Οι συναντήσεις στις ΗΠΑ ανεβάζουν την ελληνική αγορά!

Οι συναντήσεις στις ΗΠΑ ανεβάζουν την ελληνική αγορά!

Ισχυρή άνοδο με βοήθεια από την Αμερική περιμένει το Χρηματιστήριο! 

 Μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική αγορά, αναμένεται να έχει η στήριξη των ΗΠΑ, όπως φαίνεται από τις πρώτες συναντήσεις της ελληνικής αποστολής επί αμερικανικού εδάφους.  Μετά από έναν δύσκολο Σεπτέμβριο, με μεγάλες απώλειες για τον Γενικό δείκτη και τον τραπεζικό κλάδο, η αγορά χρειάστηκε να φτάσει στη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου για να σπάσει το σερί των αρνητικών 5ημέρων. Οι μεγάλοι επενδυτές έχουν παραμείνει «ανενεργοί» τις τελευταίες ημέρες, κυρίως λόγω της «σιγής ασυρμάτου» των μεγάλων οίκων αξιολόγησης όπως η Moodys.

Όλοι, αναλυτές και επενδυτές, περιμένουν το «οκ» από τις ΗΠΑ, όπου όλα δείχνουν ότι μετά το καλό κλίμα στις συναντήσεις του Οικονομικού επιτελείου, με θετικό πρόσημο θα ολοκληρωθεί και η συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ.  Μία συμφωνία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος (Σούδα, αξιολόγηση, εμπόριο, επενδύσεις και εξοπλιστικά), αναμένεται να πυροδοτήσει σημαντική επενδυτική δραστηριότητα εντός και εκτός χρηματιστηρίου.  Ήδη η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν προπομπός των όσων έπονται. Μετά από ένα αρνητικό σερί 6 εβδομάδων, την Παρασκευή, ο Γ.Δ. έκλεισε  πάνω από τις 760 (πρώτη φορά μέσα στον Οκτώβριο), κερδίζοντας 1,33% μονάδες.

Μπορεί η αγορά να απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι είναι ευάλωτη στις εξελίξεις γύρω από την τρίτη αξιολόγηση και τις διαθέσεις των δανειστών, όμως τα καλά νέα ήρθαν από τον τραπεζικό κλάδο, που στήριξαν την άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τα καλά νέα από τις ΗΠΑ, θα την απογειώσουν.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι  πρόκληση για το χρηματιστήριο, θα παραμείνει η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των ελέγχων αντοχής (stress tests) και την εφαρμογή των νέων προτύπων της ΕΚΤ για τις τράπεζες (IFRS 9). Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες είναι και το κλειδί για την άνοδο. Κάτι η επιτυχημένη έκδοση του καλυμμένου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, κάτι η  πρόσφατη έκθεσή της η Citigroup που αποκάλυπτε ότι όχι μόνο η εθνική αλλά και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες έχουν σχέδια καλυμμένων ομολόγων, στηρίζουν την αγορά.  Ακόμα περισσότερο, με την εκτήμηση/προτροπή της Citi, ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αγοράσει ορισμένα από τα ελληνικά ομόλογα.

Διεθνείς αναλυτές, εκτιμούν ότι  οι τιμές των μετοχών, των ελληνικών τραπεζών κατέρρευσαν τους τελευταίους δύο μήνες μετά την έντονη ανάκαμψη που σημειώθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, η Wood θεωρεί πως τα κεφαλαιακά “μαξιλάρια” των τραπεζών είναι επαρκή για να απορροφήσουν την επίπτωση της εφαρμογής του IFRS9 και των stress tests. Ωστόσο, εκτιμά πως οι τιμές των μετοχών τους θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες.

Η Citi από την πλευρά της, θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικά μαξιλάρια ρευστότητας. Μετά την επιτυχία της Εθνικής, η  Alpha παραμένει σταθερή, ενώ Πειραιώς και Eurobank έχουν σημειώσει βελτίωση. Συνολικά, όλες οι τράπεζες έχουν ισχυροποιηθεί από το 12,2% (μέσος όρος δείκτη CET1) το α’ εξάμηνο του 2015, σε 17,7% την ίδια περίοδο του 2017. Στο μεγάλο στοίχημα των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τη Citigroup η διαδικασία είναι δύσκολη αλλά οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/305508-Oi-synanteseis-stis-EPA-anebazoyn-ten-ellenike-agora ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...