1. Σημειώστε στην ατζέντα σας δύο ανοιχτές συζητήσεις, που διοργανώνει ο οργανισμός ΝΕΟΝ. Οι συζητήσεις αυτές επικεντρώνονται στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ σύγχρονης τέχνης και δημόσιου χώρου, ανοίγοντας έναν διάλογο πάνω στο αστικό περιβάλλον και στην καθοριστική παρουσία της τέχνης μέσα σε αυτό: πώς η σχέση μεταξύ των δύο διαμορφώνεται, ευνοείται ή ανακάμπτεται μέσα από τις σύγχρονες εξελίξεις. Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται σε συντονισμό της Ελίνας Κουντούρη (διευθύντρια του ΝΕΟΝ) σε συνεργασία με τον Θεόφιλο Τραμπούλη και συμμετέχουν αρχαιολόγοι, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρητικοί της τέχνης και καλλιτέχνες. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
4 και 24/6 (7 μ.μ. ) στην Πειραιώς 260
2. Εκεί όπου ο ουρανός αγγίζει «στοιχεία» της σύγχρονης πόλης που υψώνονται πάνω από τη γη –όπως ηλεκτρικά καλώδια, σπάγκοι χαρταετών, στέγες και ταράτσες σπιτιών-, αυτό είναι ακριβώς εκείνο το σημείο που φωτογραφίζει ο Πάτροκλος Σκαφίδας, δίνοντας έτσι το δικό του προφίλ στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον μας. Το φωτογραφικό αποτέλεσμα του συγκεκριμένου πρότζεκτ αιωρείται μεταξύ ουρανού και γης και θα το δούμε στην έκθεσή του «Αντένες», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
24 Ιουνίου – 31 Ιουλίου Πειραιώς 260, Αποθήκη
3. Το έργο που μας εκπροσώπησε το 2013 στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας, βρίσκεται ήδη στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε από κοντά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την «Ιστορία Μηδέν» του Στέφανου Τσιβόπουλου, που παρουσιάζει ένα φιλμ χωρισμένο σε τρία επεισόδια μαζί με ένα αρχείο εικόνων και κειμένων με θέμα τα εναλλακτικά νομίσματα: ένας μετανάστης από την Αφρική, ένας καλλιτέχνης από το εξωτερικό και μία συλλέκτρια έργων τέχνης εμφανίζονται και συνδιαλέγονται ως οι τρεις διαφορετικές εκδοχές του ίδιου νομίσματος.
Μέχρι 28 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
4. Όσοι επισκεφθείτε την Άνδρο φέτος το καλοκαίρι, θα δείτε από κοντά το έργο της εικαστικού Σοφίας Βάρη, μίας κοσμοπολίτισσας με ελληνική καταγωγή η οποία είναι επίσης σύντροφος του διάσημου κολομβιανού ζωγράφου Μποτέρο. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα φιλοξενήσει τα γλυπτά της καθώς επίσης και σχέδια, ακουαρέλες, ελαιογραφίες, ανάγλυφα, κολάζ και αντικείμενα μικρογλυπτικής για όλο το καλοκαίρι.
29 Ιουνίου – 28 Σεπτεμβρίου 2014. Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Άνδρος.
5. Ο γνωστός Έλληνας γλύπτης του δημόσιου χώρου Κώστας Βαρώτσος εργάζεται συστηματικά τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Δείτε το έργο του, όπως αναπτύσσεται σε εγχώρια και διεθνή κλίμακα, σε μία διπλή έκθεση στον Πόρο: η πρώτη ονομάζεται «Διάλογοι με τον Χρόνο» και πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και η δεύτερη έχει τίτλο «Γλυπτικά Παλίμψηστα» και γίνεται στη γκαλερί Citronne.
Έως 31 Αυγούστου, Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου
Έως 18 Ιουνίου, Γκαλερί Citronne
6. Η ζωγραφική δύο σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα γίνεται ο «χώρος» όπου εικονοποιούνται όλες οι σημαντικές συγκρούσεις της Ιστορίας του προηγούμενου αιώνα… Ο Σολομών Νικρίτιν και ο Τζορτζ Γκρος παραθέτουν εικόνες που αφηγούνται τις πολιτικές εξελίξεις μιας βασανισμένης Ευρώπης.
4 Ιουνίου – 13 Σεπτεμβρίου, ΚΜΣΤ – Μονή Λαζαριστών
7. Η έκθεση «Destefashioncollection: 1 to 8» συνδέει την τέχνη με τη μόδα μέσα από ποικίλες ποιότητες, συγγένειες και αποστάσεις όπως διακρίνονται μέσα στους δύο δημιουργικούς χώρους. Σήμερα λοιπόν η έκθεση αυτή παρουσιάζει όλα τα έργα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής στα πλαίσια της 8χρονης δράσης του συγκεκριμένου πρότζεκτ. Οι καλλιτέχνες Michael Amzalag & Mathias Augustyniak, Juergen Teller, Helmut Lang, Patrizia Cavalli, Charles Ray, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Diller Scofidio +Renfro και Μαρία Παπαδημητρίου θα παρουσιάσουν το έργο τους στο Μουσείο Μπενάκη ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί το ανεξάρτητο διαδικτυακό πρότζεκτ www.destefashioncollection1to8.gr που θα πλαισιώνει την έκθεση. Επιμέλεια: Νάντια Αργυροπούλου, Adam Μ. Bandler και Mark Wasiuta.
26/06 – 12/10/2014, Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς
8. «No respect» φωνάζουν οι Έλληνες graffiti-artists από τους εκθεσιακούς χώρους της Στέγης και εμείς οφείλουμε να τους ακούσουμε. Τη δράση των καλλιτεχνών του «δρόμου» που έχουν αναδείξει σε ευφάνταστους καμβάδες τους γκρι τοίχους των αστικών κέντρων σε διάφορα σημεία της χώρας θα μπορείτε να δείτε για μερικές εβδομάδες ακόμα στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης. Επιμέλεια έκθεσης: Μαριλένα Β. Καρρά.
Μέχρι 13 Ιουλίου, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
9. Εν είδει αποχαιρετισμού, η έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα του Ανδρέα Αγγελιδάκη εξελίσσεται μέσα στους άδειους χώρους του Ωδείου Αθηνών που στέγαζε μέχρι πρότινος το ΕΜΣΤ. Λίγο πριν μετακομίσει στο Φιξ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Κάθε τέλος είναι μια αρχή» με 40 επιλεγμένα έργα από τη δημιουργική πορεία του εικαστικού – αρχιτεκτονικές μελέτες, εγκαταστάσεις, τρισδιάστατες εκτυπώσεις και βιντεοπροβολές. Επιμέλεια: Ανδρέας Αγγελιδάκης σε συνεργασία με τη Δάφνη Βιτάλη.
Μέχρι 13 Ιουλίου 2014, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
10. Μία φορητή Αγία Τράπεζα του 11ου αιώνα, θα μπορείτε να δείτε μέχρι τις αρχές Αυγούστου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δανεισμένη από το Μusée de Cluny. Το ιστορικό αυτό αντικείμενο ξεκινάει έναν διάλογο γύρω από τα καλλιτεχνικά, θεολογικά, κοινωνικά και πολιτιστικά πρότυπα που εξελίσσονταν σε Δύση και Ανατολή κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και «ζωντανεύουν» μπροστά μας μέσα από την παρουσία και αύρα του συγκεκριμένου αντικείμενου. Στο προαύλιο του μουσείου, μπορείτε επίσης να δείτε και την εγκατάσταση της εικαστικού Καλλιόπης Λεμού με τίτλο «Δεήσεις», η οποία παρουσιάζει μία αληθινή, εγκαταλελειμμένη βάρκα, που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη μεταφορά μεταναστών, ενώ σήμερα καλύπτεται από 10.000 τάματα.
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Μέχρι 3 Αυγούστου 2014, «Εκτός ναού… Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο του Cluny»
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014, «Δεήσεις»