Με ισχυρή πλειοψηφία περνάει από τη βουλή η συμφωνία των Πρεσπών

Με ισχυρή πλειοψηφία περνάει από τη βουλή η συμφωνία των Πρεσπών

Ψηφίζει ΝΑΙ και ο Σταύρος Θεοδωράκης –  Καταρρέουν τα σχέδια του Κυριάκου για αποδόμηση της κυβέρνησης

ΙΣΧΥΡΗ πλειοψηφία διαμορφώνεται στη Βουλή για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και αν ο Πάνος Καμμένος και πιθανότατα κάποιοι βουλευτές του εμμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε οριστικά και αμετάκλητα ότι θα στηρίξει στη Βουλή τη Συμφωνία παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, δεν είναι τέλεια.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχα πει και στη Βουλή ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η συμφωνία που θέλουμε αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο. Η παράταση της διαμάχης θα κάνει πολύ κακό στη χώρα. Πρέπει να πάψουμε να σπαταλάμε δυνάμεις διπλωματικές, στρατιωτικές, εθνικές για έναν υποτιθέμενο εθνικό κίνδυνο και να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον εκεί που υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα. Στα ανατολικά μας σύνορα».

Παραφράζοντας τον Τσώρτσιλ, είπε ότι «εμείς δεν σκεφτόμαστε τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές».

Η απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει ριζικά το σκηνικό διαμορφώνοντας πλειοψηφία στη Βουλή, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία ο Πάνος Καμμένος επιμείνει στο «Όχι».

Βέβαια η στάση του Πάνου Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει το σύνολο των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Ήδη οι Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις έχουν διατυπώσει δημόσια τη διαφωνία τους ενώ και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θεωρούν στρατηγικό λάθος την καταψήφιση της Συμφωνίας και την απόσυρση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Είναι σίγουρο ότι δύο από τους βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων θα ψηφίσουν τη Συμφωνία στη Βουλή.

Στη στάση του Πάνου Καμμένου αναφέρθηκε και ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ είπε χαρακτηριστικά: «Να αλλάξει άποψη ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ για το περιεχόμενο της Συμφωνίας, το θεωρώ απίθανο. Ούτε κανείς του το ζητάει αυτό. Εκείνο όμως το οποίο θα πρέπει κι αυτός να συνυπολογίσει είναι το εξής: «Εάν η διαφωνία σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα –αλλά που δεν αποτελεί και τη βάση της συμφωνίας μας όταν ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση, η από κοινού συγκυβέρνηση— αν είναι η αιτία για να ακυρώσει τελικά τους λόγους που βρεθήκαμε μαζί και τον Ιανουάριο του 2015 και το Σεπτέμβριο του 2015. Είναι λοιπόν μεγάλη πολιτική ευθύνη του κ. Καμμένου σε μια επιτυχημένη προσπάθεια με τις αντιφάσεις, επαναλαμβάνω, με τις δυσκολίες και από εδώ και μπρος που έχει αυτή, αλλά που έχει να περάσει ένα σημαντικό κάβο, αυτόν της ολοκλήρωσης του προγράμματος, να την υπονομεύσει την τελευταία στιγμή, στην τελευταία ευθεία, λόγω της διαφωνίας του για το Μακεδονικό. Την σεβόμαστε την άποψη του, δεν του ζητάει κανείς να αλλάξει αλλά δεν πρέπει, επαναλαμβάνω, να κάνει τέτοιες κινήσεις που να ακυρώσουν τελικά τους λόγους που βρεθήκαμε μαζί το Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2015».

Η απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να επιμείνει στην αυτοδύναμη πολιτική παρουσία του Ποταμιού και να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει προκαλέσει νευρική κρίση στη Νέα Δημοκρατία.

Η ηγεσία του κόμματος έκανε τα πάντα να προσεγγίσει τον Σταύρο Θεοδωράκη και να τον εγκλωβίσει σε μια συνεργασία με στόχο την αποδόμηση της κυβέρνησης και την ανατροπή της με αφορμή την ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτυχε παταγωδώς να διαμορφώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανατροπής της κυβέρνησης με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η ισχυρή πλειοψηφία που διαμορφώνεται στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει ριζικά τα δεδομένα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει το έργο της μέχρι τις εκλογές ακόμα και αν κάποιοι αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το καράβι.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/343121-Me-ischyre-pleiopsephia-pernaei-apo-te-boyle-e-symphonia-ton-Prespon ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...