Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπάθειας

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπάθειας
Τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία επιβεβαιώνουν δύο νέες αμερικανικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς καταναλώνει κάποιος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και καρδιοπάθεια.
Μία άλλη μελέτη που διεξήχθη στην Ισπανία, έδειξε ότι η θνησιμότητα ήταν μειωμένη σε ομάδα εθελοντών που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα ποσότητες ξηρών καρπών.

Ανάλογα ευρήματα είχε και πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine» και διεξήχθη σε περισσότερους από 200.000 άντρες και γυναίκες από τη Σαγκάη και τις νότιες ΗΠΑ. Όπως έδειξε, η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Σε αντίθεση δε με τον μύθο που θέλει τους ξηρούς καρπούς να είναι παχυντικοί, η μία μελέτη μετά την άλλη δείχνουν πως όταν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά συμβάλλουν στην απώλεια των περιττών κιλών και οδηγούν σε μικρότερη περίμετρο μέσης και λιγότερο σωματικό λίπος. Το σημαντικότερο μάλιστα είναι ότι βοηθούν όποιον αδυνατίζει να μην ξαναπαχύνει.

Τα παιδιά που τρώνε ξηρούς καρπούς συνήθως έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος από τα παιδιά που δεν τρώνε.
Ακόμα, όμως, και αν κάποιος τρώει άφθονους ξηρούς καρπούς, το σωματικό του βάρος μάλλον θα επηρεαστεί μέτρια, σύμφωνα με άλλες κλινικές μελέτες.
Μια πιθανή εξήγηση για το όφελος στο σωματικό βάρος είναι ότι η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε λίπη και πρωτεΐνες έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού της πείνας, με συνέπεια να κόβει κανείς άθελά του το τσιμπολόγημα και τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνει.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι ίσως ο οργανισμός δεν απορροφά όλες τις θερμίδες των ξηρών καρπών, ιδίως των ανεπεξέργαστων. Μελέτη του 2013, που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN) έδειξε πως η κατανάλωση φιστικοβούτυρου ή φιστικιών για πρωινό συμβάλλει στον έλεγχο της πείνας, τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη μείωση της επιθυμίας για φαγητό για τις επόμενες 8-12 ώρες.

Όσον αφορά τα καρδιαγγειακά οφέλη τους, οι ξηροί καρποί αποτελούν πλούσιες πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών και πιθανώς γι’ αυτό η προσθήκη 40-50 γραμμαρίων στο ημερήσιο διαιτολόγιο, στο πλαίσιο μιας διατροφής με μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, ελαττώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα μακαντέμια (είναι επίσης γνωστά ως αυστραλιανά καρύδια) και τα κάσιους διότι περιέχουν πολλά κορεσμένα λίπη.Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...