Οι φόροι του 2015. Ποιοι θα την πληρώσουν

Οι φόροι του 2015. Ποιοι θα την πληρώσουν
Με νέες, μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις είναι αντιμέτωποι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες για το 2015, μετά τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν και θα εφαρμοστούν φέτος.

Συγκεκριμένα, στους «χαμένους» της νέας χρονιάς συγκαταλέγονται οι μισθωτοί που διατηρούν «μπλοκάκι», οι αγρότες και οι εργαζόμενοι με παροχές σε είδος.

Έτσι όσοι μισθωτοί συμπλήρωναν το εισόδημα τους με «μπλοκάκι» φέτος είχαν την επιλογή για την κλίμακα φορολογίας. Όλοι προτίμησαν την κλίμακα του μισθωτού, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Στην κλίμακα των μισθών όμως, δεν επιβάλλεται φόρος για εισοδήματα έως 9.950 ευρώ και ο πρώτος συντελεστής ξεκινάει από 22%.

Φέτος, όμως, δεν θα έχουν αυτό το δικαίωμα επιλογής και όσοι διατηρούν μπλοκάκι θα πρέπει να φορολογηθούν, για όσα εισοδήματα «κόβουν» με δελτίο παροχής υπηρεσιών, από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Το ίδιο ισχύει και για όσους εργαζόμενους πληρώνονται μόνο «μπλοκάκι» αλλά έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με έως τρεις εργοδότες ή εργάζονται σε περισσότερους από τρεις εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη. Και αυτή κατηγορία φορολογουμένων μπορούσε μέχρι πέρσι να επιλέξει την κλίμακα των μισθωτών.

Ιδιαίτερα αυξημένο θα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και το τέλος επιτηδεύματος που φέτος αυξάνεται από τα 500 στα 650 ευρώ.

Μεγάλο πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται (αυτοκίνητο, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.), καθώς από παροχές θα μετατραπούν σε εισόδημα και θα φορολογηθούν. Για το εισόδημα αυτό δεν θα έχει γίνει καμία παρακράτηση φόρου και επομένως ο κάθε φορολογούμενους θα κληθεί να πληρώσει φόρο επί της αξίας της παροχής.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, 32% ή 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος αλλά και της παροχής σε είδος. Παράλληλα εκκρεμεί και η έκδοση εγκυκλίου και για την ενεργοποίηση μηνιαίας παρακράτησης φόρου των παροχών σε είδος για το 2015.

Η νέα χρονιά, όμως, θα φέρει εκκαθαριστικά – «φωτιά» και για τους αγρότες, καθώς έχει αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης τους. Πιο αναλυτικά, καταργήθηκε το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος και επομένως το φορολογητέο εισόδημα κάθε αγρότη θα είναι το καθαρό εισόδημα που προκύπτει από τα έσοδα μετά την αφαίρεση των εξόδων του.

Τα καθαρά κέρδη των αγροτών θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ φέτος φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.

Παρόλα αυτά οι αγρότες θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των τεκμηρίων και της φορολόγησης με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ εάν το δηλωθέν εισόδημά τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης ή σε περίπτωση που δηλώνουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...