bb

Μοσκοβισί: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει επιστρέψει

Μοσκοβισί

“Οι επενδυτές κοιτάζουν εκ νέου την Ελλάδα με συμπάθεια”

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαιρετίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα.

«Η ανάπτυξη ύστερα από τόσα χρόνια έχει επιστρέψει. Θέσεις απασχόλησης ύστερα από τόσα χρόνια επιστρέφουν. Οι επενδυτές κοιτάζουν εκ νέου την Ελλάδα με συμπάθεια» αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί.

Τονίζει παράλληλα ότι «εμείς οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχίσουμε βοηθώντας τη χώρα, ολοκληρώνοντας την εκταμίευση των δόσεων και βοηθώντας για αναπτυξιακά προγράμματα ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε μια Ελλάδα που θα βγει από το πρόγραμμα, που θα περάσει σε μια επόμενη φάση, που θα μπορέσει να ωφεληθεί από μέτρα για το χρέος και που βρίσκει την εμπιστοσύνη των αγορών και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που έχει ήδη αρχίζει να αλλάζει».

Για την έξοδο της Ελλάδας από διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει πως αυτό «σηματοδοτεί ότι έγινε μια αποτελεσματική προσπάθεια για την ανατροπή της καμπύλης της υπερβολικής χρέωσης». «Είναι μια προσωρινή επιβράβευση ως ανταμοιβή των προσπαθειών, πράγμα που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής η χώρα είναι πιο αξιόπιστη στη δημοσιονομική της διαχείριση, και ότι η χώρα εντάσσεται στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης» προσθέσει.

«Αυτό που θα πρέπει να χαιρετίσουμε σήμερα και να χαρούμε, είναι ότι μετά την επιστροφή της ανάπτυξης, μετά την επιστροφή της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, έχουμε επίσης μια σοβαρότητα στα δημοσιονομικά και όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία εμπιστοσύνης, στους επενδυτές που επιστρέφουν στην Ελλάδα. Εμπιστοσύνη στις αγορές τις οποίες θα πρέπει μια μέρα να ξαναδοκιμάσουμε, εμπιστοσύνη με τους εταίρους της Ελλάδας στην ικανότητα της χώρας να μεταρρυθμισθεί, πράγμα που θα επιτρέψει στη συνέχεια, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα κάτω από ευνοϊκές συνθήκες- εύχομαι- το καλοκαίρι του 2018» συνεχίζει ο κ. Μοσκοβισί.

Εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι «μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 θα καταλήξουμε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος για να οδηγηθούμε στη συνέχεια στην ολοκλήρωση του προγράμματος». Εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι «το καλοκαίρι του 2018, εφ’ όσον η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πάρουν και αυτοί τις δικές τους και σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται την υποστήριξη των εταίρων της, καθ’ ότι έχουν δοθεί πολλά δισ. ευρώ» σημειώνει για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη της Ελλάδας για προγράμματα για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». «Δεν έχουμε υποχρεώσεις από τη μια πλευρά και τίποτα από την άλλη. Είναι μια αναγκαιότητα η μεταρρύθμιση της χώρας» υπογραμμίζει.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε για να δούμε τι συνασπισμό θα συγκροτήσει η κ. Μέρκελ. «Εγώ έχω εμπιστοσύνη γιατί ξέρω ότι η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα, φιλοευρωπαϊκή. Είναι στο επίκεντρο της Ευρώπης και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε αύριο μια κυβέρνηση σταθερή και δυνατή στη Γερμανία. Ελπίζω επίσης μια κυβέρνηση που θα συμβάλλει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη-μέλη για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, που θα μειώσει τις αποκλίσεις στο εσωτερικό της», επισημαίνει.

Σχολάζοντας τέλος την ομιλία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στον λόφο της Πνύκας αναφέρει: «Εκείνο που εύχομαι είναι να ανοίξει ο διάλογος, έχουμε το χρόνο για τη διαμόρφωση του συνασπισμού (γερμανικής κυβέρνησης), αλλά ο καθένας θα πρέπει να συμβάλλει, δηλαδή ο πρόεδρος Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο Ισπανός πρωθυπουργός, οι φίλοι μας της Ευρωζώνης και οι Έλληνες φίλοι μας, να έχουμε έναν πνευματικό και δημοκρατικό αναβρασμό. Δεν θεωρώ ότι σημαίνει ακριβώς μια ‘Ευρώπη en marche’ αλλά να έχουμε δημοκρατικές συζητήσεις σε καθεμία από τις χώρες μας και τα αποτελέσματα των συζητήσεων να πλουτίσουν τις ιδέες: Είτε πρόκειται να έχουμε διακρατικές λίστες, είτε για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ή ακόμα για μια πιο δημοκρατική καθοδήγησή της. Εγώ είμαι υπέρ και επομένως θα συμβάλλω με την με την Κομισιόν, όπως άρχισε να το κάνει και ο πρόεδρός μας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/302901-Moskobisi-E-anaptyxe-sten-Ellada-echei-epistrepsei ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...