Νέες κατηγορίες του Ερντογάν κατά των ΗΠΑ για τους πραξικοπηματίες

Έναν αμερικανό στρατηγό κατηγόρησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών», επειδή δήλωσε ότι φοβάται πως οι εκκαθαρίσεις που είναι σε εξέλιξη στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να έχουν συνέπειες στις διμερείς σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την τελετή που οργανώθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατού το οποίο βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.

«Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Αμερικανός στρατηγός, Τζόζεφ Βότελ, ο διοικητής της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι “φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν” οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσινγκτον έχουν συλληφθεί, απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή».

Στην ομιλία του στο κέντρο μελετών Aspen ο στρατηγός υπογράμμισε πάντως ότι η Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ ένας πολύ σημαντικός εταίρος στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία, η οποία έχει θέσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη διάθεση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, προκειμένου να εκτελούνται από εκεί οι αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, «είναι κάτι παραπάνω από ένα μέρος όπου αποθηκεύουμε τον εξοπλισμό μας», πρόσθεσε ο Βότελ.

Γκιουλέν: Ο Ερντογάν δηλητηριάστηκε από την εξουσία

Στην κατάσταση στην Τουρκία, στο αποτυχημένο πραξικόπημα και στη σχέση του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, αναφέρεται ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα έκδοσής του στην Τουρκία, ο Γκιουλέν απάντησε στην Ιταλίδα δημοσιογράφο Βιβιάνα Μάτσα:

«Μέχρι τώρα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιβεβαίωσε ότι έλαβε επίσημο αίτημα έκδοσης από την τουρκική κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα αίτημα πολιτικού χαρακτήρα και είμαι βέβαιος ότι τα γεγονότα θα το αποδείξουν.

Κατέκρινα επανειλημμένα το πραξικόπημα και απορρίπτω έντονα κάθε κατηγορία για ανάμειξή μου. Η αμερικανική κυβέρνηση είπε με σαφήνεια ότι θα ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, με σεβασμό στον νόμο και το δίκαιο. Δεν ανησυχώ και θα συνεργασθώ με τις αμερικανικές αρχές».

Σε ό,τι αφορά την άλλοτε στενή του σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ των άλλων ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπογραμμίζει:

«Kατά την πρώτη του θητεία, ο Ερντογάν εφήρμοσε πράγματι κάποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και εκθειάστηκε, για τον λόγο αυτό, από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά, όπως φαίνεται, έπειτα από μακρά παραμονή στην εξουσία, ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του δηλητηριάστηκαν από την εξουσία.

Δεν μετανιώνω για το ότι στήριξα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αν τις προωθούσε κάποιο άλλο κόμμα, θα το στήριζα με τον ίδιο τρόπο. Τώρα, με την στερνή μου γνώση, καταλαβαίνω ότι τους έδειξα υπερβολική εμπιστοσύνη. Μετανιώνω για το ότι πίστεψα πως ήταν ειλικρινείς σε σχέση με τα όσα υπόσχονταν ότι θα έφεραν εις πέρας».

Ο Τούρκος ιμάμης ο οποίος ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτει κάθε ανάμειξη στο πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα και τονίζει:

«H θέση μου, τα γραπτά μου, οι ομιλίες μου, οι ιδέες μου, είναι σαφείς και δημόσιες. Στη ζωή μου, υπήρξα θύμα πραξικοπημάτων, υπέφερα κάτω από τα στρατιωτικά καθεστώτα, κατέκρινα την παρέμβαση του στρατού στην εγχώρια πολιτική. Αν κάποια άτομα τα οποία διαβάζουν τα έργα μου, ακούνε τις ομιλίες μου ή δείχνουν συμπάθεια προς τις ιδέες μου, ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, πρόδωσαν τις βασικές αξίες μου».

Ο επικεφαλής του ισλαμικού κινήματος Hizmet (Προσφέρω) θέλησε να αναφερθεί και στο σύνολο της δράσης του, όπως και στις δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης δηλώνοντας στην Corriere della Sera:

«Το κυνήγι μαγισσών του Ερντογάν γνώρισε μια επιτάχυνση στην Τουρκία μετά την παγκοσμιοποίηση του κινήματός μου, Hizmet. Όταν εκείνος έκλεισε τις πόρτες σε δράσεις όπως τα φεστιβάλ γλώσσας και πολιτισμού, άλλες χώρες τα υποδέχθηκαν. Όταν ο Ερντογάν ώθησε Τούρκους πρέσβεις να ασκήσουν πιέσεις επί των αντίστοιχων ξένων χωρών για να κλείσουν τα σχολεία που δημιούργησε το Hizmet, οι κυβερνήσεις αυτές αρνήθηκαν να το πράξουν.

Το Hizmet γεννήθηκε στην Τουρκία, αλλά σήμερα το έχει αγκαλιάσει ολόκληρος ο κόσμος, διότι συμμερίζεται τις αξίες του όλη η ανθρωπότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις χώρες που καλωσόρισαν τα μέλη του Hizmet, αλλά δεν πρόκειται σαφώς, για την μόνη χώρα. Και η Ιταλία υποδέχθηκε το Hizmet.

Μάλιστα, τo 1998 συνάντησα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄ και ανταλλάξαμε ιδέες για το πώς θα μπορούσε να προαχθεί η ειρήνη ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας την θρησκεία ως θετικό μέσο. Απ΄ ότι καταλαβαίνω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο σημερινός Πάπας έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αυξηθεί η κατανόηση και ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στους πολίτες όλου του κόσμου».

Τέλος, αναφορικά με την λεγόμενη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Φετουλάχ Γκιουλέν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να την στηρίζει και αναφέρθηκε στην σημασία του ρόλου της Ευρώπης, τονίζοντας με έμφαση:

«Στήριξα επί πολύ καιρό το αίτημα της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποτελούσε και την πολιτική γραμμή του κράτους επί δεκαετίες. Πιστεύω ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλισθεί ότι η Τουρκία μπορεί να παραμείνει δημοκρατική και να προασπίζει τις βασικές ελευθερίες.

Αν η Τουρκία γινόταν μια χώρα μέλος, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις ομάδες εκείνες που καταπιέζονται στη χώρα και να εγγυηθεί ότι ο Ερντογάν θα σεβαστεί τις συνθήκες που έχει υπογράψει, όπως και τις υποσχέσεις του. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Το τουρκικό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει πετύχει την ολοκλήρωση με την Ευρώπη και με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει θετικά την Τουρκία».

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στην Τουρκία – Χειροπέδες σε επιχειρηματίες

Τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες τέθηκαν σήμερα υπό κράτηση στο πλαίσιο του πογκρόμ που έχει εξαπολυθεί στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και που έφθασε πλέον στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο πρόεδρος του ομίλου Boydak Holding, Μουσταφά Μποϊντάκ, συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Καΐσερι της κεντρικής Τουρκίας, ταυτόχρονα με δύο στελέχη της εταιρείας του, όπως μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι δύο αυτοί άνδρες, ο Σουκρού Μποϊντάκ και ο Χαλίτ Μποϊντάκ, συνελήφθησαν στην κατοικία τους. Η αστυνομία αναζητεί τον πρώην πρόεδρο του ομίλου Χατζί Μποϊντάκ, καθώς και τους Ιλιάς και Μπεκίρ Μποϊντάκ, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Ο όμιλος Boydak Holding δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών, των επίπλων, όπου διατηρεί τις πολύ γνωστές στην Τουρκία φίρμες Istikbal και Bellona.

Οι συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας για τις οικονομικές δραστηριότητες του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, τον οποία η Άγκυρα κατηγορεί για την οργάνωση του πραξικοπήματος.

Προφανώς, δεν πρόκειται παρά για το πρώτο κύμα συλλήψεων στον επιχειρηματικό κόσμο, τη στιγμή που το πογκρόμ έχει πλήξει τον στρατό, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Μουσταφά Μποϊντάκ είναι και πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Καΐσερι, πόλη που περιλαμβάνεται στις Τίγρεις της Ανατολίας, τις πόλεις της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης μετά το 2003, στα χρόνια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...