Οι 20 ημέρες «φωτιά» για την γ’ αξιολόγηση
Αντίστροφη μέτρηση 20 ημερών για τα προαπαιτούμενα!
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση 20 ημερών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θα κλείσουν την γ’ αξιολόγηση! Οι θεσμοί που θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το EuroWorking Group της 27ης Νοεμβρίου, θέλουν μέχρι τότε να έχουν κλείσει όλα τα μεγάλα θέματα όπως η έναρξη των πλειστηριασμών, η αξιολόγηση στελεχών των τραπεζών και η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Για το κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών, αναμένεται να έχει κλείσει από τις 21 Νοεμβρίου, όταν το οικονομικό επιτελείο, θα καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2018 στη Βουλή.
Μπαράζ επαφών κυβέρνησης – δανειστών έως και την 27η Νοεμβρίου
Για να κλείσουν όλα εντός χρόνου, αναμένεται να συνεχισθούν οι τηλεδιασκέψεις έως και την 27η Νοεμβρίου. Στο EWG, θα γίνει η προετοιμασία του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου που έχει συνδεθεί με μία πρώτη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών. Από την Αθήνα, δεν θέλουν άλλες καθυστερήσεις, καθώς θέλουν να αποφύγουν την αναστροφή του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Στις 27 του μήνα, αναμένεται να γίνει ένας πρώτος απολογισμός για την πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έδειχνε ότι έχει γίνει περίπου του 30%. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι και το υπόλοιπο 70% βρίσκεται σε προχωρημένη κατάσταση υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους, με εξαίρεση την εναρμόνιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.
Στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η έναρξη ακόμα και με χαμηλούς ρυθμούς έως την 29η Νοεμβρίου θεωρείται κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Ειδικά το ΔΝΤ, δίνει μεγάλο βάρος στα θέματα του τραπεζικού τομέα και την πορεία ολοκλήρωσης των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν μείνει πίσω. Στα ανοιχτά θέματα, εντάσσονται και οι αλλαγές με τα κοινωνικά επιδόματα και την αγορά εργασίας.
Νέες εκδόσεις ομολόγων για το «μαξιλάρι» ρευστότητας
Κυβέρνηση και δανειστές, θέλουν μία έγκαιρη συμφωνία, με στόχο να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Το οικονομικό επιτελείο, προετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές στην αρχή του 2018, ώστε να αντλήσει ρευστότητα, με την οποία θα χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας, το απόθεμα, δηλαδή, που θα εξασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, το πρώτο διάστημα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Οι ανάγκες του 2019, εκτιμώνται σε 19 δις ευρώ.
Standard & Poor’s: Η ανταλλαγή ομολόγων δεν επηρεάζει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει πρόσκληση στους επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του 2012, που εκδόθηκαν με το PSI, να τα ανταλλάξουν με νέους τίτλους. Πρόκειται για μία ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δις ευρώ η οποία όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, η S&P, δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Σύμφωνα με το Reuters, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η ανταλλαγή θα είναι σημαντική για να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση τον στόχο για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες μετά την έξοδο από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018. Η τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s είναι «Β-» με θετικές προοπτικές (outlook).
Έτοιμοι να ανοίξουν τη συζήτηση για το χρέος οι Ευρωπαίοι
Παράλληλα όπως έχει παραδεχτεί και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι προαπαιτούμενο ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μία συζήτηση που θα ανάψει την άνοιξη, όμως η συζήτηση για το γαλλικό μοντέλο για την εξυπηρέτηση του χρέους, θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.
Έως και 2,5% το πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό 2018
Στο 2,4% με 2,5% του ΑΕΠ θα φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, στον Προϋπολογισμό του 2018, που θα κατατεθεί στις 21 Οκτωβρίου στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αν επιβεβαιωθούν, τότε θα υπάρχει σημαντική αύξηση από το 2,2% του ΑΕΠ που είχε προβλεφθεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου στη Βουλή. Υψηλότερη θα είναι και η πρόβλεψη για το 2018 που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 3,6% του ΑΕΠ.
Μετά τα νέα στοιχεία του ΔΝΤ και των φθινοπωρινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται ότι θα περιοριστούν στον Προϋπολογισμό και τα νούμερα της Ανάπτυξης, που φαίνεται πως χαμηλώνουν στο 1,6% αντί του 1,8% που προέβλεπε το προσχέδιο. Σημαντική αύξηση αναμένεται για το 2018 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%.
Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/310147-Oi-20-emeres-photia-gia-ten-g-axiologese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ