Οι θεσμοί επέστρεψαν – Συμφωνία έως το Σάββατο!

Οι θεσμοί επέστρεψαν – Συμφωνία έως το Σάββατο!

Τέλος χρόνου! Σήμερα επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για να κλείσουν την τεχνική συμφωνία της δ’ αξιολόγησης, έως το Σάββατο το βράδυ. Από την πρώτη ημέρα, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα ξεκινήσουν την άντληση στοιχείων, που θα χρειαστεί το κουαρτέτο για την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, που θα ξεκινήσει την Τετάρτη. Η πρώτη συνάντηση στο Χίλτον, αναμένεται να έχει θέμα τη διαμόρφωση της ατζέντας των επόμενων τεσσάρων ημερών. Αυτός είναι και ο χρόνος που έχουν οι δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Μέσα σε αυτές τις συνολικά 96 ώρες, πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία και στα τελευταία προαπαιτούμενων, ώστε οι θεσμοί να εισηγηθούν την επικύρωση της, την άλλη Πέμπτη 24η Μαΐου, στο Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τα μεγάλα κεφάλαια της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν δρομολογηθεί και απομένει σε εκκρεμότητα η συμφωνία για τη μέθοδο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά. Έχει ήδη συμφωνηθεί η αποχώρηση της εταιρείας από την θυγατρική στη Θεσσαλονίκη και η ενίσχυση της παρουσίας της στην Αθήνα.

To “μενού”, είναι αρκετά πλούσιο, με την θεματολογία, να περιλαμβάνει θέματα που εφάπτονται του τραπεζικού κλάδου, όπως οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, ώστε να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει αλλαγές, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ανοίξει η ρύθμισης και σε περισσότερους οφειλέτες. Επίσης, θα ανοίξουν κεφάλαια των προαπαιτούμενων, όπως η Ενέργεια, με το θέμα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), τη χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,  οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ και Ελληνικών Πετρελαίων που έχουν δρομολογηθεί, αλλά και αυτή της ΔΕΠΑ.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, στόχος κυβέρνησης και θεσμών, είναι η σύνταξης ενός κοινά αποδεκτού προσχεδίου της τεχνικής συμφωνίας, ώστε το θέμα να πάρει το δρόμο τους για τις Βρυξέλλες και την επόμενη  συνεδρίαση του Eurogroup. Πάρα τα αρκετά ανοιχτά προαπαιτούμενα, το κλίμα είναι θετικό τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις τάξεις των δανειστών, καθώς κανείς δεν επιθυμεί οπισθοδρόμηση στο πρόγραμμα και όλοι περιμένουν την επιτυχή ολοκλήρωση στις 21 Αυγούστου, ακόμα και αν χρειαστεί η τελική συμφωνία να γίνει στο Eurogroup του Ιουλίου, αντί για αυτό του Ιουνίου.

Στα θετικά, προσμετράτε ότι καθώς δεν υπάρχουν θέματα που αφορούν τα δημοσιονομικά, από την άποψη ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στη φορολογία (ούτε το ασφαλιστικό), τα προαπαιτούμενα αναμένεται να περάσουν όλα μαζί από τη βουλή, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις.

Το κουαρτέτο φτάνει τo βράδυ, παράλληλα με τη συνεδρίαση και του  ΕuroWorking Group.  Την Ελλάδα, θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα ενημερώσει  για την πορεία της αξιολόγησης και από την πλευρά του,  το συμβούλιο αναμένεται να ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για τα μέτρα σε σχέση με το χρέος και ειδικά για τον μηχανισμό διασύνδεσης με την ανάπτυξη. Αν δηλαδή η διαδικασία εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης θα είναι αυτόματη, όπως προτείνουν οι Γάλλοι και το ΔΝΤ ή με ετήσιες εγκρίσεις όπως έχει ζητήσει η Γερμανία.

Τσίπρας: Η μάχη για δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη Ελλάδα δεν σταματά

Στη διαπραγμάτευση αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβαση του στην Πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η μάχη για δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη Ελλάδα δεν σταματά, αλλά θα ενταθεί στη μεταμνημονιακή εποχή. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη τομή για τη χώρα που σηματοδοτεί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Η νέα περίοδος ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα. Οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση».

Παππάς: Άμεση προτεραιότητα το κλείσιμο της αξιολόγησης – Το 2019 οι εκλογές

Για χάσμα στις στρατηγικές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κάνει λόγο στη συνέντευξή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, με την εκτίμηση ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε το 2014 η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα καταδικαστούν στις κάλπες, που θα ανοίξουν το 2019.  «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ούτε Γιώργος Παπανδρέου για να πει “λεφτά υπάρχουν’‘ και να φέρει το πρώτο μνημόνιο, ούτε Αντώνης Σαμαράς για να πει “επαναδιαπραγμάτευση” και να φέρει το δεύτερο. Ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι κατάφερε και ό,τι δεν κατάφερε, το παρουσίασε ενώπιον του ελληνικού λαού».

Μητσοτάκης: Δεν με δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης  

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει, ότι «δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευτώ». Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Γιατί να είμαι δεσμευμένος σε ένα σχέδιο που έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική

 Η απάντηση ήρθε από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι  «το οξύμωρο θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης να “δεσμεύεται” από το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που έχει στο επίκεντρο τη δίκαιη ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη δημιουργία  θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς.  Είδαμε που οδήγησε τη χώρα το δικό του σχέδιο και ποιοι πλήρωσαν τα σπασμένα, τα κοινωνικά συντρίμμια μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει».

Τζανακόπουλος: Η Ελλάδα βγαίνει καθαρά και αυτοδύναμα από το τέλμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απάντησε με δήλωσή του, στο  “Thessnews”,  επισημαίνοντας ότι  «Αυτή η χώρα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης είναι η Ελλάδα της σκληρής περιόδου των μνημονίων. Η Ελλάδα όμως που βγαίνει καθαρά και αυτοδύναμα από αυτό το τέλμα, θα είναι μια χώρα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, σεβασμό στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία και την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και όχι στην ένταση της εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας».

Ντομπρόβσκις: Η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα

 Σε συνέντευξη του στα «Νέα» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόυσκις  επανέλαβε τη σημασία της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος. «Όπως πάντα η Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειές της όποτε και όπου μπορεί. Συνεχίζεται επίσης η δουλειά για την τελειοποίηση και την οριστικοποίηση της ελληνικής στρατηγικής ανάπτυξης και είναι σημαντικό η στρατηγική αυτή να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και να κατευθύνεται από την Ελλάδα».

Κουτεντάκης: Η δημοσιονομική σταθερότητα, προϋπόθεση για την ανάκαμψη

«Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας» ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, η ελληνική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει, αλλά η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα πρέπει να προστατευθεί, αποφεύγοντας ενέργειες που δημιουργούν αβεβαιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι η τέταρτη αξιολόγηση και η ρύθμιση για το χρέος πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, αναφερόμενος στην κρίση της ελληνικής οικονομίας, «η διαδικασία προσαρμογής ήταν οδυνηρή αλλά οι μεταρρυθμίσεις του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να διατηρηθούν». Έχει ιδιαίτερη αξία η επισήμανσή του ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδος δεν ήταν στην πλευρά των δαπανών αλλά των εσόδων. «Δεν οδηγηθήκαμε στην κρίση επειδή το κράτος ξόδευε πολλά, αλλά επειδή εισέπραττε λίγα. Συνεπώς, ήταν μάλλον αυτονόητο η δημοσιονομική προσαρμογή να στηριχθεί περισσότερο στα έσοδα και λιγότερο στις δαπάνες».

Με κυβέρνηση και θεσμούς, να έχουν κοινό στόχο το έγκαιρο κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη διαπραγμάτευση που ξεκινά από αύριο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/331662-Oi-thesmoi-epestrepsan-Symphonia-eos-to-Sabbato ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...