Μιλήστε στη «γλώσσα» των μωρών, για να μιλήσουν πιο γρήγορα

bb
Μιλήστε στη «γλώσσα» των μωρών, για να μιλήσουν πιο γρήγορα
Επιστήμονες από την Αϊοβα και συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, ανακάλυψαν ότι οι μητέρες που ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στην «ομιλία» του μωρού τους το βοηθούν να αναπτύξει γρηγορότερα τη γλωσσική του ανάπτυξη

Τα «μωρουδίστικα» της μαμάς ενθαρρύνουν το μωρό να συνεχίσει να «μιλά» διαπίστωσαν οι επιστήμονες, καθώς οι συζητήσεις αυτού του είδους στην πραγματικότητα είναι η επανάληψη των ήχων που κάνει το μωρό και η ανταπόκριση της μαμάς στην ίδια «γλώσσα» το βοηθά τελικά να αρχίσει να μιλάει κανονικά.

Κι όμως τα «κα» και τα «μπου» βοηθούν το μωρό σας να μιλήσει γρηγορότερα

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Infancy» και διεξήχθη σε 12 μητέρες και σε ισάριθμα μωρά, τα οποία ήταν ηλικίας 8 μηνών όταν ξεκίνησε η έρευνα. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν επί 6 μήνες τις μητέρες ενώ έπαιζαν ελεύθερα με τα μωρά τους για χρονικό διάστημα 30 λεπτών τη φορά, καταγράφοντας πως αντιδρούσαν εκείνα σε κάθε ήχο σαν λέξη (λ.χ. «κα» ή «μπου») που έκανε το μωρό, ιδίως όταν αυτός ο ήχος απευθυνόταν στη μητέρα του.

Με το πέρασμα των ημερών, τα μωρά των μανάδων εκείνων που ανταποκρίνονταν στη συζήτηση, αφενός έκαναν πολύ περισσότερους πολύπλοκους ήχους που έμοιαζαν με λέξεις και αφετέρου απηύθυναν ολοένα και περισσότερες «λέξεις» προς τις μητέρες τους.

«Τα μωρά χρησιμοποιούσαν ολοένα περισσότερο τους ήχους για να επικοινωνήσουν, διότι είχαν μάθει ότι αυτοί οι ήχοι είναι τρόπος επικοινωνίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊοβα, δρ Τζούλι Γκρος-Λούις.

Πέρα από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι διαπιστώσεις της επιβεβαιώνουν πόσο σημαντικές είναι οι αντιδράσεις των γονέων για την ομαλή ανάπτυξη των μωρών.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...