Μοσκοβισί: Ώρα για χαλαρότερη εποπτεία στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Ώρα για χαλαρότερη εποπτεία στην Ελλάδα
«Στην Ελλάδα θα πρέπει μέσα σ’ ένα δίμηνο να περάσουμε σε κάτι διαφορετικό από την τωρινή τρόικα. Θα πρέπει να καταλήξουμε από κοινού σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα μας επιτρέψει να περάσουμε σε ένα είδος εποπτείας και να προσανατολισθούμε πλέον προς την ανάπτυξη και την απασχόληση» δήλωσε ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο γαλλικό οικονομικό κανάλι BFM TV για το ταξίδι του στην Ελλάδα.

Σχετικά με τις επικρίσεις και τα σχόλια ορισμένων γάλλων σοσιαλιστών για την επίσκεψή του στην Αθήνα και απαντώντας στο ερώτημα «εάν ένιωθε άνετα δίπλα σε μια συντηρητική κυβέρνηση», ο Π. Μοσκοβισί απάντησε:

«Τι πήγα να κάνω στην Ελλάδα; Πήγα ως Επίτροπος γιατί θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα. Θα πρέπει μέσα σ’ ένα δίμηνο να περάσουμε σε κάτι διαφορετικό από την τωρινή τρόικα. Θα πρέπει να καταλήξουμε από κοινού σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα μας επιτρέψει να περάσουμε σε ένα είδος εποπτείας και να προσανατολισθούμε πλέον προς την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα» τόνισε.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι νιώθει «άνετα για δύο βασικούς λόγους»: «Πρώτ’ απ’ όλα γιατί αυτή είναι η δουλειά μου» όπως είπε και συμπλήρωσε ότι «αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου μου το να βρω λύσεις για την Ελλάδα».

Κατά δεύτερο, όπως σημείωσε, «φθάσαμε σε μια φάση όπου έχουμε το συναίσθημα ότι πράγματι μπορούμε να προοδεύσουμε στην Ελλάδα. Πραγματικές προόδους. Προόδους που να επιτρέψουν στους Έλληνες να ζήσουν καλύτερα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «δεν είναι η λιτότητα που ‘σκότωσε’ την Ελλάδα ή την ελληνική οικονομία. Η αιτία οφείλεται στο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας που δεν ήταν καλό και έπρεπε να μεταρρυθμισθεί. Εάν δεν γίνονταν οι μεταρρυθμίσεις η οικονομία της Ελλάδας θα ήταν σήμερα ανύπαρκτη» υποστήριξε.

«Νιώθω άνετα στο ρόλο του Επιτρόπου και άνετα σε σχέση με τις αρχές μου» πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη συνέχεια στους «φίλους» του σοσιαλιστές.

«Ξέρω ότι φέτος (τον Ιούνιο) είναι το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Θα πρέπει όμως να καταλάβουν το ρόλο του Επιτρόπου. Εγώ δεν είμαι εδώ για το συνέδριο, δουλεύω για την Ευρώπη, δουλεύω για τους Έλληνες. Επιθυμία μου είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη συνέχεια μια ευρωπαϊκή πρόοδο. Συνεργάζομαι με κάθε νόμιμη κυβέρνηση» τόνισε.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη συνέχεια στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εξηγώντας ότι ως αρχηγό της αντιπολίτευσης θα τον συναντήσει σε δεδομένη στιγμή. «Του είπα να με επισκεφθεί στις Βρυξέλλες, η πόρτα μου είναι ανοιχτή» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε τέλος ότι συχνά υπάρχει σύγχυση ή ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξήγησε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ανήκει και στη σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσκειται στο «Αριστερό Μέτωπο» του Μελανσόν. Κατέληξε τέλος συστήνοντας στους επικριτές του «εγκράτεια, ορθολογισμό, συνέπεια και όχι αποκυήματα της φαντασίας».

Για τη Γαλλία και την ευρωζώνη

Είπε ακόμη ότι σήμερα η Γαλλία είναι μία χώρα «με τεράστιο δυναμικό, η οποία όμως χρειάζεται προφανείς και σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

«Χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων που να έχει συνέχεια και να είναι πολύ φιλόδοξο», διότι «η Γαλλία είναι μία χώρα που έχει εγκαταλείψει την ανταγωνιστικότητα» δήλωσε στη διάρκεια της ίδιας εκπομπής.

Αυτή η κατάσταση είναι «μακροχρόνια», ενώ τα δύο θέματα που τίθενται είναι αν «οι δημοσιονομικές προσπάθειες είναι επαρκείς για την μείωση του ελλείμματος» και αν «οι διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αρκετές» σημείωσε.
«Μεταρρυθμίσεις υπάρχουν στο τραπέζι» είπε αναφερόμενος στο πακέτο των 155 μεταρρυθμίσεων που παρουσιάσθηκε πριν από δέκα ημέρες από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

«Θέλω η κυβέρνηση να επιτύχει» είπε. «Όμως, σήμερα οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί», κατά συνέπεια «θέλω να κάνω μαζί με την γαλλική κυβέρνηση αντικειμενική δουλειά».

Επαναλαμβάνοντας ότι η μεταρρύθμιση που παρουσιάσθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί «ένα ουσιαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ότι στη συνέχεια πρέπει «να εκτιμηθεί η ικανότητα των μεταρρυθμίσεων στη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης» και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να συναντά κάθε μήνα τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ως προς το σύνολο της ευρωζώνης, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του δεν διατρέχει κίνδυνο αποπληθωρισμού. «Βέβαια, ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά χαμηλός», αλλά «δεν βρισκόμαστε σε μία στιγμή όπου διατρέχουμε κίνδυνο ύφεσης».

«Η Ευρώπη βγαίνει από την κρίση», αλλά «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Ευρώπη με ρυθμό ανάπτυξης 1%». «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξανανέβουν στην πρώτη κατηγορία» είπε.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...