Να αναλάβει η Ευρώπη την ευθύνη για τα σύνορά της

Να αναλάβει η Ευρώπη την ευθύνη για τα σύνορά της

Ο πρωθυπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ηγέτες της Ε.Ε.

Τους κάλεσε να βάλουν τέλος στην τουρκική προκλητικότητα

ΤΟΛΜΗΣΕ ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει προ των ευθυνών τους, τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε αυστηρό τόνο τους προειδοποίησε ότι η φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης είναι υπόθεση όλων και όχι αποκλειστικά της Ελλάδας.

Τους κάλεσε να αναλάβουν πρωτοβουλία για να τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα η προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο.

Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε αμφισβήτηση ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μιας ενιαίας στάσης από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των συνόρων.

Μέχρι τώρα η τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας αντιμετωπίζονταν από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πρόβλημα που αφορά μόνο στην Ελλάδα και όχι στις Βρυξέλλες.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι αρμόδιοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν κάποια δήλωση συμπαράστασης μαζί με διάφορα ευχολόγια με τα οποία γέλαγε κάθε πικραμένος.

Μάλιστα οι Γερμανοί σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία προκαλούσε στο Αιγαίο και έκανε εισβολή στην Συρία για την εξολόθρευση των Κούρδων, διαπραγματεύονταν να πωλήσει στον Ερντογάν υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος απέναντι στους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών.

Τους κάλεσε να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες γιατί τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

Η τουρκική προκλητικότητα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα ως κράτος, αλλά ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορά της τότε είναι καταδικασμένη σε απόλυτη διάλυση, με δεδομένο ότι η ασφάλεια είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε μια ένωση κρατών.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Τη στήριξη της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου τους ενημέρωσε για το ζήτημα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να την αντιμετωπίσει με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο. Με αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία, επισήμανε.

Οι δηλώσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τοποθετηθεί με ευθύ και σαφή τρόπο απέναντι στην Τουρκία σχετικά με τις υποχρεώσεις της και κυρίως ως προς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου με την Άγκυρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ερώτηση αν πρέπει η ΕΕ να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την Τουρκία ο κ. Τσίπρας, απάντησε: «Νομίζω, πρέπει να προβληματιζόμαστε από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς ως προς την τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους και κυρίως ως προς το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου». Στην αρχή της δήλωσης του ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες.

«Κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη»

«Νομίζω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Τουλάχιστον πρέπει να πάρουμε κοινές αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον. Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε μια έγκυρη τραπεζική ένωση να μας προστατέψει όλους και φυσικά ιδιαιτέρως σήμερα με αυτές τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση που να είναι ένας ισχυρότατος περιφερειακός και διεθνής παίκτης. Και αυτό συνεπάγεται τη στήριξη όλων των κρατών- μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Νομίζω σήμερα θα συζητήσουμε τις υποθέσεις του Σόλσμπερι και της Τουρκίας και πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας». Σε ερώτηση για την υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορ Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι της Βρετανίας ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον βρετανικό λαό, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι ως προς τη διαχείριση αυτού του ζητήματος».

Tσίπρας κατά φορολογικών παραδείσων από τη Σύνοδο

Αιχμηρός στο ζήτημα των «φορολογικών παραδείσων» ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς, όπως είπε, πλήττουν την αναγκαία για την ΕΕ έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, η οποία είναι θεμελιώδης για τους πολίτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης τη θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου στις εταιρείες ψηφιακής οικονομίας, με τη παράλληλη θέσπιση νομικού πλαισίου που θα αποτρέπει το transfer pricing και τη φοροαποφυγή. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη φορολογικής σύγκλισης των κρατών μελών της Ε.Ε. που θα βάλει τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό που αποτελεί μια από τις αιτίες του κοινωνικού ντάμπιγκ. Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ανάγκη να καθοριστεί ο δεσμευτικός χαρακτήρας του Πυλώνα Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων και βρήκε στήριξη από χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Σουηδία. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό για την ελληνική κυβέρνηση δεν κλείνει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, επειδή αποτελεί διαρκή στόχο για την ελληνική πλευρά.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/326199-Na-analabei-e-Eyrope-ten-eythyne-gia-ta-synora-tes ΠΟΛΙΤΙΚΗΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...