Η αναδίπλωση της Τουρκικής πλευράς ήταν αποτέλεσμα των διπλωματικών πιέσεων που άσκησε η ελληνική κυβέρνηση κατόπιν σχετικής συνεννοήσεως του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στο πλαίσιο αυτό έλαβαν χώρα διαβήματα προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου παρουσιάζονταν οι ελληνικές θέσεις και το απαράδεκτο της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Άγκυρα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Η αρχική αντίδραση της τουρκικής πλευράς αποτυπώθηκε με την τροποποίηση της αρχικής ΝΟΤΑΜ και την αφαίρεση της Λήμνου, ενώ στη συνέχεια πήρε πίσω όλο το πακέτο ακυρώνοντάς την εξ ολοκλήρου με νέα ΝΟΤΑΜ.
Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Άγκυρας, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν ότι πρυτάνευσε τελικά η λογική και πρόσθεταν με νόημα ότι η τουρκική στάση συμβάλει με αυτή της την κίνηση με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και την καλή γειτονία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Σακελλαρίδης: Η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα
«Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο», αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
«Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής», προσθέτει ο εκπρόσωπος, «ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει».
Ο κ. Σακελλαρίδης σημειώνει ότι «μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική» και επισημαίνει ότι «κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».