Οι Καναδοί θέλουν να μας πάρουν την φέτα!

Οι Καναδοί θέλουν να μας πάρουν την φέτα!

Κατηγορία

phpanos
Δευτέρα 16/05/2016 – 17:17

Φέτα

ΈΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ, ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ!

ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ Η ΦΕΤΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΖΗΤΑ Η ΈΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

«Τείχος» προστασίας ζητούν από την κυβέρνηση, οι παραγωγοί «φέτας», καθώς με τα όσα προβλέπει η εμπορική  συμφωνία ΕΕ- Καναδά, «απειλείται με αφανισμό όλος ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας», που όπως τονίζει  αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του Α.Ε.Π της χώρας μας και στην αναμενόμενη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. Ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (Γ.Α.Σ.Ι.), σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητά «να προστατευτεί με κάθε τρόπο η ονομασία της φέτας η οποία γιατί είναι ένα προϊόν που εισφέρει σημαντικά έσοδα στην εθνική μας οικονομία, στηρίζει έναν σημαντικότατο κλάδο της αγροτικής παραγωγής και απασχολείται μεγάλος αριθμός παραγωγών».  Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς με την νέα συμφωνία, απειλούνται σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως η ιταλική παρμεζάνα. Χαρακτηριστική ήταν η επιστολή που έχει στείλει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ, προς την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ , ζητώντας να αρθούν τα εμπόδια για την εισαγωγή «αμερικανικών τυριών, όπως η φέτα και η παρμεζάνα»!

Η στάση των ΗΠΑ και το «μάθημα» από την παρμεζάνα

 Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στις ΗΠΑ, είναι η θέση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας Μπομπ Σπίτζερ, που  έχει δηλώσει πως, «δεν θέλουμε να υπάρξουν ευνοϊκές εξαιρέσεις για κανένα προϊόν με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη». Αυτό εντάσσεται στην στρατηγική της    Ουάσιγκτον να καταργηθούν οι ονομασίες προέλευσης για σειρά προϊόντων, όπως η παρμεζάνα, η φέτα κ.λπ., ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή τους και από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη αλλά  περισσότερο τα τυριά με μεγάλη ζήτηση, όπως είναι η παρμεζάνα και η φέτα. Οι ξένοι παραγωγοί περιμένουν στην γωνία, για να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά, εξαφανίζοντας από τα ράφια τα ευρωπαϊκά προϊόντα.  Οι αντιγραφές ακόμα και τώρα που είναι περιορισμένες, λόγω νόμου, έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Παρμεζάνας, που το 2014 για πρώτη φορά, οι πωλήσεις των απομιμήσεων του περίφημου ιταλικού τυριού προσπέρασαν αυτές του αυθεντικού, μειώνοντας μέχρι και 20% την τιμή του τυριού!

«Πυρετός» διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

  Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,  Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και κάλεσε να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.  Ειδικά για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις αν δεν διασφαλιστεί ρητά στη Συμφωνία ότι «τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα, μεταξύ άλλων, για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνουν αναλλοίωτα και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύονται από τα κράτη ανεμπόδιστα και χωρίς να λογοδοτούν». Ειδικά για τα  θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κάλεσε την Επιτροπή για άμεση έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά για την αυξημένη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός είχε συνάντηση με την Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών, Λιλιάνε Πλούμεν, Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου & Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ολλανδίας, με στόχο για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και ειδικότερα, η αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τη βελτίωση της ελλιπούς προστασίας της γεωγραφικής ένδειξης «φέτα» στις συμφωνίες με τον Καναδά, και με τη Ν. Αφρική.

Έκκληση στον Πρωθυπουργό από την Ένωση Αγροτών

Στην επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, η Ένωση Αγροτών τονίζει την «ανησυχία  και  απογοήτευση» που  επικρατεί στους κτηνοτρόφους ότι άμεσα απειλείται η ελληνικότητα της φέτας σαν προϊόν Π.Ο.Π.».

Όπως εξηγούν, «όλα ξεκίνησαν από την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Καναδά και στην οποία προβλεπόταν ότι μπορεί να παράγονται λευκά τυριά  στον Καναδά και να διακινούνται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να αναφέρουν στη συσκευασία τους την φράση “MADE IN CANADA” και οι νέοι  Καναδοί παραγωγοί να αναφέρουν ότι είναι απομιμήσεις φέτας και δεν έχουν καμία σχέση με τη φέτα.  Όλες αυτές οι σημάνσεις με διάφορες πρακτικές του marketing εξαλείφονται από τις συσκευασίες».

Με τον κίνδυνο να χαθεί μέσα στις αντιγραφές, ένα από τα πιο γνωστά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, οι παραγωγοί, τονίζουν πως,  «θα  πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο η ονομασία της φέτας η οποία γιατί είναι ένα προϊόν που εισφέρει σημαντικά έσοδα στην εθνική μας οικονομία, στηρίζει έναν σημαντικότατο κλάδο της αγροτικής παραγωγής και απασχολείται μεγάλος αριθμός παραγωγών».

Τονίζουν την συνεισφορά της «φέτας» στην ελληνική Οικονομία,  επισημαίνοντας, ότι «είναι ένα περιζήτητο προϊόν που εισφέρει πάνω από 1 δις έσοδα στην εθνική μας οικονομία και απασχολείται πάνω από 300,000 αγροτών και είναι ο κλάδος που μπορεί να αυξηθεί γρήγορα και σημαντικά εάν δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του. Σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η κατοχύρωση της φέτας σε όλες τις αγορές του πλανήτη».

Τέλος, στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Γ.Α.Σ.Ι. Χριστόδουλος  Μπαλτογιάννης, απευθύνεται έκκληση προς των Αλέξη Τσίπρα,  για την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε «να αλλάξει η τροπή των διαπραγματεύσεων και να θωρακιστεί το σημαντικότερο εθνικό, ζωοκομικό προϊόν μας και ένα από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...