Ουδέν κρυπτόν από το νέο, ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο!

Από το «σκάνερ» της εφορίας θα περάσουν περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι τον Φεβρουάριο, αφού με την έναρξη του νέου, περιουσιολογίου όσοι έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά, όλα τα  στοιχεία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, ακόμα και όσα έχουν στην… τσέπη τους!

Με το νέο σύστημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δηλωθούν και μετρητά που έχουν οι πολίτες, εντός και εκτός τραπεζών, ακόμη και κάτω από 100 ευρώ! Μετά την πρώτη φορά, η δήλωση αναμένεται πως θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές και δεν θα είναι ετήσια υποχρέωση.

Δηλαδή, όταν θα υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση, π.χ. μεταβίβαση ακινήτου, ο φορολογούμενος θα υποβάλλει την τροποποιητική δήλωση, μέσα σε ένα μήνα. Όμως, δεν θα συμβαίνει το ίδιο και για τα εισοδήματα, τα οποία δηλώνονται θα κάθε χρόνο, με την φορολογική δήλωση.

Σε πολλά σημεία, το νέο περιουσιολόγιο, μοιάζει με το νέο «πόθεν έσχες», που θα συμπληρώσουν χιλιάδες συμπολίτες μας από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του έτους. Δηλαδή, θα έχει προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που ήδη έχουν δηλωθεί στην εφορία και όλα τα υπόλοιπα θα τα συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι, για κάθε μεταβολή της περιουσίας τους.

Με την εφορία να ξέρει από εδώ και πέρα, ακόμα και πόσα λεφτά έχεις στην «τσέπη» θα υπάρχουν πρόστιμα για τις περιπτώσεις που στο μέλλον εμφανίσουν μεγάλα ποσά, χωρίς να μπορούν να αιτιολογήσουν από πού τα βρήκαν, αν νωρίτερα στο περιουσιολόγιο, δεν τα είχαν συμπεριλάβει, ως μετρητά «στο στρώμα»! Από το περιουσιολόγιο, δεν γλυτώνουν  τα αμοιβαία κεφάλαια, οι συμμετοχές σε εταιρείες, οι μετοχές ή οι καταθέσεις στο εξωτερικό.

Ανάμεσα σε άλλα, θα πρέπει να δηλωθούν η ακίνητη περιουσία, του φορολογούμενου τα αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες που έχει στην κατοχή του, το εισόδημα από εργασία, τα ενοίκια,  τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και σκάφη θαλάσσης, καταθέσεις, χρήματα σε θυρίδες  και «στρώμα». Επίσης θα πρέπει να δηλωθούν τιμαλφή κάθε είδους, όπως αντίκες αξίας, πίνακες ζωγραφικής, οικογενειακά κειμήλια, κοσμήματα, όπλα κ.α.

Ειδικά για τα ακίνητα, θα πρέπει να δηλωθούν όλα και αναμένεται να υπάρχουν πρόστιμα για όποιον ξαφνικά δηλώσει στο κτηματολόγιο, χωράφια ή άλλα ακίνητα τα οποία …«ξέχασε» να βάλει στο κτηματολόγιο.

Ιδιαίτερη εντύπωση, προκαλεί δήλωση  παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα», σύμφωνα με την οποία, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα μετρητά που έχουν στα χέρια τους, ακόμη και 1 ευρώ!

Ακόμη και η καραμπίνα του «παππού» θα πρέπει να δηλωθεί στο περιουσιολόγιο, αλλά σύμφωνα με την ίδια πηγή από το υπουργείο δεν έχουν καταλήξει στο πως ακριβώς θα βγει η αξία των όπλων και το πως θα εκτιμηθεί.

Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  Τρύφων Αλεξιάδης ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του,  πως το περιουσιολόγιο δεν αποτελεί κριτήριο για νέο φόρο.

Από την άλλη πλευρά, το περιουσιολόγιο, δίνει μία πλήρη εικόνα της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα, για κάθε φορολογούμενο ξεχωριστά.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...