Ντ. Τσουκαλάς:Ναύπακτος καλοκαίρι 2018, εξαιρετικά φτωχά τα αποτελέσματα!!

Ναύπακτος καλοκαίρι 2018, εξαιρετικά φτωχά τα αποτελέσματα!!
Με την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο να βαδίζει ολοταχώς προς το τέλος της, είναι η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά και να πούμε πικρές αλήθειες για μια περιοχή ευλογημένη από το Θεό και την ιστορία, παρατημένης στην τύχη της όμως από αυτούς που έχουν την ευθύνη για την εξέλιξη και την προοπτική της. Η Ναύπακτος είναι ένας τόπος που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελεί υψηλής προτεραιότητας τουριστικό προορισμό και το καλοκαίρι. Έχουμε τα πάντα, φυσική ομορφιά, θάλασσες, πλούσια ιστορία, όλα εκείνα τα στοιχεία που αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να «απογειώσουν» πραγματικά τον τόπο μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική του ανάπτυξη. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει σε 12μηνη βάση και όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά για την ώρα ας μιλήσουμε για αυτήν.
Όπως καταμαρτυρούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, το φετινό καλοκαίρι ακολούθησε για τη Ναύπακτο τη σταθερά φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών, όσον αφορά στην επισκεψιμότητα και συνεπώς στη δημιουργία σημαντικών εσόδων για τις τοπικές επιχειρήσεις. Είναι σαφές πως για αυτή τη φθίνουσα πορεία η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει πολλές και σοβαρές ευθύνες. Ευθύνες που απορρέουν από το καθήκον που έχει κάθε Δημοτική Αρχή, να κάνει ότι περνάει από το χέρι της, συντονισμένα και οργανωμένα, ώστε να προβάλλονται σωστά και να αξιοποιούνται συστηματικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου της, ώστε να υπάρχει το επιθυμητό για τις τοπικές κοινωνίες θετικό αποτέλεσμα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν και εφόσον υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε αυτή την κατεύθυνση, με σαφή στόχευση και στρατηγική υλοποίησης. Όταν υπάρχει διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας με τους επαγγελματίες και τους φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό και δημιουργική πανστρατιά για την αξιοποίηση όλων εκείνων των δυνάμεων, που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχει στη λογική της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Αντί για αυτά βλέπουμε να γίνονται ενέργειες αποσπασματικές και μεμονωμένες, λίγες και «σκόρπιες» εκδηλώσεις που και αυτές προκαλούν ελάχιστο ενδιαφέρον, ενώ δεν γίνεται καμία οργανωμένη προσπάθεια τουριστικής προβολής του Δήμου, επαφής με παράγοντες του τουρισμού, αξιοποίησης των σύγχρονων εργαλείων που μας δίνει το διαδίκτυο και πάνω απ’ όλα και κυρίως, συνεννόησης και διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Αντί για αυτά, βιώνουμε μια διαρκή αντιπαράθεση με τα καταστήματα εστίασης, μια διαρκή αντιπαράθεση με τη Γέφυρα (με την οποία στο παρελθόν συνδιοργανώνονταν σημαντικές δράσεις και εκδηλώσεις), καμία μέριμνα για την εύκολη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και την αποτελεσματική προβολή τους, καμία ενέργεια για τη δημιουργία μουσείου στη Ναύπακτο (αν είναι δυνατόν η Ναύπακτος να μην έχει μουσειακό χώρο), καμία προσπάθεια να αναδείξουμε την επισκεψιμότητα του δήμου μας σε 12μηνη βάση και πολλά ακόμη που συνθέτουν μια ατέλειωτη λίστα ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας. Τα αποτελέσματα αυτής της πραγματικότητας τα βιώνουμε σαν επαγγελματίες και σαν δημότες σε όλο τους το μεγαλείο.
Είναι σαφές πως αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει. Είναι σαφές πως η ανάπτυξη και η προοπτική του τόπου μας δεν μπορούν να συνεχίζουν να θυσιάζονται στο βωμό προσωπικών μικροπολιτικών, εγωισμών και ανώριμων ενεργειών. Είναι σαφές πως η Ναυπακτία μπορεί καλύτερα, αξίζει καλύτερα!! Πολλά τα παραδείγματα Δήμων της Ελλάδας που μέσα στην κρίση έκαναν σοβαρές προσπάθειες, σε πολλές περιπτώσεις με θεαματικά αποτελέσματα κι ας μην έχουν τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα (πχ Δήμος Λουτρακίου).
Με ένα επιτελείο άξιων συνεργατών που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους (ειδικοί επιστήμονες, παράγοντες του τουρισμού που έχουν σχέση με την περιοχή κλπ) είμαστε στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας αυτής της στρατηγικής που λείπει, αυτών των προτάσεων που θα συμβάλλουν στο να έχουμε άμεσα και ορατά αποτελέσματα και θα τις παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες στην τοπική κοινωνία. Είναι καιρός να φύγουμε μπροστά και να χτίσουμε αυτό το καλύτερο μέλλον που δικαιούμαστε και μας αξίζει..

Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας Ντίνος Τσουκαλάς



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...