Νέες δράσεις του ΕΣΠΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ!

Νέες δράσεις του ΕΣΠΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ!

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 18/05/2016 – 21:12

Νέες δράσεις του ΕΣΠΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ!

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ!                                                                                                                                                              

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: 5 ΔΙΣ. ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, συνολικού  ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, οι νέες δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης.

Εκτός από τα νέα προγράμματα, θα ακολουθήσει αύξηση του προϋπολογισμού υφιστάμενων δράσεων, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος, ενώ εντός  Μαΐου, θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη clusters, συνολικού  ύψους 22,5 εκατ. ευρώ.  Τρεις από τις τέσσερεις  δράσεις του ΕΣΠΑ θα παραταθούν, μαζί με την αύξηση των προϋπολογισμών τους.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα για την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων αυξάνεται από τα 78 εκατ. ευρώ, στα 110 εκατ. ευρώ, για την «Ενίσχυση Τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» από τα 70 εκατ. ευρώ ανεβαίνει στα 90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, για να μην δημιουργηθεί θέμα με την είσπραξη των ενισχύσεων, μετά από συνάντηση που είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, με την ηγεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο ίδιος ανακοίνωσε, ότι η εκταμίευση της προκαταβολής ( 40% των ενισχύσεων) θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση του δικαιούχου να καταβάλει εγγυητική επιστολή.

Το πρόγραμμα των δράσεων που ανακοινώθηκε από το υπουργείο, προβλέπει τον Σεπτέμβριο την έναρξη δράσης για την αναβάθμιση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, για την κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων εργαζομένων, 25 εκατ. ευρώ, διακρατικές συνεργασίες σε έρευνα και ανάπτυξη ύψους 50 εκατ. ευρώ, επιχειρηματικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη 280 εκατ. ευρώ, υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών ύψους 67 εκατ. ευρώ και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτιρίων ύψους 248 εκατ. ευρώ.

Για το τελευταίο, πρέπει πρώτα να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους της προηγούμενης δράσης, που ακόμα δεν έχουν  δοθεί.  Από το υπουργείο εκτιμούν ότι το θέμα θα λυθεί γρήγορα, καθώς έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.

Γ. Σταθάκης: Συμφωνία για το χρέος, «χρήμα» στην αγορά

Επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, στο επόμενο Eurogroup, εκτίμησε ο υπουργός  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχουμε σημαντική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον». 

Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης, αναφέρθηκε στις οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν φτάσει τα 6,6 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι «άμεσα θα εκταμιευθούν πόροι ύψους 2 δις. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν προς τους ιδιώτες στους οποίους οφείλει το Δημόσιο, ενώ έως το τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 3 δις. ευρώ».

Τσιρώνης: Έρχεται ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Ασωπό

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση του Ασωπού, εκπονεί  το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικού φορέα υπεύθυνου για την περιοχή, τα έργα οδοποιίας, εξυγίανσης και τη δημιουργία ΧΥΤΑ.

Αλέξης Χαρίτσης: Τον Μάρτιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι οδικοί άξονες

Η υλοποίηση των οδικών αξόνων δεν επηρεάζεται από την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης, εκτιμώντας πως μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι οδικοί άξονες.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και την επιτάχυνση των έργων για να γίνει η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, ώστε να μην κληθούμε να επιστρέψουμε κονδύλια που έχουμε λάβει από την Ε.Ε.»

Αναλυτικά οι νέες δράσεις για το περιβάλλον και τις Υποδομές

– Διαχείριση απορριμμάτων (270 εκατ. ευρώ)

-Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και εξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς πληθυσμού 2.000-15.000 κατοίκων (49 εκατ. ευρώ)

-Κατασκευή ταμιευτήρων νερού, έργων υδροληψίας, διυλιστηρίων νερού και κατασκευή νέων εξωτερικών υδραγωγείων (30 εκατ. ευρώ)

-Έργα μείωσης διαρροών δικτύων ύδρευσης (20 εκατ. ευρώ)

-Προστασία, ανάπτυξη και προβολή δημόσιων τουριστικών κεφαλαίων με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, τουριστικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (22 εκατ. ευρώ)

-Περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές του εθνικού δικτύου Natura (17,5 εκατ. ευρώ)

-Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης νησιωτικών – παράκτιων περιοχών (16 εκατ. ευρώ)

-Αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων (13 εκατ. ευρώ)

 Στον τομέα των Υποδομών μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:

-Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (513,3 εκατ. ευρώ)

-Κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με λιμάνια (41 εκατ. ευρώ)

-Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου (215 εκατ. ευρώ)

-Εξασφάλιση διαλειτουργικότητας στο σιδηροδρομικό δίκτυο (35 εκατ. ευρώ)

-Συστήματα αεροναυτιλίας και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (35 εκατ. ευρώ)

-Συστήματα διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα (35,9 εκατ. ευρώ)

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...