Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε το πανηγύρι της Αψηλής Παναγιάς των Σινασιτών Καππαδοκίας!

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε το πανηγύρι της Αψηλής Παναγιάς των Σινασιτών Καππαδοκίας!

Με ιδιαίτερη επιτυχία (και εφέτος) έγινε το ιδιαίτερο πανηγύρι «της Αψηλής Παναγιάς» των Σινασιτών, από το σχεδόν 100χρονο Σωµατείο «Νέα Σινασός»! Γινόταν κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεµβρίου, στην αµιγώς ελληνόφωνη Σινασό της Καππαδοκίας, και ήταν τριήµερο (πολλάκις δε και πενθήµερο)!

Το πρωί, στο Κτήµα του Σωµατείου στο Κρυονέρι, έγινε η καθιερωµένη αρτοκλασία και τρισάγιο για τους απελθόντες Σινασίτες. Ο Σινασίτης αρχιµανδρίτης Αρσένιος (Πεππές) έψαλλε µνηµόσυνο υπέρ όλων των τεθνεώτων Μικρασιατών! Ακολούθησε η έπαρσις της ελληνικής σηµαίας και ο Εθνικός Ύµνος. Είτα, η «κραυγή» της παλαιάς κατασκήνωσης των Σινασιτοπαίδων, αφού το κτήµα λειτουργούσε ως κατασκήνωση. Ακολούθησε σερβίρισµα καφέ… Και το περίφηµο και πολυαναµενόµενο εριστέ-πιλάφ, που γίνεται µε παλαιά µυστική σινασίτικη συνταγή… Εφέτος η προσέλευσις ήταν τόσο µεγάλη, που οι διοργανωτές χρειάστηκε να… επιστρατεύσουν περισσότερους εθελοντές, για να ευχαριστηθούν όλοι το ιδιαίτερο έδεσµα της ηµέρας, το µοναδικό εριστέ-πιλάφ… -ποτέ δεν µπόρεσα να καταλάβω γιατί µ’ αρέσει τόσο πολύ ένα απλό… πιλάφι!!! Νάναι η αναµονή; Η σπανιότης; Αλλά µάλλον, ο νόστος, εξ ου και νόστιµον…

Παρευρέθησαν εκπρόσωποι κ.ά. µικρασιατικών σωµατείων: Προκοπιαίων, Αλαγιωτών, Σιλλαίων, Φωκααίων, Ν. Ερυθραίας, Ν. Ιωνίας, Ν. Περάµου, Εγγλεζονησίων, κ.ά.

Το πανηγύρι έκλεισε µε χορό και την παραδοσιακή ορχήστρα του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαµάτας (υπεύθυνες οι Γεωργία Τσόµπου και η Γεωργία Ψαραδέλλη), µε τραγούδια και χορούς από την Σινασό (σε διδασκαλία Κυριάκου Βλασιάδη).

 

ΛΕΚΑΚΗΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/342411-Me-idiaitere-epitychia-egine-to-panegyri-tes-Apseles-Panagias-ton-Sinasiton-Kappadokias ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...