Ξαναγράφοντας την Ιστορία

Ξαναγράφοντας την Ιστορία

Ο θάνατος του διακεκριμένου ιστορικού Σπύρου Ασδραχά, αποτέλεσε ευκαιρία, σε κάποιους αποκαλούμενους «αναθεωρητές», να επαναφέρουν τη σχετική προβληματική.

 Διευκρινίζουμε ότι δεν αναφερόμαστε στην απολύτως θεμιτή επανεξέταση πτυχών ή ερμηνευτικών εργαλείων, του ιστορικού γίγνεσθαι, στη βάση νεότερων ερευνητικών δεδομένων και αρχειακών πηγών, αλλά στην απροκάλυπτη «ιδεολογικοποίηση» της Ιστορίας, την «εργαλειακή»  της χρήση, για την αναπαραγωγή και επιβολή μιας ορισμένης άποψης. Ο εκλιπών ανήκε πράγματι σε αυτό που θα ονομάζαμε «αριστερή ιστοριογραφία», με ότι τούτο σημαίνει, για τα καθ` ημάς, αλλά  όπως αναφέρθηκε και μετά την εκδημία του, μάλλον απέκλινε από την κυρίαρχη αντίληψη εκείνης της «σχολής σκέψης», που στον πυρήνα της έχει την άποψη, πως η «γέννηση» του νεοελληνικού κράτους, μέσα από τον ξεσηκωμό του 1821, ήταν το αποτέλεσμα κοινωνικών και υλικών παραγόντων, με κινητήριο μοχλό, την επίδραση των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Μάλλον ήταν πιο κοντά, αν ισχύουν τα ανωτέρω, στον  αείμνηστο Νίκο Σβορώνο, του οποίου η περίφημη μονογραφία για την ιστορική συνέχεια του Ελληνικού Έθνους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θεωρείται εμβληματική.

 Ως προς αυτή καθαυτή την άποψη, περί της κατίσχυσης κοινωνικών και υλικών όρων, καλό θα είναι οι εκφραστές της συγκεκριμένης «σχολής» που διαπερνά κάθετα και ιδεολογικές προσεγγίσεις, να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Γιατί, σε μια  τηλεοπτική σειρά, που προβλήθηκε προ ετών, προβλήθηκε το επιχείρημα ότι δεν ήταν και πολύ κατανοητό γιατί ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες, γιατί μάλλον περνούσαν καλά και δεν αντιμετώπιζαν δα και κάποια καταπίεση. Επομένως, αν ισχύει η ανωτέρω άποψη, που βρίσκονται οι υλικοί και κοινωνικοί όροι, που, ως πρωταρχικό κινούν αίτιο, προκάλεσαν το Επαναστατικό γεγονός; Πέραν τούτου, οι πρωτεργάτες της επαναστατικής διεργασίες, που συγκρότησαν τη «Φιλική Εταιρία», (Τσακάλωφ, Σκουφάς, Ξάνθος) δε συγκαταλέγονταν σε κανενός είδους προλεταριάτο, που δεν είχε να χάσει, παρά μόνο τις αλυσίδες του. Εύποροι και ευκατάστατοι έμποροι ήταν που, επιπλέον, η βάση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων βρισκόταν εκτός των ορίων της υπόδουλης Ελλάδας, με επίκεντρο την Οδησσό της Ρωσίας. 

 Αν δε προχωρήσουμε στα ενδότερα, στους «εγχώριους» πρωταγωνιστές, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε πως, μορφές με τα χαρακτηριστικά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ή του Νικηταρά, θα ήταν δυνατό, καθ` οιονδήποτε τρόπο, να επηρεαστούν από τον Έρασμο ή τον Ροβεσπιέρο, ενώ ο κυριότερος εκφραστής αυτής της επίδρασης, Αδαμάντιος Κοραής, ήταν αντίθετος με την Επανάσταση

 

 ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/314088-Xanagraphontas-ten-Istoria ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...