Νέα αναβολή στη δίκη του Lassea για τα λαθραία καύσιμα

Νέα αναβολή στη δίκη του Lassea για τα λαθραία καύσιμα

Νέα αναβολή για την ερχόμενη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου έλαβε η εκδίκαση της υπόθεσης του δεξαμενόπλοιου «Lassea» που μέχρι πρότινος πραγματοποιούσε την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό και στο οποίο εντοπίστηκαν λαθραία καύσιμα.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά οι δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων – του πλοιάρχου και του πρώτου μηχανικού του πλοίου – με το αιτιολογικό ότι ακόμα δεν έχει προσδιορισθεί και ογκομετρηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους η σύσταση του παράνομου φορτίου και δεν υπάρχει η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών.

Το αίτημα έγινε δεκτό, ενώ οι δύο ναυτικοί, στους οποίους έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην Εισαγγελία ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη 2»

Στην αντεπίθεση προσπαθεί να περάσει, εν τω μεταξύ, ο ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», Θεόδωρος Κουντούρης, καταγγέλλοντας ότι γίνονται ενέργειες σε βάρος της εταιρείας του από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο κ. Κουντούρης κατέθεσε στην Εισαγγελία Πειραιά σχετικά στοιχεία, «φωτογραφίζοντας» προφανώς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο, με δική του εντολή, έστειλε το δεξαμενόπλοιό «Aegean Breeze» να συνεχίσει την επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων, από τις δεξαμενές του βυθισμένου τάνκερ.

«Ήρθα να καταθέσω στην Εισαγγελία στοιχεία που γίνονται εις βάρος της εταιρείας μου» δήλωσε χθες το μεσημέρι εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο Πειραιά.

Η συνήγορος του ανέφερε ότι ο κ. Κουντούρης φαίνεται ενοχλημένος από το γεγονός ότι ενώ η εταιρεία του είναι υπεύθυνη για τη όλη διαχείριση της απορρύπανσης στις παράκτιες περιοχές αλλά και στην απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, την ίδια ώρα του επιβάλλονται ενέργειες από τις αρμόδιες Αρχές, με τις οποίες δεν συμφωνεί.

Καθαρά τα πρώτα δείγματα από οστρακοειδή του Σαρωνικού

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους επί των πρώτων δειγμάτων οστρακοειδών του Σαρωνικού σε ό,τι αφορά στους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs).

Αυτό σημαίνει πως τα θαλασσινά, που ελήφθησαν δειγματοληπτικά από τις 14 Σεπτεμβρίου και εξετάστηκαν, δεν έχουν μολυνθεί από τη ρύπανση που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι οι έλεγχοι των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών και των υπηρεσιών του υπουργείου στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ευρύτερης περιοχής για την ασφάλεια των αλιευμάτων είναι συνεχείς.

Σε ό,τι αφορά τα αλιεύματα «ελεύθερης» αλιείας, μετά από εντολή του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κλιμάκιο των αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές έχει εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιεί στα σημεία λιανικής πώλησης των αλιευμάτων (super market, ιχθυοπωλεία κ.λπ.)

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει πως περιμένει το πόρισμα των ερευνών που πραγματοποιεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να προβεί, εάν χρειαστεί, στη λήψη περαιτέρω έκτακτων μέτρων.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Αποστόλου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο υπουργείο με τους αλιευτικούς φορείς της περιοχής.

«Ντου» του Ρουβίκωνα στο παλιό υπουργείο Ναυτιλίας

Εισβολή στο παλιό κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας πραγματοποίησαν χθες μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Η παρέμβαση έγινε από 30 άτομα εκεί όπου τώρα στεγάζονται υπηρεσίες της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων και η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στους ορόφους του κτιρίου πετώντας φέιγ βολάν, στα οποία ανέφεραν : «Ο Κλάδος Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων συνένοχος στο έγκλημα του Σαρωνικού», και «Το θαύμα της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας βρωμάει θάνατο».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/302365-Nea-anabole-ste-dike-toy-Lassea-gia-ta-lathraia-kaysima ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...