.872 οχήματα, ενώ πέρυσι πέρασαν 53.547 οχήματα.

Από τα διόδια της Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης διέρχονταν 60 ΙΧ το τρίλεπτο ενώ η κίνηση αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αυξημένη την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο.

«Άνοιξαν» τα λιμάνια – Κανονικά τα πλοία για το Αιγαίο

Αρση του απαγορευτικού που ίσχυε από τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου τα πλοία φεύγουν για το κεντρικό Αιγαίο και την Κρήτη μετά τις 6 το απόγευμα, αναλόγως με τις προγραμματισμένες αναχωρήσεις.

Συγκεκριμένα από το λιμάνι του Πειραιά για την Κρήτη τα δρομολόγια των πλοίων «Κνωσός Παλάς» για Ηράκλειο και «Κρήτη ΙΙ» για Χανιά αναχώρησαν μετά τις 9 το βράδυ.

Επίσης το Blue star 2 για Ρόδο, Κω, Θήρα αναχωρεί στις 10:30 το βράδυ, ενώ το «Blue Star Patmos» για Μυτιλήνη Χίο και Blue Star Νaxos για Κατάπολα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Νάξο, Πάρο, Σύρο στις 10 το βράδυ.

Από το λιμάνι της Ραφήνας τα δρομολόγια των πλοίων για Μαρμάρι γίνονται κανονικά ενώ για τις Κυκλάδες τα πλοία αναχώρησαν μετά τις 6:30 το απόγευμα.

Πάντως τη Μεγάλη Τετάρτη, 08/04/2015, αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά για διάφορα νησιά του Αιγαίου 17.828 επιβάτες με 17 δρομολόγια πλοίων, έναντι 16.892 πέρυσι Μεγάλη Τετάρτη, 16/04/2014. Από το λιμάνι της Ραφήνας έγιναν τη Μεγάλη Τετάρτη, 08/04/2015, 9 δρομολόγια πλοίων ενώ αναχώρησαν 3.396 επιβάτες έναντι 4.330 πέρυσι, 16/04/2014. Αντιστοίχως από το λιμάνι του Λαυρίου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, 5 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 1045 επιβάτες.

Αλλαγές και έκτακτα δρομολόγια πλοίων

Μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του Πάσχα έχει λάβει και σήμερα το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Στο λιμάνι του Πειραιά από το πρωί υπάρχουν σε όλα τα σημεία αναχώρησης των πλοίων στελέχη του λιμενικού σώματος, προκειμένου να διευκολύνουν και τους τελευταίους εκδρομείς που θέλουν να ταξιδέψουν μια και φέτος ο καιρός τις δύο προηγούμενες ημέρες δημιούργησε αναστάτωση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ανάλογα μέτρα έχει λάβει στους περιμετρικούς δρόμους της πόλης και η Τροχαία Πειραιά, προκειμένου να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων προς το λιμάνι.

Το Λιμενικό Σώμα συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο από το λιμάνι του Πειραιά, να φτάνουν μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.
Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 12 δρομολόγια πλοίων αντί 8 που ήταν προγραμματισμένα.

Χωρίς αλλαγή προγραμματισμού θα γίνουν τα δρομολόγια από τη Ραφήνα και το Λαύριο.
Πέντε αναχωρήσεις πλοίων θα γίνουν από τη Ραφήνα και τέσσερις από το Λαύριο.

Επίσης το «Νήσος Μύκονος» που αναχώρησε χθες βράδυ από το λιμάνι τη Σύρου, όπου παρέμενε «εγκλωβισμένο» λόγω των ισχυρών ανέμων, επεκτείνει το δρομολόγιό του και εκτός από την Ικαρία και τη Σάμο προσεγγίζει τους Φούρνους,τη Χίο τη Μυτιλήνη τη Λήμνο και την Καβάλα.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων, από και προς τα Καλάβρυτα, αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής λόγω του χιονιού.Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακές οδούς Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου – Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, Διακοπτού – Καλαβρύτων, μέσω της ιεράς μονής Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Λουσών και Ακράτας – Ζαρούχλας.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στους επαρχιακούς δρόμους, που οδηγούν προς το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας από την κακοκαιρία

Προβλήματα λόγω υπερχείλισης ποταμών, κατολισθήσεων και βροχοπτώσεων καταγράφονται σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, σε αρκετά σημεία του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου οι ζημιές επιδιορθωθούν και η κυκλοφορία αποκατασταθεί πλήρως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Εκτακτα μέτρα της τροχαίας – Απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών

Ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα αστυνόμευσης και τροχαίας κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, θα εντατικοποιηθούν οι αστυνομικοί έλεγχοι για την παράνομη κατασκευή, διακίνηση, εμπορία και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.

Για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, ενισχυμένα μέτρα θα ληφθούν από τις υπηρεσίες Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Συγκεκριμένα, θα είναι ενισχυμένη η αστυνομική παρουσία και η αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, ενώ θα είναι αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων καθώς και σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς.

Παράλληλα, τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για την περίοδο των εορτών του Πάσχα, με στόχο την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας ως εξής:

Τη Δευτέρα 13 Απριλίου, για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα και από τις 15.00 έως 22.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:
-Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών- Κορίνθου- Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.
-Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας μέχρι τη Λάρισα, από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
-Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών- Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
-Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας- Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών- Θεσσαλονίκης.
-Στην Εθνική Οδό Καβάλας- Θεσσαλονίκης, από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι την διασταύρωση Ρεντίνας.
Την Τρίτη 14 Απριλίου, για το ρεύμα εισόδου και από τις 11.00 έως 21.00, θα ισχύουν απαγορεύσεις:
Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών- Κορίνθου- Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.
Την ημέρα του Πάσχα Κυριακή 12 Απριλίου δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

Συμβουλές για όσους φύγουν από το σπίτι

-Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
-Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
-Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
-Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
-Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
-Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
-Ενεργοποιείστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
-Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
-Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το 100 ή το Αστυνομικό τµήµα της περιοχής σας.
-Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το 100 ή το Τµήµα Ασφαλείας σας περιοχής σας.
Τι να προσέξετε στο ταξίδι
-Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα, τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
-Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
-Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.
-Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
-Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
-Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
-Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...