Ντάισελμπλουμ: Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα

«Πολύ θετικά τα μηνύματα (για την γ’ αξιολόγηση), αλλά και πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει που αφορά την εφαρμογή. Υπάρχει ισχυρή δέσμευση ότι πρέπει να γίνει κατά προτίμηση πριν το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, ο Ολλανδός πολιτικός, δήλωσε πως «είχαμε μια σύντομη ενημέρωση για την επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα».

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι «έγινε σημαντική πρόοδος» και όλοι, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Θεσμοί ανέλαβαν δεσμεύσεις. «Η τεχνική δουλειά συνεχίζεται για να λυθούν οι λεπτομέρειες και να οργανωθεί η επόμενη επίσκεψη με στόχο να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος της χρονιάς, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

Μπορεί το ελληνικό θέμα να μην ήταν στην ατζέντα, όμως η γ’ αξιολόγηση θεωρείται ίσως η κρισιμότερη του γ’ προγράμματος και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα κλείσει έως το τέλος του έτους, πάνω σε αυτό,  ο Γάλλος πολιτικός προσέθεσε ότι «έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ο στόχος είναι ρεαλιστικός». Τέλος συμπλήρωσε ότι «το κλειδί είναι μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το καλύτερο σενάριο είναι να ολοκληρωθεί φέτος».

Το ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα είναι μεγάλο στις Βρυξέλλες και σε ερώτηση για την αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς ο  ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως δεν γνωρίζει το θέμα  και το άκουσε για πρώτη φορά σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών, είπε στους ομολόγους του πως θα αναλάβει άμεση δράση για να προστατεύσει τους νόμους και τους συμβολαιογράφους που απειλούνται ότι αν συμμετάσχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα δεχτούν επίθεση, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Για το κρίσιμο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είπε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος. Μέχρι τότε θα εξεταστεί  ο γαλλικός μηχανισμός που προβλέπει μεγαλύτερη ή μικρότερη ελάφρυνση ανάλογα με την πορεία του χρέους, μία συζήτηση που θα γίνει τον Ιανουάριο.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Να μην βγάλουμε το πόδι από το γκάζι της γ’ αξιολόγησης

Το καλό κλίμα στις συζητήσεις για την Ελλάδα που εξελίχθηκαν κυρίως στο περιθώριο του Eurogroup, αλλά και για δύο λεπτά εντός της συνεδρίασης, μεταφέρουν πηγές του υπουργείου. Αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά.  Σε μία συνεδρίαση που είχε θέμα το μέλλον της Ευρώπης, ξεχώρισαν η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι για την πορεία των κόκκινων δανείων και ο προβληματισμός που εξέφρασε αναφορικά με την αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους. Στην ολιγόλεπτη συζήτηση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.

Όπως έγινε γνωστό μετά το συμβούλιο, υπήρχε θετικό κλίμα στις συζητήσεις με τους ευρωπαίους να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δουλειά. Ειδικά για τους πλειστηριασμούς, πηγές του υπουργείου, εκτίμησαν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και όπως δήλωσαν, «όλα προχωρούν, όλα λύνονται».

Και το κοινωνικό μέρισμα στη συζήτηση με τους θεσμούς  

Το κοινωνικό μέρισμα και η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων βρέθηκαν στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο περιθώριο του Eurogroup.  Αν και η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην επίσημη ατζέντα της σημερινής διπλής συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πήγε «χαλαρός» στις Βρυξέλλες, όπως έγραφε η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» , αλλά αντίθετα είχε ένα εξαιρετικά κρίσιμο  θέμα στο πρόγραμμά του. Να διερευνήσει τις προθέσεις των δανειστών σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το υπερπλεόνασμα που θα εμφανίσει ο φετινός προϋπολογισμός.

Ο υπουργός, έχει προαναγγείλει τη διανομή μερίσματος της τάξεως του 0,6%-0,7% του ΑΕΠ ή περίπου 1,2 δις ευρώ και την αξιοποίηση ενός επιπρόσθετου ποσοστού λίγο λιγότερο από μισή μονάδα του ΑΕΠ ως «μαξιλάρι ασφαλείας». 

Στα πλάνα του οικονομικού επιτελείου, για την κατανομή του μερίσματος περιλαμβάνεται η εξόφληση συνταξιούχων στους οποίους είχε γίνει την περίοδο 2012-2014 υψηλότερη παρακράτηση εισφορών υγείας (συνολικά 300 εκατ. ευρώ) ενώ μέρος του μερίσματος θα κατευθυνθεί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου.

Αυτό το σενάριο που θεωρείται και το επικρατέστερο δεν αναμένεται να δημιουργήσει νέο ρήγμα με τους θεσμούς, όπως το 2016.  Όπως έχουν τα πράγματα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου και όχι πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Για να γίνει αυτό θεσμοί και κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν φτάσει σε τεχνική συμφωνία που θα αποτυπωθεί στο λεγόμενο Staff Level Agreement έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι στο πρώτο Eurogroup του 2018, που θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου, θα πιστοποιηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα εγκριθεί η χορήγηση της δόσης των 5,5 δις ευρώ που προβλέπεται από το πρόγραμμα συν ένα ποσό για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/308591-Ntaiselmploym-THetika-menymata-gia-ten-Ellada ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...