Μπρα Ντε φερ, κυβέρνησης – θεσμών, για καθαρή έξοδο χωρίς αστερίσκους

Μπρα Ντε φερ, κυβέρνησης – θεσμών, για καθαρή έξοδο χωρίς αστερίσκους

«Καυτό» 3μηνο διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-θεσμών για την έξοδο από το μνημόνιο

Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών, για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του μνημονίου. Αναλυτές εντός κι εκτός Ελλάδας εκτιμούν ότι έρχεται ένα καυτό τρίμηνο σκληρών διαπραγματεύσεων μέχρι τον Ιούνιο, καθώς θα κριθούν, η ελάφρυνση του χρέους, η εποπτεία και ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για όλες τις πλευρές, το αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέσα στον Απρίλιο, το οποίο θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την ελληνική Οικονομία μετά το μνημόνιο.

Δραγασάκης: Επιλογή της κυβέρνησης η καθαρή έξοδος, χωρίς αστερίσκους

Προσθέτοντας ότι η πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή έχει το νόημα να μην βγούμε τώρα από τα μνημόνια, αναρωτήθηκε: «Αν όχι τώρα, πότε;».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία συνεπάγεται μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας αλλά και ευθύνες. Διότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιστροφή στην κανονικότητα που υπήρχε πριν από τη κρίση, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν τραγωδία».

Κλειδί, θεωρείται η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα παρουσιαστεί στο Eurogroup του Απριλίου. Για να είναι μακροχρόνια βιώσιμη και δίκαιη χρειάζεται να αποτρέπει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, να μην διευρύνει αλλά να μειώνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες να γίνεται υπόθεση της κοινωνίας σε γενικό και τοπικό επίπεδο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τόνισε ότι «η ανάκαμψη αυτή δεν είναι συγκυριακή. Θα έχει συνέχεια, διότι στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις όπως είναι οι επενδύσεις, η απασχόληση, οι εξαγωγές. Ακριβώς για αυτό οι προοπτικές για το 2018 είναι θετικές και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν όχι μόνο συνέχιση, αλλά και επιτάχυνση της ανάκαμψης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 2%. Οι ενδείξεις από τους πρώτους μήνες του 2018 το επιβεβαιώνουν».

Οι παράγοντες που μπορούν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη κατά τη πέραν του 2018 περίοδο, είναι σύμφωνα με τον ίδιο, «η βελτίωση της πιστοληπτικής θέσης της χώρας, η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η περαιτέρω βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της οικονομίας, οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ακολουθήσουν, η ανάκαμψη των μισθών, η αύξηση της απασχόλησης και η βαθμιαία αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος».

Σταθάκης: Έρχονται επενδύσεις 35 δις ευρώ στην Ενέργεια

Για σημαντικές επενδύσεις στην ενέργεια τα επόμενα χρόνια, της τάξης των 30 – 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.  Συγκεκριμένα, ο υπουργός, είπε ότι τα επόμενα χρόνια, θα γίνουν επενδύσεις 25-35 δις ευρώ στον τομέα της Ενέργειας και υπενθύμισε ότι το β’ εξάμηνο του 2018 θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπου θα αποτυπώνονται οι παραπάνω στόχοι και ο σχεδιασμός για να επιτευχθούν.

Ήδη, τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην παραγωγή από ΑΠΕ, στο νέο Ειδικό Χωροταξικό, η θέσπιση του οποίου προχωρά, καθώς και στο νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο, την προσεχή τριετία, θα διενεργηθούν διαγωνισμοί συνολικής ισχύος 2,6 GW, που αφορούν επενδύσεις 2,6 δις ευρώ.

Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών, ο νέος επικεφαλής του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ, ζήτησε ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τ

Επιμένει σε αυξημένη επιτήρηση, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο, «θα αποφευχθούν πισωγυρίσματα σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα νομοθετηθούν το τρέχον διάστημα και θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ολλανδός επικεφαλής του EWG, λέει ότι αν χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους ή υπό όρους ελάφρυνση χρέους οι δανειστές θα επιδιώξουν να παρακολουθούν πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και να σιγουρευτούν ότι υλοποιούνται οι πολιτικές που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Τέλος, για την προληπτική γραμμή στήριξης ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα προληπτικό πρόγραμμα. Μπορεί να το ζητήσει. Ο ασφαλέστερος τρόπος εξόδου είναι ένα προληπτικό πρόγραμμα. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι κάποιας μορφής αιρεσιμότητα».

«Είναι ενθαρρυντικό ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και βρίσκεται στο τέλος του Προγράμματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Σούμα Τσακραμπάρτι, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στο πλαίσιο του 11ου αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση, διαπιστώθηκε η καλή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την EBRD και οι δύο πλευρές συζήτησαν πώς μπορεί να γίνει αυτή πιο αποδοτική, όπως και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την περίοδο μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/326520-Mpra-Nte-pher-kyberneses-thesmon-gia-kathare-exodo-choris-asteriskoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...